Vláda podporila vznik stredoškolských hokejových akadémií

BRATISLAVA - Vláda SR na stredajšom rokovaní rozhodla o vyčlenení 14 miliónov eur na vznik siedmich stredoškolských hokejových akadémií. Mali by vzniknúť v siedmich krajoch, okrem Trenčianskeho, kde sa už buduje takáto akadémia a ktorej vznik tiež vláda podporila. Práve tento projekt by mal byť vzorom pre ostatné akadémie.

Podľa prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslava Šatana vláda v stredu urobila signifikantný dôležitý krok na to, aby sa naplnili túžby fanúšikov slovenského hokeja – vrátiť lesk najpopulárnejšiemu slovenskému športu. "Chceme, aby po vzore špičkových hokejových krajín vznikla štruktúra stredoškolských hokejových akadémií, prostredníctvom ktorej nebudú musieť talentovaní mladí hokejisti ísť za lepšími podmienkami do zahraničia, a tým aj zlepšíme kvalitu našich mládežníckych súťaží, z čoho neskôr bude profitovať celý slovenský hokej," vysvetlil Šatan. Dodal, že nejde len o podporu hokeja. "Spojenie športu a zázemia na kvalitné vzdelávanie pomôže celej spoločnosti, hráčov, ktorí sa budú venovať aj v dospelosti profesionálnemu hokeju, bude možno desať percent, no akadémie budú produkovať vzdelaných mladých ľudí, ktorí sa začlenia a budú prínosom pre spoločnosť v iných oblastiach, ako je šport," dodal kapitán majstrov sveta z roku 2002.

Maximálna dotácia pre jedného príjemcu sú dva milióny eur, pričom tie budú tvoriť maximálne 40 percent celkových nákladov. Zvyšok doplatia zriaďovatelia stredných škôl, v areáli ktorých hokejové akadémie majú vzniknúť. Podľa Šatana sa celková cena môže pohybovať okolo piatich miliónov za jednu, závisí to od veľkosti a zložitosti projektu. Štátne zdroje sa budú uvoľňovať postupne podľa realizácie projektu.