EYOF: Švédky rozhodli o víťazstve v úvode zápasu, Slovenky čaká súboj o 5. miesto

KAJAANI (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov neuspeli ani v druhom zápase na zimnej edícii Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) a v základnej A-skupine obsadia posledné tretie miesto. Vo fínskom meste Kajaani podľahli švédskym rovesníčkam 1:3. Po dvoch prehrách ich čaká vo štvrtok súboj o konečnú piatu pozíciu. 

Hlavný tréner slovenského tímu Juraj Ostrolucký dal dôveru v druhom dueli na turnaji brankárke Lívii Debnárovej, ktorá nahradila medzi troma žŕdkami Lauru Medviďovú. Slovenky v úvodnom dejstve až trikrát inkasovali. V 9. minúte skórovala Ebba Hedqvistová a rovnaká hráčka následne pripravila dva góly pre spoluhráčky. Na prelome 12. a 13. minúty rozvlnili sieť v priebehu 27 sekúnd Emilia Bergebyová Hallbecková a Mira Hallinová. 

Rozbehnuté Švédky zastavil až oddychový čas slovenského tímu po treťom góle. Mladé hokejistky spod Tatier od tohto momentu už neinkasovali, ale napriek viacerým presilovkovým príležitostiam dokázali iba znížiť na konečných 1:3. V 40. minúte skorigovala nepriaznivé skóre Tatiana Blichová po asistencii Emmy Donovalovej. 

V stredu vo Fínsku vyvrcholí program v základných skupinách. Slovenky odohrajú záverečný zápas na podujatí vo štvrtok o 14.00 h SEČ, v ktorom zabojujú o celkovú piatu priečku. 

Hlas po zápase:

Lily Stern, obrankyňa SR "18" ženy: "Bojovali sme jedna za druhú a dali sme do zápasu všetko. Doplatili sme však na nepremenené šance a na chyby, po ktorých sme inkasovali góly. Nemyslím si, že sme boli horšie ako Švédky. Mali sme na to, aby sme ich zdolali, ale nevyšlo to. Pred posledným zápasom sa musíme upokojiť a na tréningu sa pokúsime ešte viac zohrať. Zároveň si s dievčatami sadneme a porozprávame sa o našej hre." 

Zimný EYOF – A-skupina (Kajaani/Fín.):
Švédsko „18“ ženy – Slovensko „18“ ženy 3:1 (3:0, 0:1, 0:0)
Góly:
9. Hedqvistová (Hallinová, Sohrnerová), 12. Bergebyová Hallbecková (Hedqvistová), 13. Hallinová (Hedqvistová) – 40. Blichová (Donovalová). 
Vylúčené: 4:1 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 48 divákov

Zostava SR „18“ ženy: Debnárová – Stern, Mateičková, S. Halušková, Gálisová, Nemčeková, Giertlová – Blichová, Beňáková, Donovalová – Paulínyová, Dobiašová, Krákorová – Jancsóová, Kučerová, Taricsová – Duduričová, Senková.