SZĽH dal namiesto dresov ušiť rúška

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovensko sa v boji proti novému koronavírusu spája. Mnoho ľudí v týchto dňoch svojpomocne šije rúška, aby ochránili seba a svoje okolie, a mnohí aj preto, aby túto dôležitú zdravotnícku pomôcku venovali tam, kde ju potrebujú najviac. K dobrovoľnej iniciatíve sa teraz pripája aj Slovenský zväz ľadového hokeja. V spolupráci s generálnym partnerom – spoločnosťou Kaufland Slovensko – nechá ušiť 6500 rúšok. 

Hokejová reprezentácia Slovenska mala pôvodne v apríli odohrať sériu prípravných zápasov v rámci Euro Hockey Challenge a v máji sa zúčastniť na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku. Vzhľadom na predčasné ukončenie sezóny nebolo potrebné nechať šiť dresy pre národný tím. Namiesto toho nechal SZĽH spoločnosťou, ktorá šije práve dresy pre našu reprezentáciu, vyrobiť rúška. 

Predčasné ukončenie sezóny a vzniknutá situácia nás mimoriadne mrzí. Chceme aspoň takýmto gestom prispieť k zastaveniu šírenia nebezpečného vírusu. Naším cieľom je z hokeja vybudovať vzorovú komunitu, a preto je teraz na mieste, aby sme našim trénerom, funkcionárom, hokejovým osobnostiam, teda vírusom ohrozeným skupinám pomohli a ochránili ich. Verím, že čo najskôr otvoríme brány zimných štadiónov a bežný život i život v hokejovej rodine sa vráti do normálu.povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan. 

Tisícky rúšok budú smerovať seniorom a pracovníkom do domovov sociálnych služieb cez Asociáciu odborných pracovníkov sociálnych služieb (AOPSS). Za SZĽH a spoločnosť Kaufland doručil rúška Žigmund Pálffy, člen Výkonného výboru SZĽH. „Považujem každú pomoc v tejto situácii za veľmi dôležitú. Najohrozenejšou skupinou sú práve ľudia nad 65 rokov. Ľudia v zariadeniach sociálnych služieb sú generácia našich rodičov. Už len to, že sú izolovaní, je pre nich ťažké. Takto im pomôžeme, aby sa cítili bezpečnejšie a pokojnejšie. Záleží na každom z nás, musíme byť empatickí a solidárni,povedal Žigmund Pálffy.

Momentálne často nedostupnú ochrannú pomôcku získajú aj hokejové kluby, ktoré budú oslovené SZĽH. Rúška majú byť nápomocné v každom regióne pre trénerov, funkcionárov a hokejové legendy, ktoré sú vírusom najviac ohrozenou skupinou obyvateľstva. Na financovaní výroby sa podieľala aj spoločnosť Kaufland Slovensko. „V tejto neľahkej situácii, ktorá sa bezprostredne dotýka každého z nás, sa snažíme pomôcť, kde je to možné. Práve preto vítame aj iniciatívu Slovenského zväzu ľadového hokeja a radi sme sa k nej pridali. Tešíme sa, že rúška budú smerovať práve tam, kde ich je stále nedostatok, a to seniorom v domovoch sociálnych služieb,“  uviedla Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Iniciatíva SZĽH a generálneho partnera Kauflandu potešila Asociáciu odborných pracovníkov sociálnych služieb (AOPSS). „Sme veľmi vďační. Tieto rúška budú k dispozícii zariadeniam, ktoré sa dostanú do krízového riadenia pri výskyte ochorenia COVID -19 spolu s krízovým plánom a ďalšími dokumentmi odborných aj organizačných postupov,uviedla prezidentka Asociácie Mária Kovaľová. Na svojej webovej stránke www.aopss.sk vytvorili dotazník, cez ktorý získavajú informáciu od jednotlivých poskytovateľov sociálnych služieb, čo potrebujú v tejto mimoriadnej situácii. „Stále platí, že chýbajú najmä rúška. A to napriek tomu, že si ich mnohé zariadenia začali šiť,konštatuje Kovaľová. Asociácia sa už začína pripravovať na reprofilizáciu lôžok a vzdelávanie zamestnancov pre stav núdze. Zároveň svoje úsilie venujú obslužným, odborným aj organizačným činnostiam v prospech seniorov. „Vaša aktivita nám pomôže šetriť sily a čas. Veľká vďaka za prejav vašej solidarity a pomoci,dodala Kovaľová.