TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Zmeny v Slovane i kluboch Tipsport Ligy, potopa v Edmontone

BRATISLAVA (SZĽH) - Hokejová komunita sa začína pomaly pripravovať na novú sezónu, manažéri finišujú so skladaním kádrov, v kluboch prichádza k rôznym zmenám. Za morom sa pripravujú na dohranie NHL. Aj v predošlých dňoch sa v domácom i svetovom hokeji udialo množstvo zaujímavých udalostí, ktoré prinášame v krátkom prehľade. Ak vám niečo dôležité v predošlých dňoch uniklo, nájdete to na nasledujúcich riadkoch. 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Zmena majiteľa hokejového klubu HC Slovan Bratislava je už hotová vec, v týchto dňoch ešte prebiehajú jednotlivé úkony právneho prevzatia osemnásobného slovenského majstra a federálneho šampióna 1979. Značku HC Slovan, akciovú spoločnosť, občianske združenie venujúce sa mládeži i Slovan Marketing kupuje od Juraja Širokého jeden z najbohatších Slovákov Rudolf Hrubý, spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Eset. 
V Slovane už začali s prípravou novej sezóny, s hráčmi, agentmi i trénermi rokuje o zložení kádra Maroš Krajči. Oficiálne sa funkcie hlavného poradcu a koordinátora ujme bývalý dlhoročný generálny manažér belasých 1. augusta. Slovan už počas predošlých dní stihol prihlásiť všetky svoje tímy do jednotlivých súťaží. 

MEDZINÁRODNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Od pondelka sa začali v NHL kempy pred obnovením sezóny. Zapojilo sa do nich aj desať Slovákov. Šancu dostali aj Adam Húska v New Yorku Rangers a útočník Adam Ružička v Calgary Flames, ich štart vo vyraďovacej časti je veľmi nepravdepodobný. Tréningové jednotky s mužstvami už absolvovali aj Tomáš Tatar z Montrealu, Zdeno Chára s Jaroslavom Halákom z Bostonu. V kempoch nechýbajú podľa predpokladov ani Andrej Sekera v Dallase Stars, Erik Černák v Tampe Bay Lightning, Martin Marinčin v Toronte Maple Leafs a Richard Pánik s Martinom Fehérvárym vo Washingtone Capitals. Pozvánky na pokračovanie sezóny nedostali Peter Cehlárik z Bostonu, Marko Daňo z Columbusu Blue Jackets či Tomáš Jurčo z Edmontonu Oilers. Kluby mohli napísať na súpisky do kempov maximálne 30 korčuliarov a neobmedzený počet brankárov. Do centralizovaného dejiska play off potom môže odletieť maximálne 31 hráčov (aj s brankármi) a celkovo 52 ľudí vrátane členov manažmentu.

Vedenie NHL dalo hráčom právo odmietnuť svoju účasť v kempe bez sankcie, štart odriekli Mike Green (Edmonton), Travis Hamonic (Calgary), Roman Polák (Dallas), Karl Alzner (Montreal), Steven Kampfer (Boston), Zach Trotman (Pittsburgh) či Sven Bärtschi (Vancouver). 

OTÁZNIK TÝŽDŇA

Nazbierať požadovaných 700-tisíc eur sa do 15. júla nepodarilo, vedenie hokejového klubu HC Košice však pošle prihlášku do novej sezóny Tipsport Ligy 2020/2021. Klub od apríla avizoval finančné problémy a snažil sa o získanie podpory od všetkých relevantných inštitúcií, podnikateľského sektora i komunity. Do akcie na záchranu HC Košice sa zapojilo viac ako 600 darcov prostredníctvom finančného daru na transparentný účet a 170 zákazníkov klubového e-shopu. Mimo transparentný účet podporili klub aj ďalší donori, ktorí si neželali zverejniť výšku príspevku. Otáznikov okolo HC Košice je dnes veľa, klub zatiaľ ani neoznámil, či bude pokračovať v Steel aréne, alebo sa presťahuje do menšej Crow arény. 

