SZĽH pomáha mládežníckym klubom s individuálnym rozvojom zručností, Sýkora: Je to dlhodobý projekt

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja spustil praktickú fázu strategického projektu rozvoja individuálnych zručností hráčov v mládežníckych kluboch. V rámci neho špecializovaný tím trénerov zručností, pôsobiacich v projekte centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov v Piešťanoch, zostavil databázu videí zameraných na individuálny rozvoj, ktorú v súčasnosti spoločne s prednáškou osobne distribuuje a realizuje v kluboch.  

Projekt je výsledkom cielenej strategickej práce vedenia SZĽH na čele s prezidentom Miroslavom Šatanom, ktorú zosobňuje desaťročná stratégia slovenského hokeja na roky 2020 až 2030, schválená kongresom v júni 2021. Jedným z jej bodov v rámci skvalitnenia tréningového procesu je individuálny hráčsky rozvoj nielen na reprezentačnej úrovni, ale tiež klubovej, aby hráči, ktorí prichádzajú do výberov národných tímov, boli dostatočne pripravení z individuálnej stránky na medzinárodnú konfrontáciu.

„Ide o záujem reprezentačného oddelenia pracovať na rozvoji zručností v kluboch, ktorý korešponduje so stratégiou súčasného vedenia SZĽH na báze dlhodobej zväzovej vízie. Zároveň ide o podporu pre kluby, aby nemuseli posielať trénerov na zahraničné stáže, čo im v nemalej miere šetrí finančné prostriedky. Keďže skills tréneri pôsobia pri národnom tíme do 18 rokov, ich činnosť je hradená z prostriedkov alokovaných pre potreby štátnej reprezentácie, čo možno vnímať ako ďalšiu formu podpory zo strany SZĽH, ktorá kluby nič nestojí,“ hovorí na margo realizácie projektu manažér mládeže SZĽH Roman Sýkora.

V prvej časti praktickej fázy cestuje s ním po kluboch Boris Žabka, ktorý sa v projekte centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov zameriava na individuálne zručnosti obrancov. Pokračovaním bude špecializovaná databáza pre útočníkov. „Nejde o jednorazovú záležitosť, ale dlhodobý projekt. Po zostavení databázy z našej práce v projekte za posledné 2-3 roky sme začali navštevovať naše mládežnícke kluby. Každá návšteva zahŕňa teoretickú prezentáciu s trénermi a následne praktickú realizáciu s hráčmi na ľade. Takýmto spôsobom budeme navštevovať kluby pravidelne a pracovať na tom, aby sme v nich zlepšili individuálny rozvoj hráčov,“ doplnil Boris Žabka.

Pozrite si krátky zostrih z návštevy a prezentácie v Trenčíne, ktorého autorom je spoločnosť Total Hockey Management: