V dueli dvoch rivalov budú rozhodovať najmenšie detaily. Tartaľ: Radi by sme priniesli pohár do Prešova

Hokejoví fanúšikovia sa cez víkend môžu tešiť na zaujimavý program, pretože ich čaká vyvrcholenie JOJ Šport Slovenského pohára. O prvú trofej sezóny si to na záverečnom podujatí rozdajú štyri kluby – HC Prešov, Doxxbet Vlci Žilina, HK’95 Považská Bystrica a HK MŠK Indian Žiar nad Hronom. Vstupenky na všetky zápasy nájdete v sieti Ticketportal.

Žilinčania vedia, na čo sa musia zamerať

Najväčším favoritom podujatia v Považskej Bystrice bude nepochybne Žilina. „Vlci” nenašli premožiteľa v Tipos Slovenskej hokejovej lige už dlhých trinásť stretnutí a zaslúžene sa s päťnásťbodovým náskokom vyhrievajú na čele tabuľky. Dominujú na oboch stranách klziska, čo dosvedčujú aj dôležité štatistické ukazovatele. Spomedzi všetkých účastníkov majú na svojom konte najviac presných zásahov a takisto sa môžu popýšiť skvelou defenzívou. Brankárska štvorica Košarišťan, Valent, Adámik a Kubiridžák lovila v 23 dueloch puk zo siete dohromady len 40-krát. Priemerne tak mužstvo zo stredu Slovenska inkasuje menej ako dva góly na zápas.

Jediným tímom, ktorý dokázal proti Žiline bodovať vo všetkých doterajších vzájomných súbojoch, je práve jej sobotňajší súper. Prešov najskôr našiel recept na zverencov Ernesta Bokroša v 10. kole, keď doma triumfoval 4:3 a pred necelým týždňom bol pod Dubňom blízko ďalšej cennej výhry. Napokon sa však musel uspokojiť len s bodom za remízu po riadnom hracom čase. „Vlci” to tak v semifinále rozhodne nebudú mať jednoduché a uvedomuje si to aj ich hlavný tréner.

Vlci Žilina

Hokejisti Žiliny majú výbornú fazónu aj vďaka skvelej diváckej podpore. Zdroj: Facebook - Vlci Žilina

„Osobne v Tipos SHL vidím štyroch ašpirantov na postup do najvyššej súťaže a Prešov je jedným z nich. Z toho dôvodu si myslím, že to bude veľmi ťažké stretnutie, podobne ako tie naše dve doterajšie. Pre obe mužstvá to bude ďalšia veľká previerka výkonnosti,” zamyslel sa skúsený lodivod Ernest Bokroš.

Žilinčania dobre vedia, čo musia spraviť, aby sa kvalifikovali do nedeľnajšieho finále. K víťazstvu ich navyše určite budú hnať verní priaznivci, ktorí to majú do Považskej Bystrice veľmi blízko. V tomto dueli teda môžeme očakávať tvrdý boj o každý centimeter ľadu. „S Prešovom sme hrali minulý týždeň a vieme, akým herným štýlom sa prezentujú. Musíme sa na to poriadne pripraviť,” povedal odhodlane jeden z lídrov ofenzívy Róbert Varga a ďalej doplnil: „Oba vzájomné zápasy, ktoré sme proti nim odohrali, boli nesmierne vyrovnané a rozhodovali najmenšie detaily. Na tie sa musíme najviac zamerať.”

Cesta Doxxbet Vlci Žilina do semifinále

Skupinová fáza, B-skupina

60508
HK ESMERO Skalica HK ESMERO Skalica
3:7
12.09.2023
DOXXbet Vlci Žilina DOXXbet Vlci Žilina
60510
Modré Krídla SLOVAN Modré Krídla SLOVAN
1:2
17.08.2023
DOXXbet Vlci Žilina DOXXbet Vlci Žilina
60512
HK Spartak Dubnica HK Spartak Dubnica
1:4
14.09.2023
DOXXbet Vlci Žilina DOXXbet Vlci Žilina

Prešov túži po pohárovom úspechu

„Koňare” v aktuálnej sezóne predvádzajú útočný hokej, vďaka čomu sú v streleckej tabuľke na výbornom druhom mieste. Doposiaľ sa presadili 91-krát a z toho až v 23 prípadoch sa im to podarilo počas presilovej hry. V priemere využívajú každú piatu početnú výhodu, čím sa v tomto ohľade radia medzi špičku Tipos SHL. Veľkú zásluhu na tom má líder tímového bodovania a tretí najproduktívnejší hráč celej súťaže Vladislav Leščenko.

Ako sme už spomínali, Prešov je jedno z mála družstiev, ktoré vie, aké je to uspieť proti Žiline. Tréner Tibor Tartaľ našiel tú správnu stratégiu a hokejisti z tretieho najväčšieho slovenského mesta dokážu „vlkom” poriadne zavariť. Tentokrát navyše budú mať extra motiváciu, keďže v ich hlavách ešte stále doznieva trpká prehra zo začiatku decembra. 

Dávid Kohút

Dávid Kohút patrí k najväčším hviezdam prešovského tímu. Zdroj: Peter Ilenčík

Východniari sú odhodlaní uspieť a domov sa nechcú vrátiť s prázdnymi rukami. „Určite by sme boli radi, keby sme tento zápas zvládli a následne priniesli pohár do Prešova,” vyhlásil ambiciózne kouč Tartaľ. Okrem toho sa však 36-ročný kormidelník pozerá aj do budúcnosti. „Myslím si, že je veľmi dobré, že odohráme so Žilinou o jedno stretnutie viac ako ostatné tímy. Pozeráme sa na to tak, že s ňou budeme mať o jeden duel navyše. Čaká nás ťažký súboj, v ktorom sa budeme snažiť prezentovať rýchlou a tvrdou hrou. Chceme z toho pre nás do prípadného play-off vyťažiť čo najviac,” objasnil prešovský rodák jasný plán.

Ešte o niečo jednoduchšie to vidí útočník Dávid Kohút. Produktívny center v doterajších 22 stretnutiach zaznamenal 28 kanadských bodov za 13 presných zásahov a 15 asistencií. Síce si uvedomuje, že cesta do finále bude po fyzickej i psychickej stránke náročná, no divákom sľubuje atraktívny hokej a taktiež dobre vie, čo je potrebné spraviť, aby sa so svojimi spoluhráčmi radoval z dôležitého víťazstva. „Skrátka musíme dať viac gólov ako súper,” s úsmevom vyzradil stručnú taktiku.

Cesta HC Prešov do semifinále

Skupinová fáza, A-skupina

60501
HC PREŠOV HC PREŠOV
12:1
01.09.2023
MHK Kežmarok MHK Kežmarok
60503
HC PREŠOV HC PREŠOV
4:2
06.09.2023
AquaCity Pikes AquaCity Pikes
60506
HC PREŠOV HC PREŠOV
4:1
08.09.2023
HC 19 Humenné HC 19 Humenné

Súvisiace články