ROZHODNUTIE TÝŽDŇA

V najvyššej hokejovej súťaži bude môcť za jedno družstvo naďalej nastúpiť v jednom stretnutí maximálne sedem legionárov vrátane brankára. V Tipsport Lige však podľa posledných rozhodnutí VV SZĽH musia byť v tímoch dvaja hráči do 20 rokov. V SHL Môže nastúpiť päť legionárov, nesmie to však byť zahraničný brankár. Každý tím druhej najvyššej súťaže musí nasadiť aspoň päť hráčov do 23 rokov a dvoch do 20 rokov. 
Zmeny sa dotkli aj ďalších súťaží. 

NÁVRAT TÝŽDŇA

Po takmer piatich rokoch sa do Popradu vrátil Dávid Skokan. Naposledy odohral kompletnú sezónu pod Tatrami v ročníku 2008/09, neskôr si dres „kamzíkov“ obliekol krátko aj počas sezón 2012/13 a 2015/16. „Teraz prišiel správny čas vrátiť sa domov,“ povedal Skokan, ktorého na pôsobenie v klube presvedčil tréner Peter Mikula. V nedohranom ročníku bol Skokan kapitán HC Košice. Okrem skúseného útočníka sa Popradčania v predošlých dňoch dohodli na zmluve aj s ďalším odchovancom Patrikom Svitanom, ktorý veľmi túži s materským klubom získať majstrovský titul. 
Ďalším hokejistom, s ktorým sa Popradčania dohodli na predĺžení spolupráce je Daniel Brejčák. S českým brankárom Tomášom Vošvrdom vytvorí u kamzíkov tandem 20-ročný Roman Rychlík. Kontrakt pod Tatrami, prvý profesionálny v kariére, podpísal aj útočník Michal Králik. 

ZMLUVA TÝŽDŇA 

Obranu Dukly Trenčín si už azda len málokto dokáže predstaviť bez Tomáša Starostu. Tridsaťdeväťročný zadák sa dohodol na pokračovaní pôsobenia v Trenčíne. Čaká ho už jedenásta sezóna v najvyššej súťaži, všetky strávil v drese vojakov, v ktorom stihol odohrať 431 duelov a v roku 2004 oslavoval aj majstrovský titul. Viac ako štyri stovky stretnutí odkorčuľoval Starosta aj v KHL, vicemajster sveta 2012 štartoval na dvoch olympijských turnajoch a štyroch majstrovstvách sveta. V obrane Dukly bude naďalej jeho spoluhráčom aj Erik Rajnoha.  

V Trenčíne podpísali nové zmluvy aj 33-ročný útočník Peter Sojčík, ďalší ofenzívny hráč Jozef Švec i brankár Michal Valent. Po dvojročnom pôsobení v zámorí sa pod Čákov hrad vracia Andrej Kukuča. 

POTOPA TÝŽĎNA

Edmonton zasiahla vo štvrtok silná búrka a vytopila aj tamojší štadión Rogers Place, kde sa má 1. augusta reštartovať sezóna NHL. Hoci sa na sociálnych sieťach objavili zábery valiacej sa vody zo stropu i „jazierko“ vo vestibule, predstavitelia Edmontonu Oilers ubezpečili, že reštart sezóny nie je v ohrození. Obavy miernil aj starosta Edmontonu Don Iveson, podľa ktorého je poškodenie iba kozmetické a nie je štrukturálne. 

NAJSMUTNEJŠIA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 42 rokov zomrel bývalý ruský hokejový obranca Alexej Tezikov, ktorý v NHL odohral 30 zápasov za Washington a Vancouver, v KHL nastupoval v Čerepovci a Nižnom Novgorode. Príčinou smrti hokejistu, ktorý pôsobil na Ukrajine a v Kazachstane, bol infarkt. 

ČÍSLO TÝŽDŇA

25 
rokov pôsobil Juraj Široký v hokejovom Slovane Bratislava i celom slovenskom hokeji. Začínal ako sponzor, viceprezident, neskôr bol spoločník, prezident a napokon majiteľ klubu HC Slovan, s ktorým sa radoval z ôsmich majstrovských titulov i triumfu v Kontinentálnom pohári 2004. Popri pôsobení v Slovane viedol v rokoch 1998 až 2011 aj Slovenský zväz ľadového hokeja, štyri roky boli členom Rady Medzinárodnej hokejovej federácie. 

ZAUJALO NA DOMÁCICH KLZISKÁCH

- Novým trénerom hokejistov tipsportligového HC Nové Zámky sa stal Martin Hrnčár. Tím povedie spoločne s asistentom Marekom Dubcom.

- Útočník Rudolf Huna sa dohodol o ďalší rok na pokračovaní spolupráce s MHk 32 Liptovský Mikuláš, kde bude pôsobiť aj doterajší hráč Michaloviec Lukáš Hamráček. O pozíciu brankárskej jednotky sa pobijú Juraj Hollý a Boris Bábik. 

- Obranca Andrej Golian sa dohodol na spolupráci s americkým klubom Tri-City Americans, ktorý pôsobí vo WHL. V uplynulých dvoch sezónach hral v tipsportligovej Detve.

- Legionársku légiu v Detve rozšíril 23-ročný útočník Maxim Askarov, ktorý doteraz nehral inde ako v rodnom Rusku. 

- Klub Slovenskej hokejovej ligy Vlci Žilina povedie v nasledujúcej sezóne so Stanislavom Škorvánkom aj Dušan Gregor. V tíme budú mať aj doterajšiu oporu Michaloviec Jakuba Lineta, ktorý paradoxne pred rokom poslal svojimi gólmi v baráži Žilinu do nižšej súťaže. V bránke vlkov bude naďalej pôsobiť Maroš Mikoláš, z obrancov podpísali nové zmluvy Lukáš Dubeň, Dominik Suráň a Martin Turian. Žilinčania angažovali do ofenzívy skúsených útočníkov Tomáša Urbana, Ondreja Mikulu a Jakuba Cígera, novú zmluvu podpísal aj Jaroslav Markovič. Zo Slovana Bratislava zamieril pod Dubeň útočník Šimon Petráš. 

- HK Spišská Nová Ves má pred novou sezónou Slovenskej hokejovej ligy smelé plány a chce sa prebojovať medzi elitu. Svoje ambície potvrdili Spišiaci aj angažovaním tria michalovských hráčov Filipa Suráka, Daniela Hančáka a Lukáša Hvilu.

- V nedeľu sa začal vo Zvolene minikemp slovenskej reprezentácie do 20 rokov, na ktorý tréner Róbert Petrovický nominoval 29 hráčov. 

- Američan Bobby Shea vystuží obranu HKM Zvolen, má skúsenosti z AHL, VHL aj KHL. 

ZAUJALO NA ZAHRANIČNÝCH KLZISKÁCH

- Maďarský klub DVTK Jegesmedvék Miškovec povedie v sezóne 2020/21 slovenskej Tipsport Ligy kanadský tréner Dave Allison. Jeho zverencom bude aj doterajší hráč Nitry Karol Csányi. 

- Dean Evason bude pokračovať v pozícii hlavného kormidelníka klubu NHL Minnesota Wild nasledujúce dva roky. Jeho dočasné menovanie sa zmenilo na trvalé. 

- Evason bude v Minnesote viesť aj Kirilla Kaprizova. Autor zlatého gólu z finále olympijského turnaja v Pjongčangu 2018, doteraz pôsobiaci v CSKA Moskva, podpísal nováčikovskú zmluvu na dva roky. 

- Od 8. júna malo pozitívne testy na nový koronavírus 43 hokejistov NHL. 

- Tím New York Islanders podpísal ročný kontrakt v hodnote dva milióny dolárov s ruským brankárom Iľjom Sorokinom, ktorý od roku 2015 chytal v CSKA Moskva. 

- V NHL začali zverejňovať nominácie na jednotlivé výročné trofeje, slovenskí hokejisti medzi doteraz nominovanými chýbajú. 

- Tridsaťsedemročný český obranca Lukáš Krajíček ohlásil pre zdravotné problémy s pažerákom koniec kariéry.

- Čínsky klub Červená hviezda Kchun-lun bude hrať v sezóne 2020/2021 svoje domáce zápasy v Kontinentálnej hokejovej lige na predmestí Moskvy v Mytišči.

- Trojnásobný majster sveta Iľja Nikulin ukončil aktívnu kariéru. 

- Jiří Sekáč zostáva v KHL, po ukončení spolupráce s CSKA Moskva sa dohodol s Avangardom Omsk. 

- Fín Markus Granlund mení pôsobenie v NHL za dres Ufy z KHL. 

- Viacero hráčov a zamestnancov Spartaka Moskva malo pred začiatkom predsezónneho kempu v Novogorsku pozitívne testy na koronavírus.