Väzni v bubline

BRATISLAVA/NEW YORK (SZĽH) – Život v bubline. Často zmieňovaná fráza ľuďmi, ktorých pravidelné nažívanie možno ohraničiť spravidla nemeniacim sa časopriestorom. Niektorí to poznajú až príliš dobre, iní vôbec. Napriek tomu si skúste predstaviť, že ste hokejista a od polovice júla možno až do októbra musíte žiť v bubline. Navyše nie v hocijakej. V bubline plnej reštrikcií, tvrdých nariadení, nevyhnutných opatrení. A ak ju prepichnete v snahe dopriať si zmenu vzduchu, zaplatíte mastnú pokutu. 

Znie to nevábne, nejasne, obmedzujúco. Ak však zámorskí hokejoví profesionáli so svojimi organizáciami chcú dohrať sezónu 2019/20, musia sa prispôsobiť. Dnes je zrejmé, že reštart NHL, naplánovaný na 1. augusta, budú sprevádzať prísne opatrenia. V mnohom nepríjemné, avšak schválené nielen vedením NHL, hráčskej asociácie NHLPA ale aj Radou guvernérov. Všetkými zámorskými hokejovými vrchnosťami – až na hráčov. Tí podľa neoficiálnych správ zo zámoria budú mať možnosť rozhodnúť sa, či chcú byť súčasťou reštartu za ponúknutých podmienok alebo nie. Kluby majú informovať do štvrtkového podvečera východoamerického času, tri dni po zverejnení a oficiálnom schválení protokolu o reštarte. Momentálne nie je zrejmé, či a koľko hráčov sa rozhodne nevstúpiť do sezóny. Majú tri dni, aby si preštudovali zdravotný i bezpečnostný protokol a rozhodli sa. Pri jeho čítaní si zrejme budú vizualizovať očakávaný život v bubline. Na čo sa musia pripraviť? 

V prvom rade na to, že minimálne päť týždňov sa nemôžu osobne vidieť s najbližšími členmi rodín, keďže budú „väznení“ v  jednom z dvoch hracích miest, takzvaných „hub cities“. Tímy z Východnej konferencie zapojených do reštartu nájdu útočisko v Toronte, tímy zo Západnej konferencie v Edmontone. O ďalších obmedzeniach nielen na základe medializovaných indícií viac prezradila redaktorka zámorského portálu espn.com Emily Kaplanová.

Vonkajšie premietanie či bezpečný golf 

Snahou NHL je minimalizovať kontakt hráčov a ostatných členov tímu s ďalšími ľuďmi v rámci bubliny, v protokole označovanou ako bezpečná zóna. Každý tím NHL dostal za úlohu zostaviť maximálne 52-členný zoznam osôb, ktoré budú súčasťou tímovej bubliny. Pozostávať môže maximálne z 31-člennej súpisky hráčov, troch trénerov, dvoch kondičných koučov, doktora, výstrojového manažéra, maséra, terapeuta alebo chiropraktika, tvorcu obsahu na sociálne siete, bezpečnostného pracovníka a jednej ďalšej osoby, akéhosi tímového manažéra, ktorý bude vybavovať všetky ostatné požiadavky. V súvislosti s bezpečnostným protokolom by mali všetky osoby medzi sebou dodržiavať dostatočný fyzický odstup, a to po dobu trvania tretej a začiatku štvrtej fázy pred reštartom. Odstup v lietadle, v autobuse, v reštauráciách aj iných priestoroch. „Liga požaduje aj prekrytie tváre, a to aj vlastným rúškom, ktoré je povinné vo všetkých priestoroch v rámci bezpečnej zóny. Hráči nemusia mať rúško počas tréningu, tréneri ho nemusia nosiť na striedačke,“ konštatuje Emily Kaplanová. 

Liga požaduje aj prekrytie tváre, a to aj vlastným rúškom, ktoré je povinné vo všetkých priestoroch v rámci bezpečnej zóny. Hráči nemusia mať rúško počas tréningu, tréneri ho nemusia nosiť na striedačke.

