43. kolo extraligy patrilo výlučne domácim, Poprad uštedril Skaličanom šestgólovú lekciu

BRATISLAVA - V piatkových zápasoch 43. kola Tipsport extraligy sa presadili všetky domáce tímy a vždy za tri body. Najvyššiu výhru si pripísali Popradčania v súboji so Skalicou, ktorým uštedrili šesťgólovú lekciu, pričom brankár Masalskis si pripísal čisté konto. Nitra si poradila s Trenčínom 4:2, Martin vyhral s Banskou Bystricou 5:3 a presadili sa aj Košice proti Piešťanom (4:2). Zvolen predviedol výborný záver proti Žiline a vyhral 7:2.


Radosť popradských hráčov, archív SITA, foto: Martin Medňanský

KOŠICE - PIEŠŤANY 4:2
Košice začali lepšie, najmä pokusy Jenčíka a Svatoša sa ešte gólom neskončili. Strelecký účet zápasu otvoril v 4. min Bartánus. Krátko na to mohol vyrovnať Chylo, ale brankár Riečický bol pohotový. V 6. min ani na dvakrát nedostal puk do košickej bránky Lušňák, zaskvel sa Riečický.
V 26. min sa Klouček z pozície obrancu dostal až pred bránku, ale stroskotal na Šúrekovi. V presilovke potom chýbali centimetre strele Cebáka, a následne aj pokusu Bartánusa. V polovici stretnutia našiel Češík pred bránkou Biceka, a ten pohotovo zakončil - 2:0. V 32. min viedli domáci už rozdielom troch gólov, keď na konci ukážkovej akcie po osi Spilar - Cebák bol Jenčík. V 33. min mohol pridať poistku Jokeľ, ale namieril do žŕdky. Piešťany udreli v 35. min, Holovič pálil bez prípravy tvrdo a presne. Tesne pred koncom druhej tretiny sa ani na dvakrát nepresadil Bartánus.
V 42. min vysunul Jenčík Spilara a Šúrek nestačil na jeho bekhendové zakončenie - 4:1. V presilovke mohol pridať piaty gól Svatoš, ale piešťanský brankár bol proti. V 51. min trafil parádne počas početnej výhody Brňák - 4:2. Na viac sa však už hostia nezmohli, naopak inkasovať mohli pri takmer dvojminútovej presilovke Košíc o dvoch hráčov.
Anton Tomko (tréner Košíc): "S výsledkom sme spokojní. Vedeli sme, čo môžeme čakať od Piešťan. Vytvorili sme si dostatok šancí, vedeli sme, že súper si chráni priestor pred bránkou, ale spoliehali sme sa na to, že spraví chyby v strednom pásme, čo sa aj stalo. Počas celého stretnutia sme mali korčuliarsku prevahu, škoda akurát nevyužitej presilovky piatich proti trom."
Milan Klement (tréner Piešťan): "Odohrali sme dobrú prvú tretinu, škoda gólu, ktorý sme dostali v oslabení. Povedali sme si pred druhou časťou, že pokračujeme v tom, v čom sme začali, ale párkrát sme sa nechali prečísliť. S Košicami nemôžeme hrať otvorený hokej a aj sme na to doplatili. Ešte sme znížili na 1:3 a do poslednej tretiny sme išli s tým, že s výsledkom sa dá ešte niečo spraviť. Po štvrtom góle už bolo po zápase."
HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Góly:
4. M. Bartánus (Klouček, T. Marcinko), 30. Bicek (Češík, M. Macejko), 32. R. Jenčík (Cebák, Spilar), 42. Spilar (R. Jenčík) - 35. Holovič (Lušňák), 51. Brňák (Holovič, Stupka)
Vylúčení: 4:8 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: T. Orolín - Holienka, Valach, 3547 divákov
Zostavy:
Košice:
Riečický - Klouček, M. Macejko, Kolba, Deyl, Šeda, Cebák - M. Bartánus, T. Marcinko, Svatoš - R. Jenčík, P. Bartoš, Spilar - Sojčík, Češík, Bicek - Jokeľ, Matúš Chovan, T. Hrnka
Piešťany: Šúrek - Rais, Brňák, R. Filip, Drgoň, Bučka, Cuník, Škadra, Biro - Lušňák, Holovič, Stupka - T. Melichárek, V. Nemec, F. Hudec - S. Saliji, Hamrák, Chylo - Haring, Mišura, A. Hruška

POPRAD - SKALICA 6:0
V prvej tretine sa pod Tatrami hral nezáživný hokej plný nepresností na oboch stranách. Popradčania sa od úvodu snažili o nátlakovú hru, avšak ich snaha bola spočiatku skôr optická. V 8. min arbitri naraz vylúčili skalických bekov Jankoviča s Trškom a domáci hrali dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov. Síce ju nevyužili, ale už sekundu po tom, čo hostia hrali v plnom počte, si Mlynarovičovu nahrávku do vlastnej bránky nechtiac umiestnil Vyrůbalík. Skaličania mohli odpovedať Obdržálkom, ten však pred Masalskisom v stopercentnej príležitosti na dva razy neuspel. Podtatranci napokon pridali aj druhý gól, keď sa v prečíslení kľučkou uvoľnil Štals a Skaličania mali v kabíne o čom premýšľať. Kto by čakal, že Záhoráci za nepriaznivého stavu pridajú, mýlil sa.
V prostrednej časti sa hralo väčšinou len na jednu bránku. Už po 31 sekundách zvýšil na 3:0 Lapšanský. Vzápätí hostia inkasovali dokonca vo vlastnej presilovke, keď Kroták nabil Mlynarovičovi, ten na dvakrát upravil na 4:0. To už Lipovský striedal v bránke nepresvedčivého Romančíka. Skalica hrala absolútne odovzdane, bez bojovnosti a len Lipovského čarovného lapačka zmarila Mlynarovičovi šancu na hetrik. Popradčania mali aj ďalšie vyložené šance, nepresadil sa opäť aktívny Mlynarovič, či Kroták. Piaty gól inkasovali bezradní hostia napokon až v 40. min po nahodenom puku z hokejky Makovského.
Črtajúci sa tlak si hostia hneď po piatich minútach hry zabrzdili zbytočnými vylúčeniami a v oslabení o dvoch hráčov inkasovali po šiesty raz po peknej akcii prvej presilovkovej formácie Popradu s koncovkou Štalsa - 6:0. "Kamzíci" sa bavili hokejom, v útočnej fáze už hrali na krásu a snažili sa divákom predviesť čo najkrajšie herné kombinácie. Do konca stretnutia sa už nič zaujímavé neudialo a lotyšský olympionik Masalskis si pripísal v popradskom drese poľahky prvý shutout.
Milan Jančuška (tréner Popradu): "V prvej tretine sme súperovi nechávali príliš veľa priestoru a neboli sme spokojní. Tretím gólom sme potom zlomili odpor Skalice a hra sa nám darila. Hrali sme uvoľnene, dobre sme korčuľovali. Teší nás výsledok a dobrý výkon Masalskisa."
Štefan Mega (asistent trénera Skalice): "Hneď na úvod sme sa zbytočne nechali vylúčiť do troch a súper nás potrestal. Domáci sa uvoľnili, hrali krásny kombinačný hokej a predčili nás vo všetkých činnostiach. Po štvrtom góle sme vymenili brankára, no na Poprad sme i tak už nemali."
