Víťazná premiéra Ščerbaka, Coreau potvrdil povesť zberateľa núl. Šláger nesklamal, chýbalo viac gólov

Zápasy dvoch veľkých rivalov z Košíc a Bratislavy sa len málokedy zvrhnú na živelné prestrelky a spravidla ide o takticky vedené šachové partie s jedným rozhodujúcim ťahom. V prvých dvoch tohtosezónnych meraniach síl metropol východu a západu sa zrodili domáce víťazstvá 3:1. Do tretice to bol gólovo ešte diétnejšie a takmer 6400 divákov v Steel aréne zaiste netušilo, že gól hosťujúceho Liama Pecarara zo štvrtej minúty bude jediný, ktorý počas piatkového večera uvidia.

„Bol to výborný zápas vo výbornej atmosfére. Malo to nasadenie i bojovnosť a na ľade bolo cítiť veľkú energiu. Tímy išli na hranicu svojich fyzických schopností a v tomto smere nemám mužstvu čo vyčítať. Slovan má veľmi kvalitných hráčov a nedarilo sa nám presadiť. Teší ma, že sme sa nedopúšťali zbytočných vylúčení a aj chýb v obrane bolo minimum. Jedna nás bohužiaľ stála body,“ povzdychol si tréner HC Košice Dan Ceman.

Jeho hráči vyslali na brankára Jareda Coreaua 32 striel, no spravidla nešlo o projektily s gólovým potenciálom. Na údernosti oranžovo-čierneho útoku sa podpísali aj absencie kapitána Michala Chovana a útočníka Ville Leskinena.

Ich náhradníci však podali dobré výkony, vrátane mladého Ukrajinca Krasnozhona. Chýbali tomu čisté šance a dorážky. Ich brankár Coreau navyše zachytal výborne. Vzhľadom na to, že sme hrali bez Leskinena i Chovana, musím chlapcov pochváliť. Ak budeme hrať takto, tak veľa zápasov neprehráme,“ podotkol kanadský kormidelník.

Aj jeho náprotivok Ján Pardavý vyzdvihol úroveň šlágra 35. kola.

„Bol to veľmi ťažký a obojstranne veľmi dobrý zápas. Mentálne i fyzicky to bol play-off hokej a dôležité bolo, že sme strelili prvý gól. V prvých dvoch tretinách sme mali šance aj na strelenie druhého, ktorý by nás určite upokojil. V tretej tretine nás Košice zatlačili. Výborne korčuľovali a nespomaľovali sme ich v strednom pásme. V závere sme však hrali rozumne a nepustili sme ich do nebezpečnej power play. Osobne mám rád viac gólov, ale pre nás je to veľmi cenné víťazstvo,“ konštatoval spokojným hlasom kormidelník lídra tabuľky, ktorý týmto výsledkom odskočil tretím Košičanom na rozdiel siedmich bodov. Bratislavčania tak urobili dôležitý krok k prvenstvu v základnej časti. Ako však Pardavý zdôraznil, situácia je i naďalej úplne otvorená. „Vo všetkých poschodiach tabuľky je to vyrovnané. Bojuje sa hore i v strede, dole sa hrá o život. Táto sezóna je najvyrovnanejšia v histórii a cítiť, že sa už blíži play-off. Každý zápas je teda na krv.“

Vydarenú premiéru v belasom drese absolvoval ruský útočník Nikita Ščerbak. Jeho debutu predchádzali komplikácie spojené s prešovskými nárokmi, no kompetentní napokon rozhodli v prospech Slovana.

„Ubezpečili sme sa, že je papierovo všetko v poriadku a ráno nám prišlo potvrdenie, že sme neurobili nič zlé. Chceli sme mu dať čo najviac priestoru na ľade, ale zároveň ho aj trochu pošetriť, pretože dlho nehral. Preto nechodil na oslabenia. Podal veľmi dobrý výkon a robil správne malé veci. Mal by byť pre nás prínosom,“ okomentoval premiéru Ščerbaka tréner Slovana a samotný hráč na margo udalostí predchádzajúcich zápasu doplnil. „V tomto smere išlo všetko mimo mňa. Na starosti to mali môj manažér a samotný klub. Veril som im a som rád, že sa všetko vyjasnilo. Cením si možnosť hrať za klub, akým je Slovan.“

Svoj prvý zápas za Slovan odohral hráč so skúsenosťami z NHL v elitnom útoku a práve ten sa postaral o jediný gól zápasu.