V hoteli budú bývať členovia realizačného tímu po jednom, izbu im budú upratovať a dezinfikovať každé tri dni. V bezpečnej zóne budú mať hráči vyčlenené konkrétne reštaurácie a iné podniky na stravovanie. Ak by si chceli jedlo objednať, budú mať zabezpečenú bezkontaktnú zónu pre donášku jedla. Taktiež špecifické priestory, kde budú k dispozícii bufetové stoly s jedlom.

Počas pobytu v hoteli platí pre hokejistov viacero zákazov či obmedzení. Nesmú používať vonkajší bazén ani kúpeľné a wellnessové priestory až do času, kým bude platiť pravidlo o dodržiavaní odstupov. Dni pre hokejistov tak môžu mať sterilný a nudný charakter. Hotel – tréning - hotel, respektíve hotel – zápas - hotel. A všetko za prísnych bezpečnostných opatrení. Aby sa hokejisti neunudili k smrti, NHL pre nich pripravuje niekoľko foriem možnej zábavy. Napríklad pristavenie „food truckov“ s jedlom či vonkajšie premietanie filmu za dodržania opatrení. V hre je aj výlet s bezpečnou príležitosťou zahrať si golf.

Päť skupín testovania

To najhoršie azda ešte len príde. A síce testovanie hráčov, členov realizačného tímu a ostatných ľudí začlenených do reštartu NHL na prítomnosť nového koronavírusu. Každý, kto bude vykazovať jeho príznaky alebo príde do kontaktu s ľuďmi, ktorí ich majú alebo ktorí už boli pozitívne testovaní v rámci fázy tri, musí okamžite upozorniť tím, izolovať sa a vyčkať na test, ktorý vykonajú tímoví lekári. Aby sa takáto osoba mohla vrátiť do priestorov v rámci takzvanej bezpečnej zóny (bubliny), musí mať dvakrát za sebou negatívny test. Nesymptomatickí pacienti musia byť v karanténe minimálne desať dní, symptomatickí minimálne štrnásť po dni, v ktorom bol zistený pozitívny test. Návrat do hry bude musieť odobriť okrem tímového lekára aj kardiológ. 

Vo fáze štyri, začínajúcej 26. júla, päť dní pred oficiálnom reštartom, bude testovanie pozostávať z piatich skupín. Prvá z hráčov a z osôb, ktoré sa o nich budú starať vrátane realizačných tímov a skupín ľudí z NHL a NHLPA. Testovaní vrátane kontrolovania teploty budú denne. Čo to znamená? Päťdesiatdva testov (maximálny počet členov jedného tímu) x 24 tímov = 1248 testov denne. Plus zástupcovia NHL, NHLPA a tak ďalej ... Ale späť k skupinám testovania. Druhú skupinu tvoria osoby s kľúčovými funkciami s žiadnym alebo minimálnym kontaktom s členmi prvej skupiny. Ide o úradníkov mimo ľadu, niektorých hotelových zamestnancov a iných. Aj oni budú testovaní denne. Tretiu skupinu tvoria ďalšie osoby prichádzajúce do potenciálneho kontaktu s osobami v skupinách 1 a 2, štvorku zasa osoby (tím pracovníkov v aréne, ďalší hoteloví zamestnanci, ľudia zabezpečujúci prepravu) prichádzajúce do kontaktu s tromi predošlými skupinami. V „päťke“ sú osoby bez prepojenia na zvyšné štyri ekipy, napríklad hasiči, pracovníci médií a iní. Osoby patriace do prvých štyroch skupín budú testované denne, osobám v piatej bude pravidelne kontrolovaná teplota. 
Odhadom teda môžeme povedať, že v zámorskej hokejovej bubline sa bude realizovať cca 2000 testov denne. Za prvých desať dní to je 20-tisíc testov... Obrovská porcia. Preto už teraz dávame klobúk dole pred všetkými, ktorí ich budú vykonávať, aj pred tými, ktorí nepríjemné testy musia podstupovať. 

Čo z predchádzajúcich riadkov vyplýva? Že ak sa NHL 1. augusta skutočne podarí reštartovať, cena za dohratie ročníka bude vysoká. A jej súčasťou bude denne dvetisíc „väzňov“, ktorým v prípade nedodržania alebo nerešpektovania bezpečnostného protokolu hrozia mastné finančné sankcie.