HK Poprad - HK 36 Skalica 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)
Góly:
10. Mlynarovič (Kurali, Fabian), 16. Štals (T. Sýkora), 21. A. Lapšanský (T. Sýkora, Štals), 24. Mlynarovič (A. Kroták), 40. Makovský (Drábek, S. Takáč), 47. Štals (A. Lapšanský, A. Kroták)
Vylúčení: 2:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Jura, Lokšík - Smrek, Bogdaň, 1517 divákov
Zostavy:
Poprad:
Masalskis - Gáborčík, D. Brejčák, Kurali, Fabian, Dinda, Makovský, E. Kramár - T. Sýkora, Štals, A. Lapšanský - A. Kroták, Mlynarovič, Matúš Paločko - Belluš, S. Takáč, Drábek - Gápa, Paukovček, M. Nagy
Skalica: P. Romančík (24. M. Lipovský) - Barák, Vyrůbalík, B. Jankovič, Trška, Staňo, Krejčiřík, Mikéska, Srnec - M. Preisinger, R. Školiak, Obdržálek - Lažo, Stieler, R. Kropáč - F. Novák, B. Mráz, Šátek

MARTIN - BANSKÁ BYSTRICA 5:3
Hokejisti z Banskej Bystrice vstúpili do zápasu ako víchor. Ich prevaha v prvých deviatich minútach bola drvivá, hralo sa väčšinou v obrannom pásme Martina. V 4. min trafil Lepine iba žŕdku, o minútu neskôr potom Gašpar zblízka vyprášil Čechove betóny. V 7. min už "barani" viedli. Whitovu prihrávku pohotovo premenil Handlovský na otvárací gól zápasu - 0:1. V 10. min hrali dovtedy nevýrazní domáci presilovku a v nej Markovič vyrovnal - 1:1. Hostia potom nepochopiteľne vypadli z rytmu a opraty zápasu zobrali do svojich rúk "kosačky". Odmenou im bol Važanov rozdielový gól - 2:1.
V druhej tretine prevládal na ľade hokejový boj. Keď poslal Klíma v 26. min domácich už do dvojgólového vedenia, zdalo sa, že "kosačky" otupia snahu baranov o dobrý výsledok. Do diania potom vstúpil tréner Országh, ktorý vystriedal Košarišťana a do bránky nastúpil Sabol. O 48 sekúnd potom po chybe Kolenu streli Zigo kontaktný gól - 3:2.
Aj začiatok tretej tretiny gólovo vyšiel Martinu. Važan za 39 sekúnd zužitkoval presilovku a vrátil domácim dvojgólový náskok - 4:2. Martinčania potom prehustili stredné pásmo a vyrážali do rýchlych protiútokov. V 54. min fauloval v nájazde Saracino Markoviča. Nariadené trestné strieľanie Martinský kanonier premenil - 5:2. Hostia ešte zdvihli hlavu v 56. min, keď Hudec vykresal iskierku nádeje - 5:3. "Barani" 85 sekúnd pred tretím klaksónom odvolali brankára, ale Martin si už dôležité víťazstvo po štyroch prehrách po sebe nenechal vziať.
Daniel Babka (tréner Martina): "Mali sme slabší začiatok zápasu. Boli sme bez pohybu, bez sebavedomia. Bolo to asi tým, že sme boli vyplašení z posledných zápasov, ktoré sme prehrali. Za stavu 0:1 sme sa potom nakopli a gólom v presilovke sa dostali do hry i tempa. Za stavu 3:2 sa zápas zdramatizoval, ale veľkou bojovnosťou celého mužstva sme dokázali súperovi gólom odskočiť. Vďaka patrí celému mužstvu za nasadenie i za to, že zápas dotiahlo do víťazného konca."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Pre diváka to bol zaujímavý zápas. Nám v ňom chýbala väčšia agresivita i dôraz pred súperovou bránkou. Nezvládli sme hru v oslabení, v ktorom sme dostali dva góly a ďalšie dva sme dostali z brejkových situácií."
