Výborná pomoc pre trénerov, servis ako pri „áčku“, hovoria o turnaji v Prievidzi

PRIEVIDZA (SZĽH) – Počas tohto týždňa sa od utorka do štvrtka uskutočnil historicky prvý ročník Turnaja regionálnych reprezentačných družstiev do pätnásť rokov. Päťdesiatjeden hokejistov rozdelených do troch družstiev podľa regionálnej príslušnosti si zmeralo v krátkom trojdňovom turnaji sily systémom každý s každým. Okrem prirodzenej túžby vyhrať však tento turnaj slúžil predovšetkým na zmapovanie hokejistov ročníka 2004, ktorí spadajú v tejto sezóne do kategórie pätnásťročných.

Chvála do Prievidze

Organizácia tohto turnaja vzišla z iniciatívy realizačného tímu reprezentácie do pätnásť rokov, ktorý si týmto turnajom chcel odsledovať potenciálnych adeptov na reprezentačný dres v ťažšej konkurencii. Hlavný tréner družstva Branislav Varga po skončení tohto turnaja neskrýval spokojnosť a súčasne vyjadril prianie, aby sa z tohto turnaja stala v budúcich sezónach aj tradícia.

„Bol by som tomu veľmi rád,“ povedal Varga. „Myslím si, že aj tréneri, ktorí budú v ďalších sezónach pri ‚pätnástke‘ budú tomuto turnaju naklonení. Po troch výcvikových táboroch na regionálnej úrovni je takýto turnaj skutočne výborná skúška pre hráčov a zároveň obrovská pomoc pre trénerov, ktorí si môžu vyskúšať hráčov v ťažších pozíciach i v systémoch.“

Úvodný ročník turnaja hostila Prievidza. 50-tisícové mesto na Hornej Nitre sa príležitosti chopilo vskutku príkladne. O tom, že takýto turnaj nebrala Prievidza na ľahkú váhu, svedčí aj záujem tamojšieho vedenia mesta. Veď napríklad čestné úvodné vhadzovanie pred prvým zápasom vhodil viceprimátor mesta Ľuboš Maxina. 

S Prievidzou ako organizátorom bol nadmieru spokojný aj realizačný tím reprezentácie. „Mali sme tu vynikajúce podmienky, za čo chceme domácim Prievidžanom úprimne poďakovať. Už v tejto chvíli môžem povedať, že radi sa sem s reprezentáciou budeme vracať,“ nešetril chválou Varga.

Róbert Svitok, štatistik Slovenského zväzu ľadového hokejaRóbert Svitok, štatistik Slovenského zväzu ľadového hokeja (foto SZĽH)

Prvýkrát aj s komentátorom

Turnaj v Prievidzi nebral na ľahkú váhu ani Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), ktorý po organizačnej stránke sa snažil vytvoriť pre zúčastnené družstvá i divákov maximálne možné podmienky. „Naším cieľom bolo v Prievidzi zabezpečiť rovnaký servis ako na medzištátnych zápasoch seniorskej reprezentácie. Štatistické oddelenie SZĽH tak zbieralo štatistiky prostredníctvom tabletov, na ktorých sa v reálnom čase zaznamenával čas účasti hráčov, štatistika vhadzovaní a striel,“ povedal hlavný štatistik Slovenského zväzu ľadového hokeja Robert Svitok.

Všetky štyri zápasy turnaja v Prievidzi boli súčasne naživo vysielané na YouTube kanáli Slovenského zväzu ľadového hokeja. To však nebolo všetko. „V rámci zlepšovania servisu pre divákov a fanúškov slovenského hokeja sme navyše po prvýkrát zabezpečili aj komentátora pre živý prenos,“ dodal Svitok.