Javorčík, nový tréner "baranov": Môj príchod je dlhodobo plánovaný krok vedenia

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov, ktorú v roku 2017 priviedol k 6. miesto na domácom šampionáte v Poprade a Spišskej Novej Vsi bude od novej sezóny koučom A-tímu trojnásobného majstra HC ´05 Banská Bystrica. S akými cieľmi a ambíciami prichádza na lavičku jedného z našich top seniorských tímov nám Norbert Javorčík prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Od sezóny 2020/21 budete hlavným trénerov A-tímu Banskej Bystrice. Čo tento kariérny postup pre vás znamená?
Je to ďalšia výzva, ďalšia pracovná ponuka. Som rád, že sme sa – zatiaľ predzmluvne – dohodli. Nejaké veľké vzrušenie z tohto kroku nepociťujem. Vnímam to tak, že je to ďalšia práca. 

Banská Bystrica je však trojnásobným majstrom, v seniorskom hokeji budete viac na očiach, možno pod väčším tlakom.
Ale aj práca v mládežníckom hokeji, v ktorom som doteraz pôsobil, prináša tlak. Ja sa budem snažiť urobiť svoju robotu čo najlepšie. Ale samozrejme vnímam to, že seniorský hokej je omnoho viac sledovaný odbornou aj laickou verejnosťou.

Posledné tri sezóny ste trénovali juniorku Banskej Bystrice. Znamená to, že s vašim príchodom bude dostávať v A-tíme šancu viac mladých hokejistov?
My sme sa už dlhšie s manažmentom klubu rozprávali o tom, aká je ich vízia: to znamená vytvoriť tím, ktorý sa bude postupom času tvoriť viac z hráčov našej akadémie. To, že v súčasnosti sa nachádzame v novej a zložitej situácii pre celý šport je zrejmé. Ale skôr to vnímam aj tak, že je ide o dlhšie plánovaný krok vedenia.

Naznačili ste zložitú situáciu. Ako to teda v týchto neštandardných časoch vyzerá s prípravou A-mužstva na novú sezónu Tipsport ligy?
Oproti minulým sezónam je príprava iná pre každého, či sú to mládežnícke výbery alebo seniorské mužstvá. Iná je v tom, že mnohé informácie známe v tomto čase sú teraz nejasné: začiatok súťaže, pre nás špecifická situácia aj v súvislosti s miestom kde bude predsezónny kemp a na akom štadióne budeme hrávať. Toto sú nejasné informácie a na základe toho sa nevieme úplne presne rozhodnúť kedy presne začne konkrétna časť prípravy. Máme rozpracovaných viacero variantov a musíme oveľa operatívnejšie reagovať na mnohé veci. S manažmentom sa stretávame každý týždeň, aby sme si vždy krátkodobé kroky povedali.

Aký je teda je aktuálny plán prípravy hokejistov Banskej Bystrice?
Najbližším krokom pre nás bude začať letnú prípravu. Snažíme sa pripraviť možnosť pre hráčov ktorí chcú mať spoločnú prípravu aby ju mohli mať v Banskej Bystrici – tú bude od 1. júna zastrešovať náš kondičný tréner Mário Kalina. Táto fáza príprava by mala trvať 7 týždňov. Neskôr máme pripravených viacero možností, ako by príprava mohla pokračovať. A samozrejme hráči, ktorí sa chcú naďalej pripravovať individuálne, tak im to umožníme. V tomto smere považujem individuálnu a spoločnú prípravu za absolútne rovnocennú.

Neobávate sa, že sa vám hráči po dlhej pauze spôsobenej koronavírusom vrátia do prípravy s vyššou nadváhou, ako býva zvykom pri návrate po normálne ukončenej sezóne?
Začiatok prípravy môže priniesť rôzne prekvapenie. Ja si ale myslím, že každý z hráčov vie, prečo sa pripravuje. Aj samotní hokejisti chápu, že oni sú zodpovední za to, ako budú pripravený na sezónu. Nebojím sa nechať zodpovednosť aj na hráčov. Ale s hráčmi, s ktorými do najbližšej sezóny počítame, sa snažíme byť v častom kontakte.

Aké sú vaše trénerské ciele pre nadchádzajúcu sezónu, čo by ste v prvej sezóne medzi seniormi chceli dosiahnuť?
Chceme vytvoriť tím, ktorý sa bude prezentovať aktívnou hrou a postupom času bude čoraz viac zložený z hráčov našej akadémie. Súčasťou našej vízie je pomáhať každému hráčovi v našom tíme rozvíjať potenciál. Chceli by sme, aby sa neskôr naši hokejisti presadzovali aj v zahraničných súťažiach. To je vízia, ktorú chceme napĺňať rok čo rok. 

A krátkodobý cieľ do tej najbližšej sezóny?
Okolo skúsenejších hráčov zhromaždiť perspektívnych mladíkov a nájsť v nich takých, ktorí vytvoria základ tímu do budúcej sezóny. 

Zmluvu na trénera A-tímu ste ešte nepodpísali. No bude vaše pôsobenie v tejto pozícii dlhodobejšie?
Čo sme sa rozprávali, tak vždy to bolo o dlhodobejších víziách. Z môjho pohľadu som preto pripravený na dlhodobejšiu spoluprácu.