Dvaja Košičania proti zvyšku sveta. V akých rukách skončí januárový Krištáľový puk?

V prvom mesiaci roka 2024 sa toho v slovenskej najvyššej súťaži udialo naozaj mnoho a ako už býva zvykom, boli sme aj svedkami viacerých okúzľujúcich gólových momentov. Do januárového výberu tých piatich najkrajších sa napokon dostali zástupcovia štyroch klubov. Dvomi želiezkami v ohni v podobe Alexa Bretona a Bretta Pollocka sa môžu popýšiť HC Košice, no v bitke o celkové prvenstvo ich vyzvú ďalší traja cudzinci. Kto získa Krištáľový puk? Hlasovať môžete do 15. februára 23.59 prostredníctvom mobilnej aplikácie Tipos extraliga.

Mitch Hults – HKM Zvolen (33. kolo)

Patrí k ofenzívnym lídrom zvolenských „rytierov” a svoje kvality predviedol aj v derby zápase proti Banskej Bystrici. K cennému víťazstvu 5:3 dopomohol gólom i asistenciou, pričom najmä jeho presný zásah bol ako z hokejovej učebnice. Po nádhernej kľučke Mareka Hecla dostal puk do ideálnej streleckej pozície a nekompromisnou strelou švihom vyhnal brankára Krošelja na striedačku.

Alex Breton – HC Košice (35. kolo)

Zahral sa na Connora McDavida a lepšie mu to ani nemohlo vyjsť. Produktívny obranca úradujúceho majstra predviedol na ľade najväčšieho rivala sólo, za ktoré by sa rozhodne nehanbili ani tí najlepší útočníci. Počas presilovej hry sa za vlastnou bránkou zmocnil puku, nakopol motory, prekorčuľoval dvoch brániacich hráčov Slovana Bratislava a nezastavil ho ani vo forme chytajúci Denis Godla.

Brett Pollock – HC Košice (36. kolo)

Košickí hokejisti majú v januárovom výbere až dvojnásobné zastúpenie. Okulahodiacou akciou svojho spoluhráča sa hneď v nasledujúcom stretnutí inšpiroval Brett Pollock, ktorý proti Zvolenu efektne i efektívne zakončil rýchlu akciu na jeden dotyk. Trojica legionárov Olsson - Fejes - Pollock ukážkovo rozobrala defenzívu HKM a bekhendový blafák posledného menovaného zoči-voči gólmanovi bol už len povestnou čerešničkou na torte. 

Liam Pecararo – HC Slovan Bratislava (36. kolo)

Najkrajším momentom dvanásťgólovej prestrelky medzi Banskou Bystricou a Slovanom Bratislava bola jednoznačne individuálna akcia amerického útočníka Liama Pecarara. V závere prvej tretiny sa mu otvoril priestor na ľahký prechod do útočného pásma, no aj keď mu v ceste ešte stál jeden z domácich obrancov, nerobil si z toho ťažkú hlavu. Bezchybnou sťahovačkou ho poslal na párky do bufetu a následne Filipovi Belányimu premiešal iontový nápoj.

Roberts Mamčics – HC MIKRON Nové Zámky (39. kolo) 

Robustný lotyšský reprezentačný obranca je známy najmä vďaka svojej tvrdej defenzívnej práci, ale v tejto sezóne už neraz ukázal, že sa vie blysnúť aj na opačnej strane klziska. Dôkazom toho je jeho posledný gól, ktorý zaznamenal pod Pustým hradom. V oslabení si trúfol na útočný výpad a z risku bol napokon zisk. Elegantne si poradil so zvolenským obrancom i brankárom Kupskym. Niet sa tak čo čudovať, že aj on sa uchádza o zisk januárového Krištáľového puku.