Jokerit v KHL nedohrá sezónu, Morozov: "Je nám to veľmi ľúto"

HELSINKI - Fínsky hokejový klub Jokerit Helsinki nebude pre ruskú inváziu na Ukrajine pokračovať v tejto sezóne KHL. Podľa klubového webu "žolíci" nenastúpia v play off a ročník predčasne ukončili.

O ukončení sezóny informoval v piatok prezident Jokeritu Jari Kurri. Podľa klubu je nemožné pokračovať v ročníku vzhľadom na súčasnú globálnu situáciu. Fanúšikovia Jokeritu ešte pred ruskou inváziou na Ukrajine vyhlásili, že nechcú mať s Rusmi ďalej nič spoločné. Tamojší fanklub priaznivcov z južnej tribúny, ktorý sa nazýva Eteläpääty, vyzval vedenie klubu, aby súťaž opustilo už krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny.

KHL má po predčasne ukončenej základnej časti pre pandémiu koronavírusu pokračovať po ZOH 2022 vyraďovacími bojmi. Jokerit mal v 1. kole play off nastúpiť proti Spartaku Moskva. Prvý súboj sa mal uskutočniť 1. marca v Helsinkách. "Moja pozícia na konci sezóny bola jasná už vo štvrtok ráno. V súlade s politikou KHL som však musel najprv prediskutovať naše kroky s ligovými predstaviteľmi. Preto sme mohli vydať oficiálne stanovisko až teraz," uviedol Kurri pre klubový web. "Svet momentálne prechádza skutočne ťažkými časmi. Všetky naše myšlienky smerujú k ľuďom, ktoré trpia v tejto situácii. Veríme v skoré mierové riešenie situácie."

Jokerit v nedokončenej základnej časti obsadil druhé miesto v Západnej konferencii s piatou najlepšou bilanciou v KHL, keď z 47 zápasov vyhral 29 a nazbieral 64 bodov. "Je nám veľmi ľúto, že sme o Jokerit prišli. Je to silný tím. KHL hrá od sezóny 2014/2015 a pravidelne hrá v play off. Je veľmi nešťastné, že odchod Jokeritu nevyvolali športové, ale politické dôvody," uviedol pre web KHL prezident súťaže Alexej Morozov.

Hartwall Arénu, v ktorej hrá Jokerit svoje domáce zápasy, kúpil v roku 2013 šéf KHL Rus Gennadij Timčenko spoločne s bratmi Arkadijom a Borisom Rotenbergovcami. Timčenko a Boris Rotenberg sú na zozname podnikateľov, ktorí čelia sankciám v súvislosti s ruskou inváziou. Rusi sú do Jokeritu zapojení aj akcionársky, časť klubu vlastní ťažobná spoločnosť Norilsk Nickel.