Tatar sa teší z posilnenia tímu Diablov, Nemcovi pomôže veľmi rád

Nezažil jednu zo svojich najlepších sezón, no a napriek tomu bol najproduktívnejším Slovákom v NHL. 31-ročný útočník Tomáš Tatar nazbieral v drese New Jersey 30 bodov za 15 gólov a 15 asistencií v 76 zápasoch. Svoju premiérovú sezónu v drese „diablov “si každopádne predstavoval inak.

Nebolo to ideálne. Mužstvu sa nedarilo a v takom období sa ťažko stúpa aj individuálne. Mojou prioritou bolo pomôcť tímu, ale dosť sme sa trápili. Naše ciele sú určite vyššie,“ vracia sa s odstupom času k uplynulému ročníku Tatar.

Devils sa už štvrtýkrát v rade nedokázali prebojovať do play-off a od finálovej účasti v roku 2012 sa im to celkovo podarilo iba jediný raz. Manažment však v lete nelenil a okrem iných získal aj českého brankára Víta Vanečka z Washingtonu a jeho krajana Ondřeja Paláta z Tampy Bay.

„Získali sme dvoch obrancov, prišli Ondro s Vítkom. Tím je teraz určite silnejší a dúfam, že budeme mať dobrý kemp a zachytíme štart ligy. Výsledky by sa mali dostaviť a osobne verím, že počas obdobia uzávierky prestupov budeme na pozícii garantujúcej play-off. Nebude to ľahké, pretože NHL je veľmi vyrovnaná a každý rok je to boj o vyraďovaciu fázu. Každú sezónu sa to mení, ale verím, že letné posilnenie kádra prinesie výsledky,“ prezentuje očakávanie úspešnejšej sezóny vicemajster sveta pred desiatich rokov.

Jeho spoluhráčom v tíme New Jersey by mohol byť aj čerstvo draftovaný Šimon Nemec. Spoluprácu s ním si vyskúšal počas majstrovstiev sveta vo Fínsku.

„Veľmi sa na neho teším. Dúfam, že mu vyjde kemp a dostane sa priamo do NHL. Ja samozrejme nepoznám plány organizácie, ale Šimonovi pomôžem so všetkým, čo bude potrebovať. Verím, že v tíme Devils ostane celý rok,“ pokračuje úprimným tónom T. Tatar. „Viem, že pre mladého chlapca nie je jednoduché prísť do Ameriky a zvyknúť si na veľkú zmenu. Spomínam si na moje začiatky a som vďačný všetkým, ktorí mi vtedy pomohli. V tomto smere je určite fajn mať po ruke krajana a Šimonovi preto rád pomôžem.“

Okrem Nemca mohol počas šampionátu vo Fínska spoznať aj viaceré ďalšie nádeje slovenského hokeja. Zo spolupráce s mladou generáciou je nadšený. „To bol jeden z dôvodov, prečo som do Helsínk išiel. Chcel som vidieť našich mladých chalanov v akcii a oni mi dokázali, že sú ochotní pracovať a máme veľa talentu. Nielen Šimon Nemec a Juraj Slafkovský. Výborne hrali aj Adam Sýkora či Pali Regenda. Bojovali sme ako jedno mužstvo a spomínam na to veľmi rád.“

Majstrovstvá sveta boli pre Tomáša skvelou náplasťou za utrápenú klubovú sezónu. V Helsinkách dokázal, že góly strieľať nezabudol a hokej je v prvom rade o sebavedomí a hernej pohode. V ôsmich zápasoch zaznamenal bilanciu 3+3 a bol veľkým lídrom mladého tímu Craiga Ramsayho.

„Tam sa ukázalo, že ak má byť hráč produktívny, tak do seba musia zapadnúť všetky veci. Na šampionáte to fungovalo a všetci sme sa cítili dobre. Osobne som bol hrdý na celé mužstvo a som rád, že som tam mohol byť. Hrali sme skvele a boli sme krôčik od niečoho veľkého. Fíni to otočili iba svojimi skúsenosťami a ak sa na to pozriem spätne, tak sme boli krôčik od vyradenia majstrov sveta,“ spomína s úsmevom na tvári Tomáš Tatar.

Bezprostredne po šampionáte si doprial dovolenku a momentálne už v Bratislave absolvuje pod velením kondičného trénera Tomáša Mihálika deviaty týždeň prípravy. Späť do New Jersey sa vydá o mesiac.