Z lietadla priamo na tréning, Húska sa pripojil k reprezentácii

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia absolvovala v utorok posledný tréning na ľade pred stredajším odletom na majstrovstvá sveta do Fínska. Tréneri mali k dispozícii všetkých 25 hráčov, pričom s mužstvom prvýkrát v rámci prípravy na šampionát trénoval aj Adam Húska.

Čoskoro 25-ročný brankár sa mal pripojiť k mužstvu už v predchádzajúcich dňoch, ale pôvodné plány realizačného tímu reprezentácie zmarili predstavitelia New Yorku Rangers, ktorí Húsku povolali do kádra „jazdcov“. 

„Teší ma, že som mohol pricestovať a pripojiť sa k tímu. Išiel som priamo z letiska na ľad a skočil do tréningového rytmu. V New Yorku som trénoval, takže som nebol na ľade iba pár dní a dnes som sa cítil dobre,“ povedal zvolenský rodák.

Adam Húska bol súčasťou slovenskej reprezentácie aj na vlaňajších majstrovstvách sveta. V lotyšskej Rige sa dostal do bránky v troch zápasoch v konkurencii Branislava Konráda a Júliusa Hudáčka. Teraz bude súperiť o pozíciu medzi troma žŕdkami s Patrikom Rybárom a Matejom Tomekom. Prvý menovaný vychytal Slovensku bronzovú medailu na olympijskom turnaji, druhý zanechal dobrý dojem v prípravných zápasoch. „Samozrejme, viem, že v tíme máme kvalitných brankárov. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie priamo vo Fínsku,“ hovoril urastený brankár, ktorý si v aktuálnej sezóne premiérovo zachytal v NHL.

V decembri dostal príležitosť v zápase proti Coloradu, v ktorom inkasoval sedem gólov a nezabránil prehre New Yorku Rangers 3:7. Na Húsku vyslali hráči jedného z najlepších tímov súčasnej NHL 39 striel. Zvyšok sezóny odchytal za Hartford Wolf Pack v AHL, kde v 29 zápasoch zlikvidoval 90,2 % striel. „Sezónu hodnotím pozitívne. Osobne sa mi darilo, som veľmi spokojný s mojimi výkonmi a potešila taktiež ma šancu v NHL,“ doplnil. 

Slováci v stredu popoludní odletia do Helsínk a vo štvrtok si premiérovo vyskúšajú ľad tamojšej arény. Už v piatok ich čaká prvý zápas na majstrovstvách sveta. O 15.20 h SELČ nastúpia proti Francúzom. Následne odohrajú v rámci základnej A-skupiny duely s Nemcami, Kanaďanmi, Švajčiarmi, Kazachmi, Talianmi a Dánmi.