Slovensko - Nemecko 4:3 pp, Ramsay: Risk v predĺžení nám vyšiel

ZVOLEN – Slovenská hokejová reprezentácia uspela nad Nemeckom aj vo štvrtkovom prípravnom stretnutí vo Zvolene.

Po stredajšom triumfe 5:2 zvíťazilo mužstvo Craiga Ramsayho nad Nemcami 4:3 po predĺžení. Víťazný gól dal po 39 sekundách extračasu Oliver Okuliar. Slováci zaknihovali proti tomuto súperovi tretie víťazstvo v rámci prípravy na MS v Prahe a Ostrave.

Do zápasu zasiahol debutant Jakub Kolenič, ktorý po prvom stretnutí nahradil zraneného Viliama Čacha. Slovákom poslal do vedenia v 12. minúte zvolenský obranca Dávid Mudrák. Nemci dokázali otočiť duel vo svoj prospech, no v prostrednej časti hry výrazne zaostávali. Slovenský výber využil streleckú prevahu 18:4 a dvoma gólmi otočili skóre Róbert Džugan a Alex Tamáši. Nemci v závere mali k dispozícii presilovú hru, navyše odvolali brankára a vyrovnať dokázal Tim Brunnhuber. Gól Okuliara prišiel po situácii, kedy tréneri v presilovej hre štyroch proti trom odvolali brankára a tento ťah im vyšiel.

prípravný zápas (Zvolen) - 2. zápas:

SLOVENSKO - Nemecko 4:3 po predĺžení (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 12. Mudrák, 37. Džugan (Lukošik), 38. Tamáši (Mudrák, Baláž), 61. Okuliar (Mudrák, Ivan) - 15. Schinko (Wirth, Leonhardt), 31. Leonhardt (Blank, Mik), 59. Brunnhuber (Krauss, Mik). Rozhodovali: Snášel, Hronský - D. Konc ml., Stanzel, vylúčení: 3:5, presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0, 3565 divákov

SLOVENSKO: Hlavaj - Mudrák, Ivan, Bučko, Gajdoš, Korenčík, Golian, Brincko, Beňo - Faško-Rudáš, Tamáši, Okuliar - Kolenič, Kollár, Hrehorčák - Kukuča, Baláž, Kašlík - Džugan, Myklucha, Lukošik

Nemecko: Bugl - Sennhenn, Klein, Mik, Geibel, Pilu, Preto, Dziambor, Wirth - Jentzsch, Fleischer, Krauss - Schinko, Leonhardt, Blank - Nijenhuis, Heigl, Oswald - Wohlgemuth, Brunnhuber, Calster

Oproti stredajšiemu stretnutiu začal štvrtkový duel s množstvom príležitostí na oboch stranách. Na rozdiel od Glosára, ktorý v prvom stretnutí zasiahol prvýkrát až v 7. minúte, bol Hlavaj permanencii od úvodných sekúnd. Do zápasu sa dostal pekným zákrokom lapačkou pri strele Fleischera. Slováci mohli ísť do vedenia v 5. minúte, keď teč Džugana iba trafil brankára Bugla, ktorý o puku ani nevedel. Následne v prečíslení Myklucha zámerne mieril na pravý betón nemeckého brankára, no puk sa odrazil Lukošikovi priamo pod nohy, čo mu znemožnilo zakončiť do odkrytej bránky. Prvý gólový moment prišiel v 12. minúte, keď Slováci v trojici vyrazili do rýchleho brejku, zodpovednosť na seba vzal Mudrák a strelou k opačnej žrdi prekonal Bugla - 1:0. Odpoveď Nemcov prišla v 15. minúte. Po obkorčuľovaní Brincka sa presadil strelou pod lapačku Schinko.

Slováci mali na začiatku prostrednej časti hry k dispozícii dve presilové hry. Počas nich však nedokázali Nemcov prekvapiť žiadnou kombináciou. V polovici zápasu si počkali hostia na brejkovú situáciu a po peknej prihrávke Blanka poslal Nemcov do vedenia Leonhardt. Blízko k vyrovnaniu bol v 34. minúte Faško-Rudáš, jeho strelu však reflexívne vykopol pravým betónom Bugl. Prvú presilovku v zápase si zahrali aj Nemci, no Slováci im aktívnym prístupom robili značné problémy. Za bránkou napádali Lukošik s Džuganom a druhý menovaný využil zaváhanie obrancu strelou nad lapačku prekonal Bugla. Slovákov to nabudila a zakrátko dokázali využiť aj početnú výhodu zásluhou Tamášiho.

Do tretieho dejstva vstúpili Slováci s vedením a tomu prispôsobili aj svoju hru. Nemci sa objavovali v útočnom pásme čoraz viac, no slovenský výber ich dokázal vytláčať mimo dôležité priestory. Poistku slovenskej výhry mohol pridať v 56. minúte Kukuča, ale jeho strelu zlikvidoval Bugl. Slovákov podržal o minútu neskôr Hlavaj, ktorý si poradil s pokusom Kraussa. Hlavaj však nestačil 84 sekúnd pred koncom na strelu Brunnhubera, ktorý v početnej výhode a hre bez brankára vyrovnal na 3:3 a poslal duel do predĺženia.

Slováci začali skrátenou početnou výhodou a Ramsay neváhal urobiť odvážny ťah. Od začiatku predĺženia odvolal z bránky Hlavaja a poslal do hry korčuliara navyše. Risk kanadskému koučovi vyšiel a duel rozhodol Okuliar.

 

hlasy po zápase /zdroj JOJ Šport/:

Craig Ramsay, tréner SR: "Bol to náročný zápas, mal dobré tempo. V predĺžení sme zariskovali a vyšlo to. Ja som len hráčom hovoril, aby vyhrali buly. Ak by to nevyšlo, Hlavaj bol pripravený vrátiť sa hneď do bránky. Som rád, že sa hráči nezľakli dobrého súpera, s ich výkonmi som spokojný."

Oliver Okuliar, strelec víťazného gólu: "Prvé dve tretiny sme boli lepší, v tretej nás Nemci prehrávali, dobre napádali. Ale dobre sme sa tým vysporiadali a v predĺžení sme rozhodli. Martin Faško Rudáš dobre zabojoval pred bránkou, ja som len dorazil puk do siete."