Karaffov tréner má koronavírus, pandémiu asi prečká vo Švajčiarsku

BIEL (SZĽH) – Najvyššiu švajčiarsku hokejovú súťaž ukončila pandémia koronavírusu po päťdesiatich kolách. Tímu EHC Biel patrila piata pozícia. Po Stanislavovi Horanskom ponúkol príležitosť ukázať sa aj ďalšiemu Slovákovi. Čochvíľa 21-ročnému Spišiakovi Romanovi Karaffovi, ktorý si v skrátenom ročníku 2019/20 zahral v piatich rôznych súťažiach.   

So šikovným mladíkom sme sa spojili v závere minulého týždňa, krátko po oznámení oficiálneho ukončenia všetkých švajčiarskych hokejových súťaží. Vtedy ešte nebolo zrejmé, že hlavný tréner Bielu, Fín Antti Törmänen, ktorý Karaffovi v tejto sezóne doprial prvých dvanásť štartov v NLA, sedem v Lige majstrov a ďalšie tri vo Švajčiarskom pohári, bude prvý v rámci helvétskej hokejovej rodiny s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus. Štyridsaťdeväťročnému koučovi potvrdili prítomnosť choroby COVID-19 v nedeľu. 

Trénera som videl naposledy asi pred dvoma týždňami. Bol som však v kontakte s jeho synom, s ktorým som hral v juniorke. Zatiaľ som v poriadku.

Panika môže prísť

Vedenie klubu uzatvorilo sekretariát. Z oficiálneho stanoviska však vyplýva, že potvrdený prípad nebol dôvodom vyprázdnenia kancelárskych priestorov. Išlo skôr o splnenie nariadenia Federálneho úradu verejného zdravia. Antti Törmänen sa podľa tlačovej správy má dobre, je v domácej karanténe. 

Hráčov ani zamestnancov klubu sa testovanie zatiaľ netýka. Roman Karaffa je preventívne doma. „Klub hráčom odporučil, aby tam zostali. Trénera som videl naposledy asi pred dvoma týždňami. Bol som však v kontakte s jeho synom, s ktorým som hral v juniorke. Zatiaľ som v poriadku,“ povedal pre hockeyslovakia.sk mladý útočník. S Aarom Törmänenom odohral v juniorskom tíme Bielu všetkých päť stretnutí v play-off, posledné v sobotu 8. marca. 

Rozhodnutie o predčasnom ukončení sezóny vo všetkých švajčiarskych súťažiach oznámili kompetentné orgány minulý týždeň vo štvrtok.  „Očakávaný scenár a správne rozhodnutie. Koronavírus sa šíri rýchlo, dokáže byť nebezpečný. Počet ľudí s ochorením v krajine sa zvyšuje. Koncom minulého týždňa nevládla panika. V obchode bolo dosť potravín, nič nechýbalo. Nepociťoval som, že by sa dialo niečo neobvyklé. Ale obávam sa, že chaos sa spustí,“ pokračoval Roman Karaffa. K 16. marcu mali Helvéti potvrdených viac ako 2200 prípadov nákazy. 

Päť sezónnych epizód

V ročníku 2019/20, hoci bol skrátený, si Slovák zahral v piatich rôznych súťažiach. A dokonca v play-off, čo sa mnohým hokejistom v Európe nepodarilo. „S tímovým áčkom som začal hrať už vlani v lete v Lige majstrov. Celkom dobre som sa uviedol a podpísal trojročný kontrakt. Aj sezónu som odštartoval v NLA, no po čase sme sa dohodli, že bude pre mňa lepšie, ak dostanem viac priestoru v nižšej súťaži NLB. Klub vypadol v play-off, takže pred koncom sezóny som pomáhal juniorke. Ani tam sa nám však nepodarilo ísť vysoko, skončili sme v prvom kole vyraďovačky. Napriek skorému koncu som rád za sezónu, ktorú som zažil. Chytil som sa, dokázal si, že sa môžem presadiť aj v áčku, čo ma teší,“ vravel nám rodák zo Spišskej Novej Vsi, odkiaľ odišiel do Švajčiarska už v roku 2014.

Pozrite si pekný gól Romana Karaffu v NLB

Začínal v doraste Bielu, neskôr pokračoval v juniorskej súťaži. V ukončenom ročníku 2019/20 odohral 12 duelov v najvyššej súťaži NLA, ďalších 22 pridal v NLB za HC La Chaux-de-Fonds, kde sa, mimochodom, stretol aj s Timom Coffmanom, bývalým zvolenským „rytierom“ a najproduktívnejším hráčom tipsportligovej sezóny 2017/18. Dvadsaťtrikrát nastúpil slovenský mladík v juniorskom tíme, dovedna desať štartov zapísal v pohárových súťažiach. Sedem v Lige majstrov, zvyšné tri vo Švajčiarskom pohári. „Začiatky vo Švajčiarsku boli ťažké, ale zvykol som si. Spoznal som sa s chlapcami, s viacerými ďalšími dobrými ľuďmi, ktorí mi pomohli. Postupne som objavoval mesto. Určite neľutujem, že som odišiel. Po piatich rokoch sa mi podarilo získať štatút domáceho hráča s licenciou, vďaka ktorej môžem hrať najvyššiu súťaž,“ pripojil Roman Karaffa. 

Boj o stály post

V uplynulých dňoch uvažoval, že sa vráti na Slovensko. Situácia v Európe je však komplikovaná, lety paralyzované, letiská ochromené. V súčasnosti to vyzerá tak, že 21. narodeniny, ktoré má šikovný útočník 26. marca, oslávi vo Švajčiarsku. „Na mesiac som sa chystal vrátiť domov na Slovensko, ale teraz sa tam dostanem len veľmi ťažko. Asi zostanem a prečkám celú situáciu. Potom by sa mala začať prvá fáza letnej prípravy, ktorú by som mal absolvovať s tímom. Mojím cieľom je drieť stále viac. Pripravovať sa, aby som si vybojoval stále miesto v mužskom tíme,“ dodal Roman Karaffa.