Třinecká kabína už Martina Marinčina skasírovala, spievať nemusel

Jedenásť sezón sa obranca Martin Marinčin snažil presadiť do zámorskej NHL. V elitnej súťaži dostal šancu v dresoch Edmontonu a Toronta v 227 stretnutiach, stabilnejšie miesto v prvých tímoch si nevybojoval. Reprezentačný bek sa preto rozhodol pre návrat do Európy, Třinec si ho vybral do zadných radov ako typologickú náhradu za ďalšieho rodáka z Košíc Martina Gernáta.

Presun z Toronta do Třinca si zatiaľ Marinčin pochvaľuje. V tíme českého majstra sa zaradil medzi opory mužstva, čo potvrdzujú aj pokročilé štatistiky. Spoločne s ďalším Slovákom Tomášom Marcinkom mu patrí miesto medzi štvoricou najlepších v klube. Po Tomášovi Kundrátkovi je zatiaľ druhým najvyťažovanejším hráčom.

„V Třinci som spokojný. Zo začiatku som si síce zvykal na iný štýl hokeja, teraz je to už aj v tomto smere oveľa lepšie,“ priznal v mixzóne bratislavského Zimného štadióna Ondreja Nepelu, kam so spoluhráčmi zavítal na zápas Ligy majstrov.

Príjemná zmena

V posledných sezónach bol vo viac zápasoch na tribúne ako na ľade. Maple Leafs ho držali v prvom mužstve, do akcie sa však dostával len sporadicky. V poslednom ročníku už pôsobil len vo farmárskej AHL. V Třinci je dostatočne vyťažený. Tréner Václav Varaďa mu dôveruje a posiela ho na ľad v dôležitých momentoch stretnutí.

„Je to príjemná zmena, že som v každom dueli na ľade. Teším sa, že nie som už v neistote, či budem alebo nebudem hrať. Som v zápasovom móde. Už na začiatku sezóny som si uvedomil, že konečne robím to, čo ma baví,“ pochvaľoval si.

Na zámorskú kapitolu však nedá dopustiť. S odstupom krátkeho času neľutuje, že zostal za morom jedenásť sezón. „Tak to malo byť. V Severnej Amerike som si vyskúšal všetko, nevyšlo mi to úplne podľa mojich predstáv. Nevadí. Vrátili sme sa späť s rodinou do Európy a bojujem ďalej.“

Častejšie návštevy Slovenska

Prestup do Třinca mu umožňuje aj častejšie návštevy Slovenska a rodných Košíc. V predošlých rokoch vždy koncom leta odletel do zámoria a na začiatku ďalšieho sa vrátil späť. V kontakte s najbližšími a priateľmi bol len prostredníctvom elektronických prostriedkov. Každý návrat na Slovensko je preňho vzácny.

„V tomto období roka som dlho nebol na Slovensku. Tešil som sa preto aj z toho, že ideme do Bratislavy. Minulý týždeň som bol prezúvať gumy doma v Košiciach a aj z toho som mal veľkú radosť. Priorita je však aj pre mňa jasná, tou je úspech s Třincom,“ tešil sa druhokolový výber Edmontonu z roku 2010.

V českej extralige ho veľa vecí neprekvapilo. Podľa jeho slov sú stretnutia náročné, nikto nemôže nič vypustiť. Najpríjemnejšie ho prekvapila atmosféra na českých a celkovo aj európskych štadiónoch. „Fanúšikovia sú v Európe a v zámorí sú rozdielni. Naši v Třinci i na iných európskych štadiónoch nás neustále povzbudzujú, sú hluční. Dobrých dvanásť rokov som to v ligových zápasoch nezažíval. Aj sa mi stalo, že som sa už počas rozkorčuľovania zapozeral a započúval. Vždy som sa tešil na hlučnú atmosféru. Na Slovensku to nie je inak, stále si spomínam na to, čo sa dialo počas majstrovstiev sveta v Košiciach.“

Marinčin už stihol v kabíne severomoravského tímu zaplatiť aj prískočné. Jeho výšku však nechcel prezradiť: „Už ma skasírovali. V zámorí som si ako mladík odbil aj spievanie, v Európe je to skôr o financiách.“

Otvorený pôsobeniu v reprezentácii

Po poslednej majstrovskej sezóne majú v Třinci opäť vysoké ambície. Oceliari patria medzi favoritov českej extraligy, čomu zodpovedajú rozpočet a predovšetkým kvalita kádra. Zo strany fanúšikov i majiteľov klubu je preto pochopiteľný zvýšený tlak. „Titul láka každého, aj keď je o ňom ešte priskoro hovoriť. Máme pred sebou ešte dlhú a náročnú cestu. Každý z nás však vie, prečo ho Třinec angažoval. Robím, čo môžem, aby som pomohol mužstvu. Stále musíme robiť poctivú prácu, aby sme vyhrávali zápasy,“ hovoril 192 cm vysoký obranca.

Vďaka pôsobeniu v Třinci a častej zápasovej praxi bude častejšie na očiach aj zostavovateľom reprezentačného mužstva. Marinčin patrí medzi kandidátov na štart na olympijskom turnaji v Pekingu i na majstrovstvách sveta vo Fínsku. Už v novembri je na programe Nemecký pohár.

„Vždy rád reprezentujem. Ak budem zdravý, nebudú ma trápiť zranenia, som otvorený pôsobeniu v reprezentačnom tíme na všetkých akciách,“ vyslovil sa.

Na záver debaty sa nedala obísť ani zámorská NHL, z ktorej pred časom odišiel. Sleduje ešte Marinčin dianie za oceánom? „Priznám sa, že momentálne vôbec nesledujem. Mali sme dosť nabitý program, ja som riešil aj ďalšie záležitostí. Sústredil som sa predovšetkým na našu sezónu v Třinci,“ zakončil Martin Marinčin.