Doma je doma. Giľák našiel stratený čuch na góly - FOTO

SPIŠSKÁ NOVÁ VES (SZĽH) - V minulej sezóne nastrieľal Matej Giľák v drese michalovskej Dukly solídnych dvanásť gólov a podobnú produktivitu od neho po letnom prestupe očakávali aj „býci“ z Nových Zámkov.

Na juhu Slovenska však 25-ročný odchovanec Spišskej Novej Vsi svoje šťastie nenašiel. V osemnástich zápasoch mu na konto pribudli iba tri asistencie a niet divu, že hokejku držal v rukách čoraz kŕčovitejšie.

„V hokeji potrebujete aj kúsok šťastia a to som ja v tejto sezóne nemal,“ poobhliadol sa za nevydareným pôsobením v Zámkoch Giľák. „Nepremenil som kopec šancí a miestami som netrafil ani prázdnu bránku. To ochromilo psychiku a už som mal hlavu dole. Musel som niečo zmeniť a tá zmena prišla návratom do Spišskej. Teraz sa snažím dokazovať, že mám na viac. Zatiaľ to ide a verím, že sa raz do extraligy vrátim.“

Návrat do materského klubu mal na Mateja blahodárny účinok. V prvých šiestich štartoch v SHL nasúkal deväť gólov, ku ktorým pridal tri asistencie. Trnavu i Skalicu počastoval hetrikom. „Doma je doma!“ pousmial sa 25-ročný Spišiak. „Som rád, že sa mi začalo dariť, pretože v úvode sezóny som sa naozaj trápil. Som rád, že som doma. Je to síce iba prvá liga, ale pre mňa je to zmena k lepšiemu. Potreboval som sa naštartovať.“

K oživeniu streleckého inštinktu napomohla domáca pohoda, ale aj chémia v útoku s legionármi – Čechom Jakubom Černým a Kanaďanom Zachom Frankom. „S chalanmi sme si sadli,“ zdôraznil Giľák. „Kubo je nesmierne skúsený, veď odohral stovky duelov v českej extralige. Zach je veľmi ofenzívne ladený a obaja dokážu puk podržať i prihrať. Ja z toho ťažím a hru v takomto útoku si užívam.“

Matej Giľák si kryje puk pred Žilinčanom Ondrejom Mikulom. Zdroj: Jäzva

V siedmich zápasoch v prvej lige nebodoval iba dvakrát a v oboch prípadoch išlo o dôležité zápasy proti Žiline. V prvom prípade vyhrala „Novejša“ 2:1 po predĺžení, v stredajšom súboji 19. kola však uspeli hostia spod Dubňa presvedčivo 5:1. Hlavne v prvej tretine pritom predviedli nevídanú dominanciu.

„Do prvej tretiny sme nastúpili nepripravení a neplnili sme to, čo nám stanovil tréner. V útočnom pásme mala Žilina množstvo priestoru, prihrávali si tam a strelili nám tri góly. Dopredu sme naopak nič nevymysleli. Slabo sme napádali a mali sme tam tuším iba jednu či dve strely (pomer striel bol 3:14,  pozn. red.). Takto sa proti Žiline hrať nedá. Od prvého buly sme jednoducho stáli a poriadne sme im to uľahčili,“ netajil rozladenie z biedneho vstupu do šlágra kola.

Toto mesto si najvyššiu ligu zaslúži, ale chlieb sa bude lámať až v play-off. Máme svoj postupový cieľ a ja verím, že ho dokážeme splniť.

Vlci ukázali svoju silu a Spišiakom názorne predviedli, prečo už majú na čele tabuľky 18 bodový náskok.

„Vyzerá to tak, že prvé miesto si už v základnej časti vytrhnúť nenechajú, ale my sa musíme starať o seba. Pred play-off chceme mať čo možno najvyššiu priečku a určite sa nevzdávame snahy o druhé miesto. V prvom rade však musíme ukazovať iné výkony ako proti Žiline. Takúto odovzdanosť si nemôžeme dovoliť. Po tej prvej tretine sme už totiž hrali vyrovnanú partiu a slabý vstup nás teda musí mrzieť,“ zamyslel sa útočník, ktorý priniesol na Spiš cenné skúsenosti. V roku 2018 získal majstrovský titul s Banskou Bystricou, o rok neskôr pomohol Michalovciam k historickému postupu. Niečo podobné by si rád užil aj so svojim materským klubom.

„Počas posledných dvoch rokov sa tu robí hokej na slušnej úrovni. Máme tu krásny štadión, zázemie i podmienky. Ak by to bolo možné, určite by to lákalo aj divákov. Toto mesto si najvyššiu ligu zaslúži, ale chlieb sa bude lámať až v play-off. Máme svoj postupový cieľ a ja verím, že ho dokážeme splniť,“ vyslovil sa odhodlaným tónom Matej Giľák. Súčasnú dominanciu Žiliny vníma, no v hokeji platí, že chlieb sa vždy láme až v play-off. „Do hry vstúpia zranenia, skúsenosti, psychika. Žilina má skúsený tím, ale to máme aj my. V play-off je to hlavne so skúsenostiach a ja tomuto tímu verím. Rozhodne by som teda nad nami nelámal palicu.“


Fotogaléria