V Petrohrade sa schyľuje k voľbe nového šéfa IIHF, Šatan sa pokúsi o prienik do Rady

BRATISLAVA (SZĽH) – Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) bude mať od soboty nového šéfa. Súčasného prezidenta strešnej organizácie svetového hokeja Reného Fasela, ktorého mandát trval nepretržite 27 rokov, vystrieda na stoličke jeden z pätice Henrik Bach Nielsen, Petr Bříza, Sergej Gončarov, Franz Reindl alebo Luc Tardiff. Okrem prezidenta budú delegáti polročného kongresu IIHF v Petrohrade voliť aj ďalšie výkonné funkcie. Predovšetkým nových členov Rady IIHF, do ktorej kandiduje aj prezident SZĽH Miroslav Šatan. 

Niekdajší vynikajúci útočník je v dejisku kongresu so slovenskou výpravou už od utorka. V prvých dňoch celotýždňového zasadnutia sa spoločne s ostatnými delegátmi, prítomnými či už fyzicky alebo online, zúčastnil sa na viacerých rokovaniach spojenými s administratívnymi záležitosťami. Vo štvrtok popoludní si zahral v prestížnom exhibičnom zápase na počet odchádzajúceho prezidenta IIHF Reného Fasela. Spoločne s Martinom Štrbákom a Ladislavom Nagyom nastúpil za výber sveta v petrohradskej aréne Jubilejnij proti hviezdemu výberu Ruska. Na oboch stranách sa predstavili mimoriadne vážené a renomované mená, legendy svetového hokeja. Za výber sveta si spoločne s triom Slovákom zahrali napríklad Jarri Kurri, Esa Tikkanen, Robert Reichel, Jiří Šlégr, Martin Gerber či Petr Bříza. Na ruskej strane si korčule obuli Pavel Bure, Pavel Daciuk, Viačeslav Fetisov, Alexej Kasatonov, Valerij Kamenskij, Igor Larionov, Boris Michailov, Alexej Morozov či Vladislav Tretiak. 

Po štvrtkovej exhibícii bola v piatok na programe prezentácia všetkých kandidátov na volené funkcie, pričom poradie každého vystupujúceho bolo vopred vyžrebované a čas na prejav ohraničený konkrétnym časovým úsekom. Popoludní bolo na programe slávnostné uvedenie Reného Fasela do Siene slávy IIHF a následne slávnostná večera v Tauridskom paláci, jednom z najrosiahlejších stavebných komplexov v Petrohrade. V sobotu sa začnú voľby od 8.00 SELČ. Pôvodne sa mali konať na petrohradskom kongrese už v septembri 2020. Pre obmedzenia spojené s cestovaním a reštrikcie súvisiace so šírením koronavírusu sa však členovia Rady IIHF po debate so zástupcami členských asociácií uzniesli, že volebný kongres preložia na september 2021. Týmto rozhodnutím zároveň predĺžili mandát všetkých členov v orgánoch IIHF vrátane funkcie prezidenta o dvanásť mesiacov.

Návrhy nových mien do orgánov IIHF mohli členské asociácie zasielať do 30. júna 2021. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) nominoval na jednu z deviatich pozícii v Rade IIHF Miroslava Šatana. Ten sa môže stať tretím slovenským členom exekutívy Medzinárodnej hokejovej federácie. Prvým bol bývalý šéf hokeja pod Tatrami Juraj Široký, a to v dvoch volebných obdobiach po sebe v rokoch 2003 až 2008, resp. 2008 až 2012. Následne zástupcovia členských asociácií zvolili do Rady IIHF ďalšieho bývalého prezidenta SZĽH Igora Nemečka. Ten bol súčasťou výkonného orgánu v rokoch 2012 až 2016. V máji 2016 sa neúspešne uchádzal o znovuzvolenie.  

„Som jeden z mnohých kandidátov na pozíciu v Rade IIHF. Je to niečo obdobné ako náš výkonný výbor. Záujemcov je veľa, každopádne rozhodol som sa, že to aspoň vyskúšam,“ povedal Miroslav Šatan v našej videorelácii Na kávičke pred odletom do Petrohradu. 

