Debutanti v áčku: Mudrák volal najväčšiemu fanúšikovi, Mešára to vyjde draho

BRATISLAVA (SZĽH) – Oboch o nominácii na Nemecký pohár do Krefeldu telefonicky informoval asistent generálneho manažéra pri slovenskej reprezentácii Oto Haščák. A oboch šokoval. Dávid Mudrák po jeho telefonáte prestal nakupovať a ihneď volal svojmu najväčšiemu fanúšikovi. Filip Mešár bol spokojný, že po Šimonovi Nemcovi a Jurajovi Slafkovskom dostane z talentovaného ročníka 2004 šancu v áčku aj on.

POZVÁNKA V OBCHODE

Dvadsaťročný Dávid Mudrák absolvoval dva juniorské svetové šampionáty, pričom na tom predošlom v Kanade patril k lídrom slovenskej dvadsiatky na ceste do štvrťfinále. Po návrate z podujatia sa ocitol v nelichotivej situácii. Zámorská juniorská súťaž OHL, v ktorej mal hrať za tím Oshawa Generals, sa pre COVID-19 nezačala a s extraligovými Košicami ešte pred šampionátom ukončil spoluprácu. Napokon sa mu ozvali Michalovce, ktoré mladému zadákovi dopriali dostatok priestoru na ľade i miesto v špeciálnych formáciách. On sa im odvďačil spoľahlivými priebojnými výkonmi, ktoré mu napokon vyniesli miesto v nominácii na Nemecký pohár 2021.

„Bola to prekvapivá správa. Je to pre mňa splnený sen. Teraz mám šancu sa ukázať, budem sa snažiť naplno ju využiť,“ rozhovoril sa Dávid Mudrák vo videorozhovore pre hockeyslovakia.sk. Následne opísal, ako sa nominačnú novinku dozvedel: „Volal mi pán Haščák, zastihol ma v obchode. Bol som šťastný, prekvapený, šokovaný. Hneď som musel zavolať ocinovi, pretože on je môj najväčší fanúšik. Potešili sme sa spolu.“

Pôsobenie v Michalovciach niekdajšiemu juniorskému reprezentantovi výrazne rozšírilo obzory. Cítil dôveru trénera Tomeka Valtonena a herne i osobnostne pookrial. Dnes je z neho čerstvý slovenský reprezentant. „Tímu v Nemecku by som chcel pomôcť najmä v defenzíve. Budem sa však snažiť, aby som bol platný vo všetkých rolách, ktoré dostanem. Vo všetkých striedaniach odovzdám maximum,“ dodal Mudrák.

PRIENIK V PEKINGU?

Filip Mešár mal možno trošku smolu, že v uplynulej sezóne šliapal s Popradom do extraligových výšin. Môže znieť paradoxne, ba až groteskne, že mal smolu, keď sa v 17 rokoch stal slovenským vicemajstrom. Jeho talentovaní rovesníci Šimon Nemec a Juraj Slafkovský však medzitým robili prvé kroky v mužskej reprezentácii. Filip ich pre klubové povinnosti s nimi robiť nemohol. Nemec so Slafkovským si napokon zahrali na majstrovstvách sveta v Rige i na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave. Filip Mešár im nezávidel. Práve naopak. O dušu im fandil, po každom zápase obom písal. Všetci traja sa navzájom podporovali. A hoci ani v Krefelde sa nestretnú na seniorskom fóre v jednom tíme, popradský krídelník vidí blízku prienikovú príležitosť vo februári.

„Šimonovi aj Jurajovi som to veľmi prial. Som veľmi rád, že dostali šancu a ukázali sa v dobrom svetle. Teraz sa ich budem snažiť napodobniť. Bolo by skvelé, ak by sme sa všetci traja dostali na olympiádu do Pekingu. Bude to ťažké, ale o nomináciu určite zabojujem,“ odhodlane hovorí Filip Mešár. Premiérová pozvánka do áčka v reprezentácii ho v popradskej kabíne vyjde vcelku draho. „Asi mi vyčíslia nejakú finančnú čiastku, alebo donesiem zasa nejaké koláče. Bude to určite drahé,“ usmieva sa šikovný krídelník. Mimochodom, autor siedmich bodov (4+3) v doterajších 12 extraligových vystúpeniach.

Ako však popradský talent priznáva, pozvánku do Krefeldu príliš neočakával: „Veľmi nie. Pred sezónou bolo mojím cieľom dostať na MS do 20 rokov a absolvovať zopár dobrých turnajov s osemnástkou. Áčko je čerešnička na torte. Som veľmi rád, že ma tréneri pozvali a dajú mi šancu ukázať sa.“