Tretie finále NHL: Kapitán sa vrátil a skóroval, Tampa vedie 2:1 na zápasy

EDMONTON (SZĽH) – Súťažný zápas nehral sedem mesiacov od operácie brušného svalstva. V noci na štvrtok nastúpil a napriek improvizovanému scenáru ukázal, že góly dávať nezabudol. Veľká osobnosť Tampy Bay s kapitánskym céčkom na drese. Steven Stamkos. K víťazstvu 5:2 v treťom finálovom stretnutí nad Dallasom a získaniu vedenia 2:1 v sérii prispel jedným gólom.

Jeho návrat sa dlho blížil. Napokon sa zrealizoval, hoci za improvizovaných a možno nie príliš dotiahnutých okolností. Steven Stamkos absolvoval rozcvičku a v 7. minúte po našliapnutí na pravom krídle perfektne umiestnenou strelou poslal „blesky“ do vedenia 2:0. Ešte predtým sa presadil Nikita Kučerov, hrajúci dlhodobo vo výbornej forme. Produktívny ruský útočník inštinktívne vystihol neistú rozohrávku Hesiskanena v páde k ľadu a v samostatnom úniku zoči-voči Chudobinovi nezaváhal.

Potom opäť vzbudil pozornosť navrátilec Stamkos. Jeho zaradenie na súpisku bolo dozaista prekvapujúce. Elitný strelec nehral v súťažnom dueli od 25. februára, keď si privodil svalové problémy v oblasti brušnej dutiny. Nútene absolvoval operáciu a niekoľkomesačnú rehabilitáciu. Bol to opatrný návrat. Rozdelený do niekoľkých blokov, pravdepodobne podľa toho, do akej miery Stamkosa nepríjemné zranenie naďalej limitovalo. „Či v presilovke alebo v hre piatich proti piatim – isté je, že máme ďalšieho hráča, ktorý dokáže hrať s pukom na hokejke v útočnej tretine a môže ho doviesť až do bránky,“ povedal na krátkom predzápasovom brífingu tréner Lightning Jon Cooper.

Na posledných vyše šesť minút prvej tretiny hviezdny Stam nenastúpil. Na začiatku druhej sa opäť objavil na striedačke floridského tímu. Zo štyridsiatich minút odohral necelé tri. Ukázalo sa však, že aj prítomnosť Stamkosa na striedačke je pre hráčov Tampy Bay veľkou vzpruhou. V treťom dejstve si draftová jednotka z roku 2008 zakorčuľovala už len počas prerušenej hry, aby naplno využila právomoc kapitána a diskutovala s rozhodcami pred avizovaným vylučovaním.

V tej chvíli svietilo na ukazovateli skóre 5:1 v prospech Bolts. Tampa za štyridsať minút naplno demonštrovala svoju silu. Naštartovala sa po individuálnom zaváhaní Heiskanena v prvom dejstve a šliapala ako dobre namazaný motor s výrazne vyššou konskou silou než súper. Anton Chudobin nestačil hasiť. Hráči Dallasu sa síce spamätali za stavu 0:2 a znížili, lenže v druhej tretine sa nedokázali vymaniť spod pasivity, ktorú podčiarkli len štyri strelecké pokusy na bránku Andreja Vasilevského. Za druhých dvadsať minút tretieho finále! To Tampa ich po slabšom prvom dejstve s ôsmimi pukmi vyslala v druhom až 21 a vypracovala si rozhodujúci náskok. Po piatich góloch to v noci na štvrtok vzdal aj ruský brankár Anton Chudobin, miesto prepustil 21-ročnému neskúsenému kolegovi Jakeovi Oettingeovi.

Dallas sa napokon zmohol už len na jednu korekciu. Prehral 2:5 a v sérii ťahá za kratší koniec 1:2 na zápasy.

Udalosťou noci bol návrat Stevena Stamkosa, ktorý sa podľa očakávania ukázal aj na pozápasovej tlačovej konferencii. „Vzrušujúca skúsenosť. Som rád, že som ju opäť mohol zdieľať so spoluhráčmi, sedieť znova vedľa týchto chlapcov. Za oponou sa pred mojím návratom odohralo veľmi veľa vecí. Ešte pred mesiacom by návrat nepripadal do úvahy, teraz sa podaril. Dosiahli sme veľké víťazstvo. Som rád, že som k nemu mohol prispieť a zahrať si aspoň toľko, koľko som mohol,“ vravel Stamkos.

O nasadení do duelu vedel už deň pred jeho konaním. „Čakal som na to dlhý čas. A robil som, čo som mohol, aby som pomohol chlapcom k víťazstvu. Byť opäť súčasťou striedačky bolo ako splniť si veľký sen. Bol som spokojný aj s tým, keď som iba sedel na nej a sledoval duel. Bolo to v mnohom inšpiratívne,“ pokračoval Stamkos.

Verejnosti neprezradil, čo všetko sa v uplynulých dňoch a týždňoch muselo udiať, aby v noci na štvrtok nastúpil. „Teraz vám to ešte nepoviem, ale keď bude po všetkom, nemám problém s vami zdieľať svoje pocity a nálady, ktorými som prechádzal.“ Či bude môcť kapitán Tampy nastúpiť aj do štvrtého duelu je nateraz otázne.

Zo slovenského pohľadu je po troch dueloch rozhodne šťastnejší Erik Černák. Hoci sa na triumfe 5:2 nepodieľal kanadským bodom, bol dôležitou súčasťou obrany Bolts. Na ľade strávil 17:50 min, pripísal si dve trestné minúty, dve strely na bránku, dva hity a jeden úspešný blok.

Andrej Sekera išiel s „ice-timom“ nahor. Odohral rovných 17 minút, pričom do štatistík zapísal jeden hit.

Štvrtý duel je na programe v noci na sobotu o 2.00 SELČ.

Finále play-off NHL – tretí zápas:

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars 5:2 (2:1, 3:0, 0:1)

Góly: 12. Dickinson (Hintz), 47. Heiskanen (Pavelski, Cogliano) - 6. Kučerov, 7. Stamkos (Hedman, Rutta), 21. Hedman (Cirelli, Palát), 33. Point (Kučerov, Hedman), 39. Palát (Point, Shattenkirk).

/stav série: 2:1/