Zvolenčania sa zastali brankára, Réway: Dve tretiny sme hrali hrozne

Dva úplne rozdielne zápasy videli diváci v kvalifikácii play-off Tipos extraligy medzi Zvolenom a Liptovským Mikulášom. Kým v tom prvom vynikali skôr defenzívy, v tom druhom padlo až trinásť gólov. V oboch sa hrali predĺženia, to prvé zvládli lepšie Liptáci, v druhom sa z vyrovnania série tešili domáci Zvolenčania. Po jednodňovej pauze sa tak séria hraná na tri víťazné zápasy presunie na Liptov za stavu 1:1.

Kupsky? Chyby robíme všetci

Zápasy pod Pustým hradom navyše ukázali, že oba tímy majú problém s konzistentnosťou výkonov počas celého zápasu. V pondelok stratili Liptáci vedenie 2:0, v utorok „bryndziarom“ nestačil na výhru v riadnom hracom čase ani náskok 6:3 na začiatku tretej tretiny. „Bohužiaľ, tento rok to je tak. Podobných zápasov sme mali veľa. Ťahá sa to s nami. No som rád, že teraz víťazstvo zostalo doma. Stav je 1:1, ideme do Liptovského Mikuláša s cieľom vyhrať. Musíme ísť postupnými malými krokmi,“ hovoril bezprostredne po zápase Peter Zuzin.

Nie prvý raz sa pritom Zvolenčanom stalo, že prehajdákali sľubný náskok. Našťastie pre nich, v utorok ich to napokon nemuselo mrzieť. „Taký je šport, taký je hokej. Táto sezóna je špecifická, dlhší čas nevieme udržať výsledok. Nebudeme z toho robiť vedu. Sme radi, že sme dnes vyhrali a pozeráme sa dopredu. Už nevrátime späť to, čo bolo,“ pokračuje reprezentačný útočník.

Peter Zuzin

Peter Zuzin si uvedomuje chyby, no chce sa pozerať dopredu. Zdroj foto: TASR

Obranca Daniel Gachulinec dopĺňa. „Musíme si zanalyzovať, kde sú príčiny straty nášho trojgólového náskoku. Je to tak, ako to je. Treba mať krátkodobú pamäť. Vyhrali sa, chyby hodíme za hlavu a do Mikuláša pôjdeme s čistou hlavou. Výhra vo vyraďovacej časti sa vždy ráta, takže sa tešíme. Je to hokej, raz ste hore, raz dole. Presne tak to bolo aj v tomto zápase. Som rád, že sme boli natoľko mentálne silní, že sme dokázali vyhrať,“ povedal autor víťazného presného zásahu z predĺženia. Mimochodom, bol to iba jeho druhý gól v prebiehajúcej sezóne.

Obrovskú chybu spravil v poslednej minúte riadnej hracej doby brankár Zvolena Jake Kupsky. Za stavu 6:5 hrali Liptáci presilovku a navyše odvolali brankára. Puk z ich hokejky smeroval na zakázané uvoľnenie. Domáci brankár však vykorčuľoval, chytil ho a chcel skórovať strelou cez celé ihrisko. Trafil však Berryho, ktorý nemal problém skórovať do prázdnej bránky. Fatálna chyba mohla vyjsť domácich poriadne draho.

Spoluhráči sa však svojho gólmana zastali. „Je to o nás všetkých, nielen o ňom. Každý robí v zápase chyby a nemôžeme sa jeden na druhého hnevať. Postrácali sa body a ocitli sme sa tam, kde teraz sme. Musíme pracovať s tým, čo máme,“ podržal Kupskyho Zuzin a Gachulinec dodal: „Sme tím, stojíme jeden za druhým. Každý spraví chybu, to je úplne normálne. Ako tím vyhrávame aj prehrávame.“

Réway: Nezaslúžili sme si vyhrať

Na možno prekvapujúci druhý bod v kvalifikačnej sérii siahali hokejisti Liptovského Mikuláša. Napokon však boli spokojní, veď cieľ, s ktorým cestovali do Zvolena, a to vyhrať aspoň jeden zápas, splnili. „Prvý zápas sme mali dobré nasadenie a držali sme sa toho, čo sme chceli hrať, lebo vieme, akú má Zvolen silu,“ analyzoval oba zápasy Martin Réway.

Podľa neho ukázal jeho tím obrovskú mentálnu silu, no hrať začali až príliš neskoro. „Dnes sme hrali 40 minút hrozne. Bolo tam nasadenie, ale chýbali nám systémové veci. V tretej tretine sme išli do rizika a podarilo sa nám s trochou šťastia vyrovnať. Aj keď som hrdý na celý tím za tú tretiu tretinu, dnes sme si nezaslúžili vyhrať,“ priznal 29-ročný ťahúň Liptákov.

Martin Réway

Martin Réway priznal, že Liptáci si za úvodné dve tretiny nezaslúžili vyhrať. Zdroj foto: Jäzva

Zvolen bol pred sériou tabuľkový favorit, no opäť sa ukazuje, že základná časť nehrá v play-off veľkú úlohu. Energia a bojovnosť hráčov Liptovského Mikuláša neraz vymazala miestami profesorsky hrajúcich Zvolenčanov. „Máme dobrý kolektív a bojujeme jeden za druhého. Veľakrát sa nám v sezóne stalo, že sme sa neskoro vracali do zápasu. Sila kolektívu je veľká, len hokej sa hrá šesťdesiat minút. Nemôžete si dovoliť hrať 40 minút na osemdesiat percent,“ pokračuje kapitán bronzových medailistov z juniorských MS 2015.

Na domácom ľade môžu zverenci trénera Faitha v prípade dvoch výhier osláviť postup do štvrťfinále. Nájdu opäť recept na súpera, ktorého na svojom ľade v tejto sezóne už trikrát zdolali? „Pozrieme si na videu, aké sme dali a dostali góly, čo by mohlo na Zvolen platiť a čo musíme zlepšiť. Skúsime si zobrať ponaučenie. Samozrejme, s nasadením musíme hrať celých 60 minút,“ zakončil rozhovor Martin Réway.


Prehľad zápasu

7
Góly Góly
6
41 (17,07 %)
Strely na bránu Strely na bránu
43 (13,95 %)
37 (86,05 %)
Zákroky Zákroky
34 (82,93 %)
2/4 (50,00 %)
Presilové hry Presilové hry
3/4 (75,00 %)
1/4 (25,00 %)
Oslabenia Oslabenia
2/4 (50,00 %)
44/87 (50,57 %)
Vhadzovania Vhadzovania
43/87 (49,43 %)
Kompletný prehľad zápasu