EYOF: Rastie nám šikovná generácia dievčat, vraví trénerka strieborného tímu Nicol Lucák Čupková

SPITTAL AN DER DRAU (SZĽH) – Slovenské ženské mládežnícke reprezentácie majú za sebou vydarené januárové turnaje. Osemnástka obsadila šieste miesto na svetovom šampionáte vo švédskom Östersunde a šestnástka získala strieborné medaily v rámci dievčenského hokejového turnaja na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF). 

Mladé Slovenky v rakúskom Spittal an der Drau vyhrali základnú skupinu v konkurencii Fínska, Švajčiarska a Rakúska, čo ich posunulo do finále turnaja. V ňom dve tretiny vzdorovali Češkám a do 45. minúty držali nerozhodný stav. Napokon však prehrali 1:4.

„Dievčatá bojovali do úplného konca. Dve tretiny držali krok so súperkami, ale, bohužiaľ, doplatili sme na naše nevydarené presilovky, v ktorých sme až dvakrát inkasovali. Na druhej strane, treba priznať, že Češky boli v tomto dueli lepšie. Zatiaľ čo v predchádzajúcich zápasoch na turnaji sme mali navrch my, tentoraz nás súperky prevýšili,“ povedala hlavná trénerka tímu Nicol Lucák Čupková.

České reprezentantky vo finále pozorne strážili najmä najlepšiu útočníčku a najproduktívnejšiu hráčku turnaja Nelu Lopušanovú. „Ihneď sme si s trénermi všimli, že súperky jej brnkajú na nervy. Je to však bežné, že tímy idú po hráčke takej kvality, ktorá vytŕča. Nele som situáciu nezávidela, mala to ťažké. Češky jej nedovolili hrať to, čo chcela,“ pokračovala trojnásobná najlepšia hokejistka Slovenka.

Lopušanová si napriek pozornému bráneniu súperiek pripísala asistenciu pri jedinom slovenskom góle a vytvorila si viacero nádejných šancí. Turnaj ukončila s bilanciou 6+6 v 4 zápasoch. Vo finále okrem nej zaujala brankárka Mariana Sumegová, na ktorú smerovalo až 52 striel a len štyri z nich skončili v sieti. „Predviedla fakt dobrý výkon a podržala nás, podobne ako v zápase s Fínskom. Taktiež jej pomohli spoluhráčky. Chcem však pochváliť aj druhú brankárku Zuzku Tomečkovú, ktorá je takisto šikovná,“ hovorila Nicol Lucák Čupková. 

Zverenky bývalej produktívnej útočníčky na podujatí ovládli základnú skupinu, v ktorej zdolali aj favorizované Fínky. Ich cestu za zlatom zastavili až Češky vo finále „Celkovo som s turnajom spokojná. V skupine sme odohrali kvalitné zápasy a videli sme, že nám rastie šikovná generácia dievčat smerom do budúcnosti. Vo všetkých skupinových dueloch boli naše hráčky lepšie a prestrieľali súperky,“ vyzdvihla Lucák Čupková, pre ktorú malo finále s Českom špeciálny náboj.

Na striedačke súperiek stál v pozícii hlavného trénera jej manžel Jan Lucák. „Keď sme sa dozvedeli, že proti sebe nastúpime vo finále, prišlo podpichovanie. Pokračovalo to aj dopoludnia pred zápasom, ale počas duelu som na to nemyslela. Snažila som sa urobiť čo najlepšie svoju prácu a venovala som sa dievčatám,“ doplnila.