Tím SR 18 vyhral na turnaji v Zuchwile nad Nemeckom

ZUCHWIL, BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov sa v treťom vystúpení na Turnaji 5 krajín vo švajčiarskom Zuchwile dočkala prvého víťazstva. Mužstvo trénera Viliama Čacha zdolalo rovesníkov z Nemecka 5:2 a pripísalo si tak prvé tri body do tabuľky podujatia.

Tím SR 18 sa po dni voľna dokázal vyrovnať s neúspešným vstupom do turnaja, keď v úvodnom vystúpení prehral s Českom 1:5 a v ďalšom s Fínskom 0:11. Od prvej minúty bolo na hráčoch národného tímu badateľné odhodlanie, že túžia odčiniť najmä výkon z druhého zápasu. Aktivita Slovákov vyústila v prvej tretine až k štyrom vylúčeniam Nemcov. Jednu z nich dokázal potrestať obranca Matúš Lukáš Lavička, ktorý po deviatich sekundách druhej tretiny otvoril skóre.

Z pohľadu produktivity sa v zápase najvýraznejšie presadila druhá útočná formácia Chromiak, Haščák, Ganz, ktorá v zápase zaznamenala deväť kanadských bodov. Najviac z nich si pripísal útočník Martin Chromiak, autor dvoch gólov a rovnakého počtu prihrávok. Reprezentácia SR 18 sa v poslednom zápase Turnaja 5 krajín stredne v nedeľu s domácim výberom Švajčiarska.

 

Turnaj 5 krajín hráčov do 18 rokov – Zuchwil, Švajčiarsko

Slovensko “18“ – Nemecko “18“ 5:2 (0:0, 3:1, 2:1)

Góly SR: 21. Lavička (Krajč, Chromiak), 31. Chromiak, 34. Haščák (Krajč, Chromiak), 53. Valigura (Ganz, Honeček), 60. Chromiak.

Zostava SR 18: Kozel – Ilenčík, Mudrák, Kňažko, Lavička, Stacha, Volko, Ganz, Honeček, Hodrovič – Jellus, Mrázik, Kupka, Chromiak, Haščák, Krajč, Beňo, Sojka, Myklukha, Valigura, Turanský.

Vylúčení: 4:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, strely: 42:33

Rozhodcovia: Alessandro Gianinazzi, Florian Steiner – Nicola Cantamessi, Baptiste Humair.

 

Viliam Čacho – tréner SR 18:

"Prvých päť minút sme nehrali tak dobre, Nemci na nás „vleteli“ a chceli si vytvoriť tlak. No dobrou hrou v defenzíve sme to ustáli a postupne sme prevzali iniciatívu. Vytvorili sme si niekoľko sľubných príležitostí a z našej zvýšenej aktivity vyplynuli aj štyri vylúčenia hráčov Nemecka už v úvodnej tretine. Tie nám pomohli k tomu, že sme mali aj územnú prevahu. V druhej tretine sme dominovali a strelili tri pekné góly. Obdobné to bolo aj v záverečnej časti hry, kde sme mali viac z hry. Aj keď Nemci sa zásahom v presilovej hre dotiahli na rozdiel dvoch gólov – ale zápas sme mali pod kontrolou a v posledných minútach sme držali zápas na našej strane. Môžem vysloviť spokojnosť a zápas sme mohli vyhrať aj vyšším rozdielom, lebo sme mali veľa šancí. Nemci síce mali v tretej tretine vyššiu početnosť streľby, ale išlo skôr o strely od modrej čiary – ale chlapci hrali zodpovedne v obrane a nepúšťali sme súpera do vyložených príležitostí. Zajtra nás čaká ťažký súper. Švajčiari odohrali na tomto turnaji dobré zápasy. Chceme nadviazať na dnešný výkon a s turnajom sa rozlúčiť víťazstvom."