Deň, kedy si slovenský klub zmeral sily s tímom NHL

BRATISLAVA - O štyri mesiace to bude už 12 rokov, keď Bratislava a s ňou i celé Slovensko mali možnosť vidieť v akcii hviezdy NHL. Nielen vidieť - ale dokonca si s nimi aj zmerať sily priamo na ľade. Najprestížnejšia hokejová súťaž sa vtedy chystala prvý raz v histórii otvoriť sezónu v Prahe, zároveň sa však chcela priamo priblížiť aj divákom z iných krajín. A vďaka ohromnému úsiliu sa nakoniec podarilo dotiahnuť jeden z tímov aj do Bratislavy. Tak sa zrodil prípravný duel tímu Tampa Bay Lightning proti Slovanu Bratislava, ktorý sa odohral 30. septembra 2008 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Slovan v tomto ročníku disponoval vtedajším „extraligovým“ kádrom, ktorý mal síce na slovenské pomery obrovské kvality, kádru NHL však prirodzene konkurovať nemohol. Aspoň si to mnohí mysleli. Napriek tomu sa slovanisti vtedy vyburcovali k neuveriteľnému výkonu, ktorým Tampu nielenže potrápili, ale dokonca neboli ďaleko od senzácie. Za senzáciu by sa pochopiteľne považovala aj remíza, tú však museli rozlúsknuť nájazdy. Čo je však dôležitejšie, Slovan ešte sedem minút pred koncom tretej tretiny mohol reálne pomýšľať na víťazstvo.

Zaujímavé je, že bratislavskí diváci mohli v drese Tampy Bay vidieť dvojicu Andrej Meszároš a Vlado Mihálik. Druhý menovaný sa o pár rokov neskôr stal cennou posilou Slovana Bratislava v neskoršej anabáze v KHL. Tentoraz však bol súčasťou kádra prestížneho floridského súpera a Bratislavčanom nič nedaroval.

Pritom zápas spočiatku pripomínal hru mačky s myšou. Slovanisti mali až priveľký rešpekt zo súpera, čoho dôsledkom bol aj rýchly inkasovaný gól už po necelých dvoch minútach. Nakoniec sa však Bratislavčania dostali do zápasu, a dokázali nielen vyrovnať, ale aj sa dostali do vedenia. Vyrovnávajúci gól na 1:1 padol pri spolupráci Kukumbera s Uramom. A v 48. minúte už štadión oslavoval vedúci gól, keď Kuľha prestrelil všetko čo mu stálo v ceste. Viera vo víťaznú senzáciu trvala až do 54. Minúty, kedy vyrovnal Vincent Lecavalier. Slovanistický brankár Sasu Hovi síce reklamoval, že gól bol dosiahnutý po hre so zdvihnutou hokejkou, zámorskí rozhodcovia ho však uznali.

Hoci šlo len o prípravu, hokejisti Tampa Bay Lightning nechceli odísť z Bratislavy naprázdno. A práve Lecavalier ich „vykúpil“ v samostatných nájazdoch, keď premenil rozhodujúci nájazd proti Hovimu. Za Tampu sa v nájazdoch do štatistík zapísal ešte Jussi Jokinen, za Slovan to bol Hujsa.

Tréner Bratislavčanov Zdeno Cíger po zápase pochopiteľne vyzdvihol výkon svojho tímu, a zdôraznil, že kvalita v kádri sa prejaví aj so silou súpera. Remíza po riadnom hracom čase s Tampou však bola vizitkou nielen kvality bratislavského Slovana, ale v prenesenom zmysle poukazovala aj na výbornú úroveň slovenskej ligy a slovenského hokeja všeobecne.

Slovan dokázal s extraligovým kádrom výrazne potrápiť amerického súpera z najlepšej ligy sveta. A na to sa nezabúda...