Okrem šéfa slovenského hokeja sa o miesto v Rade IIHF uchádza ďalších 17 mužských kandidátov a dve ženské kandidátky. O stoličku prezidenta po Reném Faselovi má záujem päť kandidátov. Dán Henrik Bach Nielsen, Čech Petr Bříza, Bielorus Sergej Gončarov, Nemec Franz Reindl a Francúz Luc Tardiff. Veľký favoritom je Reindl, prezident Nemeckého hokejového zväzu a dlhoročný funkcionár v štruktúrach IIHF. Dosluhujúci šéf IIHF René Fasel by si v kresle dokázal predstaviť aj Petra Břízu. „Peter aj Franz sú dobrí kandidáti. Z osobného hľadiska mi imponuje, že obaja sú bývalí hokejisti. Je dôležité mať na čele niekoho s dostatočnými vedomosťami o hokeji ako hre. Vo funkcii prezidenta im môžu pomôcť pri niektorých náročných rozhodnutiach,“ povedal Fasel,vyštudovaný doktor zubnej chirurgie a niekdajší medzinárodný hokejový rozhodca, na tlačovej konferencii pred koncom šampionátu v Rige.

„Kto je favorit? Neviem. Poznám sa s Petrom Břízom a osobne aj s Franzom Reindlom z pôsobenia pri Tíme Európy počas Svetového pohára 2016. Ja som bol generálny manažér, Franz prezident tímu. Spolupracovali sme spolu na tvorbe kádra. Ostatných kandidátov poznám z kongresov, na ktorých sa stretávame. V tejto chvíli je ťažké odhadnúť, kto je favorit. Uvidíme, kto vyhrá,“ doplnil na margo prezidentských volieb Miroslav Šatan.

Okrem prezidenta bude kongres voliť aj senior viceprezidenta, troch regionálnych viceprezidentov (pre oblasť Ameriky, Ázie a Oceánie, Európy a Afriky), ďalších deväť členov Rady IIHF a tiež dvoch audítorov, ktorí budú mať na starosti monitoring a vyhodnocovanie finančných transakcií IIHF so zreteľom na krátkodobé a dlhodobé operácie.

Zaujímavosťou je, že funkčné obdobie všetkých volených členov do orgánov IIHF nebude trvať štyri roky, ako býva zvykom, ale výnimočne až päť. Dôvodom je skutočnosť, aby sa nové voľby v septembri 2025 nekonali niekoľko mesiacov pred zimnými olympijský hrami 2026, ale až po nich. Následne sa funkčné obdobie opäť skráti na štyri roky.  

Zoznam kandidátov vo voľbách do orgánov IIHF

Prezident IIHF: Henrik Bach Nielsen (Dán.), Petr Bříza (ČR), Sergej Gončarov (Biel.), Franz Reindl (Nem.), Luc Tardiff (Fr.).

Senior viceprezident: Reindl, Bach Nielsen, Bříza, Gončarov, Bob Nicholson (Kan.).

Regionálny viceprezident – pre oblasť Ameriky: Nicholson, Dave Ogrean (USA). Pre oblasť Ázie a Oceánie: Gleb Karatajev (Kaz.), Aivaz Omorkanov (Kirgiz.), Thomas Wu (Hongkong). Pre oblasť Európy a Afriky: Bach Nielsen, Bříza, Gončarov, Reindl, Tardiff.

Člen Rady IIHF – ženy: Dr. Zsuzsanna Kolbenheyerová (Maď.), Marta Zawadzká (Poľ.). Muži: Bach Nielsen, Bříza, Pavel Bure (Rus.), Joaquin De La Garma (Mex.), Andrea Gios (Tal.), Gončarov, Frank Gonzalez (Šp.), Heikki Hietanen (Fín.), Karatajev, Viesturs Koziols (Lot.), Anders Larsson (Švéd.), Jan Mölder (Est.), Petras Nauseda (Lit.), Ogrean, Reindl, Raeto Raffainer (Švaj.), MIROSLAV ŠATAN (SR), Tardiff.

Audítor: Gios, Fabio Oetterli (Švaj.), Hub van Grinsven (Bel.).