MHC Mountfield Martin - HC'05 Banská Bystrica 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Góly:
10. Markovič (I. Ďatelinka, Galamboš), 14. Važan (Galamboš, I. Ďatelinka), 26. L. Klíma (Markovič), 43. Važan (Galamboš, I. Ďatelinka), 54. Markovič (tr. strieľanie) - 7. Handlovský (M. Hudec, White), 27. Zigo (Lunter), 56. M. Hudec (White)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Jobbágy, Snášel, 1800 divákov
Zostavy:
Martin:
J. Čech - Matejka, I. Ďatelinka, Perniš, A. Novotný, Tupý, Rusina - Markovič, Galamboš, Važan - L. Klíma, Kolena, Rožník - Themár, Pokrivčák, J. Cíger - od 21. Dírer
Banská Bystrica: Košarišťan (26. Sabol) - Lepine, Saracino, Macháček, Bambúch, Predajniansky, Gachulinec - M. Hudec, White, Handlovský - Dolník, Heizer, Kadura - Lamper, Zigo, Lunter - Rosandič, R. Gašpar, Róth

NITRA - TRENČÍN 4:2
Vo výbornej atmosfére mali v prvej tretine viac z hry Trenčania. Domáci brankár Kristan však v dôležitých momentoch podržal svoj tím skvelými zákrokmi. Otváracieho gólu sa diváci v Nitra aréne dočkali v 12. min a na ich radosť padol do siete Dukly. Po nenápadnej akcii sa ujala nevýrazná, ale presná strela Henricha Ručkaya.
V druhej tretine Nitrania zlepšili pohyb a svojho súpera často dostávali pod tlak. V 22. min sa zrodila rýchla, moderná, oku lahodiaca akcia, na konci ktorej bol gól Miroslava Kováčika. Ten istý hráč zariadil pre domácich aj trojgólový náskok, keď v 34. min po Milovej prihrávke strelil svoj druhý gól v zápase. Trenčanom sa podarilo dostať k slovu až v 37. min, keď Mikula v presilovej hre pretlačil puk za inak výborného Kristana - 3:1.
Tretia tretina priniesla dva gólové momenty, po jednom na oboch stranách. V 45. min z ľavého kruhu trafil presne do šibenice Jozef Stümpel a gólom na 4:1 vyhnal Nagyho z bránky. Na jeho miesto sa postavil Kutej, ktorý už gól neinkasoval. V závere stretnutia sa hosťom podarilo ešte kozmeticky upraviť výsledok, keď sa v 56. min prezentoval strelou švihom Buc.
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Dnes bolo vidieť na hráčoch, že po zápase s Banskou Bystricou si vstúpili do svedomia. Hrali sme koncentrovane a veľmi zodpovedne. Boli tam síce chyby, ale keď vezmem do úvahy, že hráči hrali so sebazaprením, tak ich výkon bol na hranici možností. Dnes sme podali solídny výkon. Veľmi som sa hneval na Lelkeša, keď po súboji buchol protihráča po prerušení hry a oslabil mužstvo. Ten úder na druhej strane nebol až taký, aby súperov hráč padol k ľadu. Dúfam, že na Slovensku sa z hokeja nestane to, čo je typické pre futbal, že hráči radi filmujú."
Milan Staš (tréner Trenčína): "Dnes sme odohrali veľmi zlý zápas. Naše predsavzatie zostalo niekde cestou na diaľnici. Ja osobne som sklamaný, ten náš výkon bol zlý. Body sa z Nitry vozia ťažko a najmä po takomto výkone sa tu nedá vyhrať. Verím, že sa pozviechame a v ďalších zápasoch budeme bodovať."
HK Nitra - Dukla Trenčín 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Góly:
12. H. Ručkay (Miroslav Kováčik, J. Ručkay), 22. Miroslav Kováčik (H. Ručkay, Nádašdi), 34. Miroslav Kováčik (D. Milo), 45. Stümpel (R. Tománek, Ordzovenský) - 37. O. Mikula (Pozník), 56. D. Buc
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Lauff - Gajan, Gavalier, 2954 divákov
Zostavy:
Nitra:
Kristan - Nádašdi, D. Milo, P. König, Ordzovenský, F. Kuzma, Ďurkech, Pavlíček - H. Ručkay, Miroslav Kováčik, J. Ručkay - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - Pupák, T. Chrenko, M. Segľa - Bajtek, Lelkeš, R. Mráz
Trenčín: A. Nagy (45. Kutej) - Pozník, Bobček, Novajovský, Čerešňák, M. Habšuda, M. Nemčík, Ryzák, M. Toman - O. Mikula, Róbert Petrovický, Komínek - Kútny, Troliga, D. Buc - D. Hudec, T. Klíma, Šišovský - Šimíček, O. Rusnák, T. Lipták

ZVOLEN - ŽILINA 7:2
Zvolenčania doma so Žilinou ešte v tejto sezóne nevyhrali a chceli to zmeniť. V prvej tretine mohli ísť do vedenia v tretej minúte. Martin Ďaloga z ľavej strany dobre vystrelil, ale pri dorážke Čankyho hasil situáciu hosťujúci obranca Ostrčil. Domáci nasadili na úderný žilinský útok s Kloudom a Tomasom tretiu formáciu. V 11. min však na ľade nebola a prvý zvolenský útok sa mal čo obracať po strelách Vargu a Tomasa. Peknú akciu predviedol úradujúci majster v 15. min. Brabenec našiel Škvaridla, ktorému v dobrej pozícii nevyšla koncovka. V tej istej minúte sa však priaznivci spod Pustého hradu radovali, pretože po strele Podkonického sa z dorážky presadil Bortňák, keď puk za Koutského smeroval od korčule a podľa videorozhodcu dovoleným spôsobom. Žilinčania do prestávky stihli vyrovnať. V 19. min z pravej strany našiel Lipovský Lineta, ktorý spoza kruhov poslal puk pod hornú žŕdku.
Začiatok druhej tretiny vyšiel "bryndziarom". Už po 47. sekundách poslal svoj tím do vedenia Michal Chovan z ľavého kruhu bekhendom. Jeho gól nevideli desiatky "šošonov", keďže sektor hostí preriedili policajní ťažkoodenci. Viac sa hralo pred Koutským, ktorý zasahoval pri dobrej strele Brabenca. Až v 26. min sa na opačnej strane ocitol v šanci Kalla, no
neprepasíroval puk za Šimka. Najväčšiu príležitosť mal potom Tomas, kanonier "vlkov" sa ocitol sám pred gólmanom, ale neprekonal ho. O pár sekúnd prišiel trest, prihrávku P. Zuzina zužitkoval pri ľavej žrdi efektne Bortňák - 3:1. Žilinčania sa však nevzdávali, i keď sa akcie striedali na oboch stranách, znížiť mohol v 33. min Lipovský, ktorý pálil do hornej žŕdky a neskôr aj Tomas, no pri ľavej žrdi zastúpil brankára netradične prvý center tímu Brabenec. Hosťujúci tlak mohutnel a priniesol úspech. V 37. min sa po strele Bagina dostal puk kuriózne za Šimka, keď na ľade ležal a dobre clonil Tomas. Vyrovnanie mali potom na hokejkách Drevenák, Kalla, Slovák a Tomas, no vyložené šance nevyužili.
Do tretej tretiny nastúpili Zvolenčania lepšie. Najprv neuspel voľný Ľ. Zuzin a po ňom mohol dosiahnuť hetrik Bortňák. Prenikol pred Koutského, avšak nenašiel na neho zblízka recept. Vyšlo to až Petrovi Zuzinovi v 47. min z druhej dorážky, keď pred ním to skúšal znovu Bortňák po strele Pichnarčíka. Hokejisti spod Dubňa sa k ničomu podstatnému nedostali, Tomas bol akoby mimo hry, keďže na trestnej lavici sedel desať minút spoluhráč Klouda. Výsledok tak prikrášlili v 57. min Bortňák, i keď na dvakrát sa presadil pri pravej žrdi po prihrávke P. Zuzina a pripísal si hetrik. V 59. min dal šiesty gól sám pred brankárom efektne Podkonický a v poslednej minúte strelou spoza hráča stanovil konečný výsledok na 7:2.
Július Šupler (tréner Zvolena): "Bol to náročný zápas z taktického i psychologického hľadiska. Mali sme veľkú zodpovednosť voči divákom i voči tomu, aby sme vyhrali. V prvej tretine bol súper veľmi aktívny, bolo to vyrovnané, a keď sme robili chyby, súper nás často dostal pod tlak. V druhej tretine sa to trošku z našej strany zlepšilo, chalani ju zvládli k spokojnosti a po peknej kombinácií využili tlak. V závere sme potešili divákov, keď sme dosiahli viac gólov a zmazali tým nie celkom vydarené prvé a druhé dejstvo. Som rád, že tretia formácia ustrážila údernú žilinskú útočnú trojku a teší ma aj Bortňákov hetrik."
Martin Groma (asistent trénera Žiliny): "Ak by zápas trval sedem hodín, tak by sme sa presilovej hry asi ťažko dočkali. Prvá tretina bola vyrovnaná z oboch strán a v druhej tretine sme mali slabších desať minút, po ktorých išiel súper do vedenia. V závere strednej časti sme sa dostali do mohutného tlaku, ale z množstva šancí sme využili iba jednu. V záverečnej tretine išiel súper do dvojgólového vedenia, ale už sme sa nedostali do hry. Chlapcom však musím poďakovať za bojovnosť a predvedený výkon v prvých päťdesiatich minútach. Každý zápas bojujeme o účasť v play-off, tento zápas si preberieme, ale musíme sa dôkladne pripraviť na ďalšie stretnutie."
HKM Zvolen - MsHK DOXXbet Žilina 7:2 (1:1, 2:1, 4:0)
Góly:
15. Bortňák (A. Podkonický, P. Zuzin), 21. Michal Chovan (Škvaridlo), 27. Bortňák (P. Zuzin), 47. P. Zuzin (Bortňák, Pichnarčík), 57. Bortňák (P. Zuzin, Hraško), 59. A. Podkonický (Hraško), 60. Michal Chovan (Brabenec) - 19. Linet (A. Lipovský), 37. E. Bagin (R. Tomas, T. Varga)
Vylúčení: 0:1 na 2 min, navyše: Klouda a R. Tomas (obaja Žilina) 10 min za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Junek, Šefčík, 1380 divákov
Zostavy:
Zvolen:
M. Šimko - J. Hertl, L. Pokovič, Ťavoda, J. Mucha, Pichnarčík, Hraško - Škvaridlo, Brabenec, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Síkela - P. Zuzin, Bortňák, A. Podkonický - Puliš, Čanky, Martin Ďaloga
Žilina: Koutský - Ostrčil, Marcel Šterbák, Dlouhý, Leško, E. Bagin, Látal - Marek Slovák, Valášek, Kalla - T. Varga, Klouda, R. Tomas - Vaculín, Linet, Drevenák - Piják, Rehák, A. Lipovský

Tabuľka Tipsport extraligy po zápasoch 43. kola:
1. HC Košice 45 30 2 2 0 0 11 142:84 98
2. HK Nitra 45 26 2 2 1 4 10 156:94 91
3. HC'05 Banská Bystrica 45 22 2 0 3 3 15 128:121 76
4. ŠHK 37 Piešťany 45 18 1 7 1 2 16 119:107 73
5. HK Poprad 45 18 3 3 3 3 15 138:125 72
6. HKM Zvolen 45 15 3 3 1 5 18 123:119 63
7. HK 36 Skalica 45 17 0 0 0 6 22 129:155 57
8. Dukla Trenčín 45 11 1 6 5 1 21 113:131 53
9. MHC Mountfield Martin 45 12 1 5 1 4 22 97:130 53
10. MsHK DOXXbet Žilina 45 14 1 1 2 2 25 116:159 50
* * * * *
HK Orange 20 20 3 1 3 0 2 11 41:77 19
Poznámka: Za tímom je uvedený počet zápasov, výhry - 3 body, výhry po predĺžení - 2 body, výhry po samostatných nájazdoch - 2 body, prehry po predĺžení - 1 bod, prehry po samostatných nájazdoch - 1 bod, prehry - 0 bodov, skóre, body.