Aj tvrdým chlapom sa zaleskli pri spomienke na kamarátov slzy

Viacerých aktérov piatkového šlágra 14. kola Tipos extraligy medzi Slovanom Bratislava a HKM Zvolen (0:2) poznačili tragické udalosti posledných dní v klube Bratislava Capitals. So zosnulými Borisom Sádeckým a Dušanom Pašekom ml. boli mnohí kamarátmi, spájali ich úzke vzťahy. Smutné myšlienky sa snažili zaháňať na ľade v zápasovom nasadení.

Dušan Pašek ml. bol odchovanec bratislavského Slovana, s belasými mal viaceré väzby. Boris Sádecký zasa robil na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu prvé kroky v seniorskom hokeji. Aj preto po smutných udalostiach zvažovali v Slovane, či na duel proti Zvolenu v piatok nastúpia a či ho neodložia na iný termín.

„Pre nikoho to nie je ľahké, stali sa veľké tragédie. Vyjadrujem sústrasť obom rodinám. Zavolali sme si starších hráčov, ktorí mali k Cecovi blízko. Povedali, že pre nich bude lepšie, ak bude zápas a nebudú celý deň rozmýšľať nad tým, čo sa stalo. Nebolo to však jednoduché rozhodnutie,“ vysvetľoval asistent trénera Slovana Andrej Podkonický.

Zvolenčania sa smutnú správu o úmrtí Dušana Pašeka dozvedeli po raňajšom rozkorčuľovaní. Počkali na rozhodnutie bratislavského klubu, či sa bude hrať zápas a až tak vycestovali smerom na západ spod Pustého hradu. Pamiatku zomrelých si uctili s domácimi i fanúšikmi minútou ticha pred prvým vhadzovaním. Bratislavským štadiónom potom zopár minút neznela hudba, veľkoplošná obrazovka vysielala čiernobielo, v rohoch tabule nad ňou svietila sviečka a fanúšikovia viackrát skandovali mená oboch zosnulých hokejistov.

„Najmä pre hráčov, ktorí sa s oboma zosnulými poznali, to nebolo jednoduché. Rovnako však ani pre nás trénerov. Ja som Borisa trénoval, s Cecom spolupracoval v začiatkoch Capitals. Klobúk dole pred oboma mužstvami, ako ten zápas zvládli. Za celý zvolenský klub vyjadrujeme úprimnú sústrasť obom rodinám. Majú to veľmi ťažké,“ povedal tréner HKM Zvolen Peter Oremus.

Napriek tomu, že hokejisti sú tvrdí chlapi, po posledných správach sa aj im zaleskli v očiach slzy. Bratislavský kapitán Michal Sersen bol s Dušanom Pašekom rovesník, poznali sa dve desaťročia. Už v doraste Slovana oslavovali dva majstrovské tituly.

„Bol to pre mňa náročný týždeň. Teraz nemyslím z fyzickej stránky,“ rozhovoril sa so smútkom Michal Sersen. „Ťažko sa mi o tom všetkom hovorí. S Dušanom sme boli kamaráti, zažili sme veľa. Boris bol výborný chlapec. Je hrozné, čo sa stalo. Toto je životná tragédia. Nemalo by sa to stávať.“

Klubový rekordér Slovana priznal, že pri rozhodovaní hrať sa vzalo do úvahy aj to, že nie všetci v mužstve mali blízky vzťah s oboma zomrelými či osobne sa s nimi poznali. „Väčšina Slovákov sa poznala minimálne s Dušanom. Kolotoč je však rozbehnutý, v nedeľu by sme už hrali. Neviem, či by to malo pre hráčov a kluby zmysel, ak by sa nehralo. Ktovie, či by to niekomu pomohlo.“

Veľmi dobrý vzťah s Dušanom Pašekom mal aj zvolenský útočník Juraj Mikúš. Obaja sa stretli v Skalici v období, keď klub zo Záhoria patril medzi slovenskú špičku. Často si spolu volali.

„Naposledy sme spolu hovorili minulý týždeň. Riešili sme nejaké záležitosti okolo hokeja, potreboval nejaké reporty na hráčov. Priznám sa, že veľmi sa mi nechcelo nastúpiť do zápasu na Slovane. Bol to pre mňa veľký šok, keď som sa dozvedel, čo sa stalo,“ priznal Juraj Mikúš, ktorý v 27. min upravoval na napokon konečných 2:0.

Aj jemu sa pri spomienke na kamaráta zaleskli v očiach slzy. „Nech tam hore nad nami bdie,“ poznamenal.

Zvolen na ľade zdolal Slovan aj druhýkrát v sezóne, opäť o dva góly (doma prvý duel vyhral 4:2). Rytieri prerušili päťzápasovú víťaznú sériu domácich a v tabuľke na nich strácajú už len tri body. Pri posezónnom odpočte troch bodov Slovana sú oba tímy v tejto chvíli na rovnakej štartovej čiare.

Hviezdou zápasu bol brankár Zvolena Robin Rahm. Pripísal si 33 úspešných zákrokov a prvé čisté konto v sezóne, druhé v Tipos extralige.

„Podali sme veľmi dobrý výkon. Celé mužstvo hralo zodpovedne v defenzíve, každý z nášho tímu sa obetoval za druhého. K nule mi pomohli spoluhráči. Zblokovali veľa striel. Môžem byť spokojný. Zápasy so Slovanom ma veľmi bavia,“ poznamenal Švéd.

Podľa Michala Sersena predzápasové udalosti nemali vplyv na výsledok duelu. Slovanisti sa tentoraz nevedeli presadiť proti pozornej defenzíve HKM. Vpredu im chýbala väčšia agresivita, Rahm všetky domáce strely videl. V presilovkách belasí točili puk, ale málo strieľali.

„Nezachytili sme úvod. Neskôr sme súpera prestrieľali, ale dnes to nevyšlo. Síce sme so Zvolenčanmi v sezóne dvakrát prehrali, ale ďalšie zápasy môžu byť úplne iné. Do konca sezóny je ďaleko, prehru musíme hodiť za hlavy a ideme ďalej,“ doplnil Michal Sersen.


Prehľad zápasu

0
Góly Góly
2
33 (0,00 %)
Strely na bránu Strely na bránu
23 (8,70 %)
21 (91,30 %)
Zákroky Zákroky
33 (100,00 %)
0/6 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
1/5 (20,00 %)
4/5 (80,00 %)
Oslabenia Oslabenia
6/6 (100,00 %)
44/72 (61,11 %)
Vhadzovania Vhadzovania
28/72 (38,89 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
+ 35,71,24,59,12,90 / - 50,44,43,89,25
  • 25:28
  • 0:2
  • PH1
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu