Zo severana plážový chlapec. Jaroš si zamiloval San José, po rokoch v chlade si užíva teplo

Od svojho draftu v roku 2015 bol Christián Jaroš verný Ottawe Senators. V jednom z najhorších tímov NHL sa však cítil čoraz menej komfortne a jeho túžba po výmene rástla. Vykúpením bola ponuka zo San José a po prvej sezóne strávenej v slnečnej Kalifornii si 25-ročný košický odchovanec nevie vynachváliť.

„Sezónu hodnotím pozitívne. Chcel som byť vymenený z Ottawy a dopadlo to veľmi dobre. Samozrejme, že by som rád odohral viac zápasov za San José, ale dlho som čakal na papiere a potom som absolvoval karanténu. Počas sezóny som tak stál štyridsať dní a na rozbehnutý vlak sa už naskakuje ťažko,“ objasnil reprezentačný obranca nižší počet štartov. V končiacom sa ročníku totiž stihol odohrať za San José iba sedem duelov, ďalších jedenásť pridal na farme. V tímoch Sharks i Barracuda sa cítil veľmi dobre. „Prekvapilo ma, ako výborne ma prijali v NHL i v AHL. Všetci mi pomáhali a hodnotím to teda veľmi pozitívne.“

Aj preto je prioritou letného obdobia predĺženie kontraktu s tímom „Žralokov“.

„Momentálne to všetko riešime a agent komunikuje s manažérom. Určite by som však chcel ostať v San José. Partia je tam super, počasie parádne a mne sa tam páči. Uvidíme, ako to dopadne,“ pokračoval Jaroš, ktorý sa momentálne pripravuje v rodných Košiciach. Aktuálne slnečné počasie mu pripomína Kaliforniu. Práve tam si totiž po štyroch rokoch vo Švédsku a štyroch v Kanade konečne užíva teplo. „Bol som zvyknutý na život v chlade a pravidelne som zažíval teploty okolo mínus 20 stupňov. Toto je teda príjemná zmena. Musel som však výrazne obmedziť šatník, pretože som v ňom nemal letné veci. Teraz už pritom tie zimné prakticky nepotrebujem,“ pousmial sa.

Počas pandemickej sezóny ovplyvňovali život mimo hokejových arén obmedzenia, no v budúcnosti by si rád vychutnal Kaliforniu aj oveľa intenzívnejšie. Láka ho napríklad surfovanie vo vodách oceánu.

„Niečo také teraz neprichádzalo do úvahy a žili sme v podstate v bublinách,“ poznamenal Jaroš. „Znášal som to však celkom v pohode. Všetci mali rovnaké podmienky a zmierili sme sa aj s hrou bez divákov. Aj bez nich sme sa snažili ísť naplno a samotná hra teda nebola iná, ako počas minulých sezón.“

Po návrate z USA si doprial tri týždne voľna a momentálne už trénuje na ľade. Z pohľadu vyvrcholenia sezóny NHL drží palce bratrancovi Erikovi Černákovi, no budík si na nočné zápasy nenastavuje. „Poviem pravdu, ja hokej v televízii nesledujem. Samozrejme, držím palce Erikovi, ale na pohár čaká aj celá Kanada. Nech vyhrá lepší.“

Vrcholom letného hokejového obdobia bude zo slovenského pohľadu domáca olympijská kvalifikácia. Letný termín praje aj štartu hráčov z NHL a Jaroš by mal patriť medzi hlavných favoritov na pozvánku Craiga Ramsayho.

Určite by som chcel hrať kvalifikáciu, ale nie je to v mojich rukách. Ak budem mať zmluvu a dostanem pozvánku, tak prídem veľmi rád,“ prisľúbil obranca San José Sharks Christián Jaroš.


Fotogaléria