Slovenská noc v Montreale. Slafkovský jednotkou draftu NHL, Nemec druhý, Mešár 26.

BRATISLAVA/MONTREAL (SZĽH) – Slovenskí reprezentanti ovládli dve najvyššie pozície v tohtoročnom drafte NHL. Montreal Canadiens si z prvého miesta vybral útočníka Juraja Slafkovského a druhé New Jersey Devils siahlo po obrancovi Šimonovi Nemcovi. Obaja prekonali doterajší rekord krajana Mariána Gáboríka, ktorého v roku 2000 draftovala Minnesota Wild z tretej pozície. V závere prvého kola sa dočkal výberu z 26. miesta aj ďalší Slovák Filip Mešár.

Papierovým favoritom draftu v kanadskom Montreale bol dlhodobo domáci Shane Wright. Mladý útočník sa však dostal na rad až ako štvrtý a na jeho tvári bolo viditeľné sklamanie pri výberoch slovenských hráčov. Naopak, Slafkovský neskrýval nadšenie a prekvapenie. Po oznámení výberu sa objal s dojatými rodičmi a následne zamieril na pódium, kde dostal dres Canadiens s číslom jeden.

„Najskôr som z reproduktorov započul zmienku o Slovensku. Na chvíľu som aj prestal počúvať. Pozrel som sa na mamu, ona na mňa. Obaja sme neverili, že to môže byť pravda. Známená to pre mňa veľmi veľa. Pozícia draftovej jednotky je zadosťučinením za doterajšiu tvrdú robotu v kariére. V detstve som sníval, že sa mi to podarí a teraz je to realita. Som pripravený čeliť tlaku, ktorý je spojený s pôsobením v Montreale. Teším sa na moment, keď prvýkrát vykorčuľujem v drese Canadiens," povedal Slafkovský pre Hockey Slovakia. 

„Absolvovali sme vyčerpávajúce obdobie prípravy na draft. Sledovali sme viacero hráčov, počúvali o nich a zistili sme, že máme k dispozícii veľké množstvo šikovných hokejistov. Pri Jurajovi sme cítili, že je najlepší hráč pre naplnenie cieľov, ktoré chceme s klubom dosiahnuť,“ uviedol pre zámorské médiá generálny manažér Montrealu Kent Hughes.

Slafkovského o pár minút neskôr doplnil v zozname draftovaných talentov jeho dobrý kamarát a reprezentačný spoluhráč. Druhé miesto v montrealskom drafte obsadil Šimon Nemec, ktorému dala dôveru organizácia New Jersey Devils. „Neočakával som takú vysokú pozíciu, ale po tom, čo Montreal ohlásil Juraja, tak sa zvýšili moje šance. New Jersey má dostatok centrov a potrebovali skôr obrancu. Následne oznámili moje meno a bol to fantastický pocit. Stále tomu nemôžem uveriť. Pred draftom sme si s Jurajom vraveli, že aspoň jeden z nás chce prekonať Mariána Gáboríka. Napokon sa nám to podarilo obom, čo je fantastické. Teraz už len musíme pokračovať v tejto ceste,“ vyhlásil pre Hockey Slovakia produktívny bek, ktorý žiaril v extraligovej Nitre.

Elitnú trojku draftu skompletizoval americký útočník Logan Cooley, ktorý zamieril do Arizony Coyotes. Seattle Kraken získal zo štvrtej priečky kanadského centra Shanea Wrighta. Piatu pozíciu obsadil americký forvard Cutter Gauthier, ktorý smeroval do Philadelphie Flyers. Tretím najvyššie draftovaným Európanom sa stal šiesty David Jiříček. Obrancu Plzne si vyhliadli zástupcovia Columbusu Blue Jackets.

Na konci úvodného kola rozšíril menoslov Slovákov v tohtoročnom drafte Filip Mešár. Odchovanec popradského hokeja putoval z 26. miesta do Montrealu Canadiens. "Je šialené, že prvé dve miesta patrili slovenským hokejistom. Bola to skvelá noc. Veľmi ma potešilo, že som sa dostal do rovnakého tímu ako Juraj Slafkovský. Pre montrealských fanúšikov by som sa opísal ako technický a kreatívny hráč," odkázal Mešár v televíznej reakcii krátko po samotnom výbere. 

Zoznam draftovaných slovenských hokejistov sa určitosťou rozšíri v piatkovom programe (druhé až siedme kolo), ktorý odštartuje o 17.00 h SELČ. V Montreale by mali zaznieť mená Adama Sýkoru so Servácom Petrovským a veríme, že sa k nim pridajú aj ďalší talentovaní mladíci spod Tatier. 

Najlepšia desiatka draftu NHL 2022

1. Juraj Slafkovský (SR/ú) – Montreal Canadiens
2. Šimon Nemec (SR/o) – New Jersey Devils

3. Logan Cooley (USA/ú) – Arizona Coyotes
4. Shane Wright (Kan./ú) – Seattle Kraken
5. Cutter Gauthier (USA/ú) – Philadelphia Flyers
6. David Jiříček (ČR/o) – Columbus Blue Jackets
7. Kevin Korchinski (Kan./o) – