Trinásť rokov Jaroslava Haláka v NHL: Habs Romance, päťstovka i strieborná hokejka

BOSTON (SZĽH) – Lady Gaga v roku 2009 prerazila hitom Bad Romance. V Montreale si prepožičali jej melódiu, vytvorili vlastný text a pobláznili fanúšikov songom Habs Romance. V sezóne 2009/10 Canadiens akúsi romancu skutočne prežívali. Jej základy položil chlapík z Bratislavy, ktorý bol dlhý čas v tieni protežovanej draftovej jednotky Careyho Pricea. Ibaže v roku 2010 ho ambiciózny slovenský junák vytlačil z bránky a spôsobil v Montreale ošiaľ. Dnes má Jaroslav Halák na konte 518 odchytaných duelov v NHL. Za prekročenie magickej päťstovky začiatkom decembra minulého roka sa v noci na stredu dočkal veľkej pocty.  

Jaroslava Haláka draftoval Montreal v samom závere výberov roka 2003. Habs ho vytiahli v 9. kole z 271 miesta. Po počiatočných kontaktoch s mužským hokejom v bratislavskom Slovane a prvoligovej Senici sa 19-ročný Halák vydal do zámoria. Odchytal dva juniorské šampionáty so solídnymi číslami a úspešnosťami zásahov na úrovni 93 percent v roku 2004, respektíve 91,6 percenta o rok neskôr. Zaujal v juniorskej QHMJHL, no kým sa dočkal premiéry v NHL, prešiel dlhú cestu. Sezónu 2005/06 strávil buď na farme v Hamiltone, alebo dokonca v nižšej súťaži ECHL. Jaroslav Halák však vytrval. Napokon debutoval 18. februára 2007 v drese Montrealu proti Columbusu. Tridsiatimi tromi zákrokmi vychytal prvé profiligové víťazstvo. Dnes ich má na konte 270.

Montrealská romanca

V NHL zažil Jaroslav Halák krásne i kruté časy. Medzi príjemné obdobia rozhodne patrí spomínaná sezóna 2009/10, keď sa slovenský brankár, v tých časoch aj opora našej reprezentácie na ZOH 2010 vo Vancouveri, stal jednotkou Montrealu na úkor Careyho Pricea, prvej voľby Canadiens v drafte 2005. Bolo logické, že kanadský klub, ktorý získal talentovaného Kanaďana, bude chcieť  presadzovať práve Careyho Pricea. Ešte k tomu zaslúžene, keďže Price bol a je výborný brankár. O to pozoruhodnejšie však musíme vnímať počin Jaroslava Haláka, ktorému sa v sezóne 2009/10 podarilo vybojovať si post dočasnej jednotky. Ba čo viac, posunúť fantastickou formou Canadiens do finále Východnej konferencie. 

Halákova popularita bleskovo stúpala. Fanúšikovia verili, že práve Džaro, ako nášho brankára v zámorí zvyknú prezývať, vráti Stanleyho pohár do Montrealu. Na miesta, kde nebol od roku 1993. „Jaroslav Halak, he´ll bring Stanley back, Jaroslav Halak, he´s a Habs romance,“ nôtila Lissa Vesciova v piesni Habs romance z roka 2010 na melódiu hitu Bad Romance od Lagy Gaga. V preklade: „Jaroslav Halák, prinesie Stanleyho pohár späť, Jaroslav Halák je montrealská romanca.“ Romanca, teda akási lyricko-epická báseň alebo príbeh plný radostných a optimistických motívov. 

Chytľavá pieseň na Halákovu počesť vznikla zaslúžene. V 1. kole play-off viedol Washington nad Montrealom 3:1 na zápasy. V piatom dueli, prvom pre Habs s nožom na krku, sa Slovák podieľal na ich triumfe 37 zákrokmi, v šiestom vyčaroval až 53 zásahov! Počas rozhodujúcej noci v siedmom zápase kryl 41 striel. Montreal otočil vývoj série a postúpil ďalej. V šiestich dueloch proti Capitals kryl náš brankár 217 z 231 pokusov súpera, mal takmer 94-percentnú úspešnosť. 

„Po úvodných dvoch súbojoch vo Washingtone bolo 1:1, čo nám pred domácimi duelmi ponúkalo výhodnú východiskovú pozíciu. Lenže oba zápasy sme prehrali a takýto scenár sme rozhodne nechceli. Vedeli sme, že piaty zápas musíme zvládnuť. A jedna z tých vecí, ktorú v takejto situácii potrebujete, je šťastie. Ja som ho mal až do konca série,“ zaspomínal si Jaroslav Halák na zápolenia spred takmer desiatich rokov.

V konferenčnom semifinále vyradil Montreal s Halákom v bránke Pittsburgh, vo finále však stroskotal na Chicagu. Napriek prehre sa slovenský brankár tešil ováciám na každom kroku. A nielen v tom čase. Aj dva mesiace po prestupe do St. Louis. Keď sa Jaro vrátil do Montrealu pri príležitosti autogramiády v obchodnom centre na predmestí frankofónneho veľkomesta, očakával príchod zopár stoviek nadšencov, ktorí sa prídu rozlúčiť. Prišlo 5-tisíc. Rad na autogram sa tiahol od športového obchodu až na parkovisko. „Bolo to špeciálne, neočakával som niečo podobné. Chcel by som sa poďakovať všetkým ľuďom,“ hovoril dojatý Halák. 

V januári 2012 dostal ako brankár St. Louis príležitosť postaviť sa medzi tri žŕdky v Bell Centre prvýkrát od odchodu z klubu. Fanúšikovia ho vrúcne privítali. Devätnástimi zákrokmi vychytal čisté konto a víťazstve 3:0. „Pamätám si na spoluhráča Alexa Pietrangela, ktorý ma poslal do hry so slovami, aby som si zápas užil. A ja som si ho užil. Bolo skvelé cítiť ovácie domácich fanúšikov. Na Montreal a špeciálne na Bell Centre mám krásne spomienky, navždy zostanú v mojom srdci,“ vravel Halák počas Svetového pohára 2016, keď sa vrátil do Montrealu a osamotený v hľadisku spomínal na staré dobré časy.

Turbulencie s jubileom na konci 

Vo februári 2014 nasledoval presun zo St. Louis do Buffala. Bez odchytaného stretnutia sa Jaroslav Halák neskôr 5. marca, v deň uzávierky prestupov presunul do Washingtonu. Po sezóne následne do New Yorku Islanders, kde podpísal štvorročný kontrakt. Opäť ho však čakali patálie. Napriek solídnym číslam v sezónach 2014/15 aj 2015/16 sa v ročníku 2016/17 stal nechceným a 27 duelov musel odchytať na farme. Vrátil sa silnejší a po poslednej sezóne v drese defenzívne slabých „ostrovanov“ prestúpil do Bostonu, s ktorým uzavrel dvojročný kontrakt. 

Zostrih najlepších zákrokov Jaroslava Haláka

V organizácii „medveďov“ dokázal, že stále má potenciál byť brankárska jednotka tímu NHL. Tuukkovi Raskovi statočne sekundoval a sekunduje doteraz. V základnej časti minulej sezóny odchytal 40 z 82 stretnutí, čo sú skvelé čísla na brankára, ktorého mnohí v Bostone považovali alebo dlhodobo považujú len za dvojku. Trénerský štáb Bruins je iného názoru. Hlavný kouč Bruce Cassidy pri otázke na brankársku dvojicu Bruins už niekoľko mesiacov zdôrazňuje, že v tíme majú dve jednotky. Po dosiahnutí významného míľnika, 500. zápasu Haláka v profilige, rečnil: „Mohol sa jeho päťstý štart skončiť lepšie než čistým kontom? Jaro pracuje tvrdo. V mojich očiach je brankárska jednotka v tejto súťaži. Odvádza výbornú robotu, dáva nám šancu víťaziť.“   

Štvrtého decembra minulého roka sa stal Jaroslav Halák 74. brankárom v NHL, ktorý odchytal v profilige 500 zápasov. To je rešpektovaná hranica. Má rovnakú váhu ako tisíc zápasov v prípade hráčov v poli. „Je to krásna méta pre každého brankára,“ vravel Halák po dosiahnutí míľnika. „V Bostone som sa prestal sústrediť na to, čo bolo kedysi. Zameral som sa na súčasnosť. Som rád, že môžem byť súčasťou tejto skvelej partie, ktorá na ľade dokazuje, že je skutočne výnimočná.“

Odmena

Po viacerých strastiach vrátane trpkej prehry v júni minulého roka v siedmom zápas finálových bojov o Stanleyho pohár so St. Louis si Jaroslav Halák v noci na stredu užil aj jednu z mnohých pamätných udalostí. Pred duelom s Calgary si na ľade spoločne s rodinou, manželkou Petrou, dcérkou Innou a synom Nathanom, užil potlesk v stoji od zaplnenej arény TD Garden. Vedenie klubu naňho nezabudlo a hoci s časovým sklzom, predsa len pripravilo slávnostný akt, ktorým si pripomenuli 500. profiligový štart nášho brankára. Od kapitánskeho tímu Bruins, na čele s krajanom Zdenom Chárom, si Jaroslav Halák prevzal spomienkové hodinky a fľašu archívneho vína. Následne na ľad prišiel prezident Bruins Cam Neely a odovzdal mu striebornú hokejku pri príležitosti jubilejného štartu s najväčšími míľnikmi trinásťročného pôsobenia v NHL. A bolo ich veru dosť! 

Jaroslav Halák s manželkou Petrou, dcérkou Innou a synom Nathanom. Zdroj: NHL.com

Zľava Patrice Bergeron, Dávid Krejčí, Zdeno Chára a Jaroslav Halák s rodinou. Zdroj: NHL.com