Slovenskí rozhodcovia v uplynulej sezóne s úspechmi na medzinárodnej scéne

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenskí rozhodcovia a rozhodkyne zaznamenali v uplynulej sezóne viaceré úspechy na medzinárodnej scéne. Viedli a rozhodovali medzinárodné zápasy aj finálové zápasy prestížnych šampionátov. Slovenský zväz ľadového hokeja však nezabúda ani na vzdelávanie rozhodcov a výchovu novej generácie našich arbitrov.

Výmenné programy

Okrem bežného výmenného programu rozhodcov v rámci IIHF sa tento rok vedeniu SZĽH podarilo dohodnúť aj na ďalších výmenných programoch. S Českou republikou prebiehala výmena dvoch hlavných arbitrov a jedného čiarového vo vybraných zápasoch. Ďalší výmenný program bol dohodnutý s nadnárodnou EBEL ligou, kde sa v zápasoch vymenil jeden hlavný a jeden čiarový rozhodca. „Dohodli sme sa tiež s Maďarským hokejovým zväzom na výmennom programe v rámci prvej hokejovej ligy mužov. Prvýkrát v histórii sme tak mali výmenný program aj v rámci nižšej súťaže. V zápasoch sa pískalo formou štyroch rozhodcov, z čoho boli dvaja domáci a dvaja slovenskí arbitri – hlavný a čiarový,“ doplnil Ľuboš Jakubec zo Športového oddelenia rozhodcov SZĽH (SORO) a pokračoval: „Každá krajina má priestor upraviť si tieto pravidlá, aby nenastal problém v rozhodcovskom procese. Preto sme nasadili vždy skúsenejšieho hlavného rozhodcu k menej skúsenému, aby naňho vedel ´dohliadnuť ´, prípadne ho poučiť, a to isté aj pri čiarových arbitroch.

V rámci výmenných programov si naši rozhodcovia vyskúšali tiež takzvanú hokejovú Ligu Majstrov (Champions Hockey League). Hlavní: Jozef Kubuš, Vladimír Baluška, Peter Stano, Milan Novák, čiaroví: Martin Jobbagy, Martin Korba, Peter Šefčík, Roman Vyleta a Andrej Bogdan, supervízori: Peter Ország a Vladimír Mihálik.

Slovenskí rozhodcovia v zahraničí

Vďaka nadštandardným vzťahom s IIHF sa Slovenskému zväzu ľadového hokeja podarilo tiež zabezpečiť, aby sme mali vyšší počet nominácii na medzinárodné zápasy v rámci IIHF. „V tomto smere sme mimoriadne spokojní. Naši rozhodcovia a rozhodkyne boli počas uplynulej sezóny nominovaní osemnásťkrát na medzinárodné turnaje,pochválil Ľuboš Jakubec. Najväčšiu zásluhu na tomto úspechu má hlavne Juraj Sýkora zo Športového oddelenia rozhodcov, ktorý má komunikáciu s IIHF na starosti.

Slovenskí rozhodcovia a rozhodkyne dostávali počas uplynulej sezóny pozvanie aj na testovanie Medzinárodnej hokejovej federácie. Zúčastnili sa tak predolympijského kempu vo Švajčiarsku a testovacieho zápasu v Českej republike. „Veľké zadosťučinenie bolo priznané našej rozhodkyni Nikolete Celárovej, ktorá bola pozvaná Americkou hokejovou federáciou na predolympijský turnaj na Floridu, kde rozhodovala ako jediná Európanka zápasy top svetových hráčok,“ povedal Ľuboš Jakubec.

Úspechy na medzinárodnej scéne

Najväčší úspech na medzinárodnej scéne zo slovenských rozhodkýň zaznamenala Nikoleta Celárová, ktorá na Olympijských hrách rozhodovala štyri zápasy s nadpriemerným hodnotením. Na základe toho ju IIHF nominovala aj ma Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov, kde viedla 5 zápasov. Nomináciu od Medzinárodnej hokejovej federácie si uplynulú sezónu zaslúžili aj čiarové rozhodkyne Magdaléna Čerhitová (4 zápasy), Tatiana Kasašová (4 zápasy) a Michaela Kudelová.

Zo slovenských arbitrov sa Olympijských hier 2018 v kórejskom Pjongčangu zúčastnil Jozef Kubuš. Rozhodoval tam štyri zápasy, medzi ktorými bolo aj semifinále Kanada – Nemecko. Na Majstrovstvách sveta 2018 v Dánsku odrozhodoval desať zápasov, okrem iných aj semifinále USA – Kanada. Po skončení sezóny bolo Kubuš od IIHF hodnotený nadpriemerne.

Čiarový rozhodca Peter Šefčík sa zúčastnil svetového šampionátu hráčov do 20 rokov v Buffale, kde rozhodoval sedem zápasov, a tiež finále medzi Švédskom a Kanadou. Rovnako sa zúčastnil aj Majstrovstiev sveta A-kategórie v Dánsku, kde odrozhodoval 7 zápasov.

Nomináciu na medzinárodný zápas si vyslúžili aj ďalší slovenskí arbitri. Napríklad Lukáš Kacej (5 zápasov), veľmi dobré hodnotenie mal tiež Martin Jobbagy (2 zápasy), ktorý si vyskúšal exotický turnaj vo Filipínach, Peter Stano rozhodoval 5 zápasov na Majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov v Rusku a viedol aj finále a následne ho pozvali rozhodovať niekoľko zápasov KHL, Matúš Stanzel (4 zápasy), Roman Vyleta (5 zápasov), Daniel Konc (2 zápasy), Milan Novák (4 zápasy), Tomáš Orolin (4 zápasy), Vladimír Snašel (2 zápasy), Miroslav Štefík (4 zápasy).

Nová generácia slovenských rozhodcov

Slovenský zväz ľadového hokeja pracuje na rozšírení hráčskej základne, ale nezabúda ani na rozhodcov. Športové oddelenie rozhodcov SZĽH v týchto mesiacoch pripravuje plán na zvýšenie konkurenčného prostredia pre našich rozhodcov, aby cítili, že na sebe musia neustále pracovať. „Šiesti rozhodcovia – dvaja hlavní a štyria čiaroví – s najnižším hodnotením po sezóne zostúpia do nižšej súťaže, a naopak šiesti najlepší z nižšej ligy postúpia vyššie. Zároveň od ďalšej sezóny chystáme zmenu, podľa ktorej už v priebehu sezóny, rozhodca so slabšími výkonmi bude na pár zápasov preradený do nižšej ligy a šikovní rozhodca s dobrými výkonmi z nižšej ligy si pôjde za odmenu vyskúšať niekoľko zápasov do vyššej ligy,“ prezradil Ľuboš Jakubec zo Športového oddelenie rozhodcov SZĽH. To plánuje aj výchovu nových rozhodcov. „Pripravujeme program v ktorom si vytipujeme desať mladých hlavných rozhodcov a dvadsať mladých čiarových, s ktorými budeme pracovať a v priebehu najbližších rokov ich chceme dostať do extraligy. Počítame, že polovičke vybraných rozhodcov, by sa to malo podariť,“ povedal o najbližších plánoch Jakubec. V ďalšom programe SORO plánuje z bývalých hokejistov, ktorí v mladom veku museli s hokejom skončiť z rôznych dôvodov, vychovať budúcich rozhodcov. „Najdôležitejšia vec zo všetkých, ktoré sme práve spomenuli je, aby sme nastavili pravidlá, ktoré budú musieť dodržiavať všetci,uzavrel Ľuboš Jakubec.