„Bol to fyzicky nesmierne ťažký zápas a pre mňa preto nebolo jednoduché naskočiť po dlhšej hernej pauze práve do takého duelu. Na ľade som sa však cítil výborne a v útoku s Pecararom a Harrisom to bolo výborné. Sú to veľmi šikovní hráči a rýchlo sme tak našli spoločnú chémiu. Celkovo som si premiéru v drese Slovana užil,“ pochvaľoval si 27-ročný rodák z Moskvy, ktorý si už našu extraligu vyskúšal počas pôsobenia v Banskej Bystrici.

Významným strojcom víťazstva hostí bol brankár Jared Coreau, ktorý zneškodnil všetkých 32 striel a pripísal si už siedmu nulu sezóny. V tomto smere je jednoznačným lídrom súťaže.

„Chlapci mi veľmi pomohli a uľahčili mi prácu v bránke. Bol to výborný zápas a všetci sme si užili výbornú atmosféru. Takéto zápasy všetci milujeme a teším sa, že sme to zvládli za tri body. Nula je samozrejme bonusom, ale je to len štatistika, na ktorú sa pozerá po sezóne. Tak ako som povedal, spoluhráči výborne blokovali strely a čistili dorážky. Ťažkých zákrokov som teda veľa nemal,“ vyslovil sa tímovým tónom Coreau.

Kapitán Slovana Michal Sersen vyslovil spokojnosť s pozornou hrou tímu a práve takýmto hokejom by sa chceli „belasí“ prezentovať počas blížiaceho sa play-off.

Obe strany podali výborné výkony, diváci sa bavili a boli skvelí. Chýbali tam už len góly, ale my sme radi za tri body. Takéto víťazstvá v ťažkých zápasoch veľmi pomáhajú, ale ešte sa nič neskončilo. Do play-off chceme ísť s čo najlepšou formou a tú teda plánujeme ešte vygradovať,“ poznamenal Sersen.

S väčšinou herných aspektov boli spokojní aj Košičania. Pravda, až na ten jeden a najdôležitejší – streleckú koncovku.

„Veľmi nás mrzí, že sme sa nedokázali presadiť. Bol to taký play-off zápas s obrovskou bojovnosťou z oboch strán. Malo to všetko, okrem gólov. Obrany boli veľmi dobré, bohužiaľ sme urobili chybu pred ich gólovým únikom. Bohužiaľ nám chýbali čisté šance. V tretej tretine tam bol náznak tlaku, ale nepodarilo sa  nám skórovať,“ povzdychol si útočník Marek Bartánus, ktorý s céčkom na hrudi zaskočil za zraneného Michala Chovana. Za hlavný problém označil neschopnosť pretlačiť sa do predbránkového priestoru Slovana. „Hrali tam naozaj výborne a z toho číhali na brejky. Bojovnosť bola enormná, ale nedokázali sme sa presadiť a bez gólu sa vyhrať nedá.“

Jedna gólová radosť sa tribúnami Steel arény predsa len prehnala, no trvala iba pár sekúnd. Po góle Olivera Jokeľa z polovice tretej tretiny bolo aj jeho autorovi jasné, že uznaný byť nemôže. Puk totiž zasiahol z veľkej výšky.

Puk išiel vysoko a vedel som teda, že to bude vysoká hokejka. Preto som sa ani netešil,“ priznal 31-ročný Košičan. Do konca však ešte stále ostávalo desať minút a to je v hokeji veľa. „Bohužiaľ sme sa nedostali do potrebného tlaku, z ktorého by padol gól. Chceli sme potešiť divákov a mrzí ma, že to nevyšlo. Dostali sme rýchly gól a potom sme prakticky nemali nejakú čistú gólovú šancu. Oba tímy dobre bránili a bol to zápas o jednom góle. Prehra mrzí o to viac, že išlo o tabuľkovo dôležitý zápas. Teraz sa musíme v hlavách nastaviť tak, aby sme získali tri body s Nitrou. Nesmieme si nechať odskočiť tabuľkových súperov ešte viac,“ dodal útočník HC Oliver Jokeľ.


Prehľad zápasu

0
Góly Góly
1
32 (0,00 %)
Strely na bránu Strely na bránu
21 (4,76 %)
23 (95,83 %)
Zákroky Zákroky
32 (100,00 %)
0/2 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/0 (0,00 %)
0/0 (0,00 %)
Oslabenia Oslabenia
2/2 (100,00 %)
14/43 (32,56 %)
Vhadzovania Vhadzovania
29/43 (67,44 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu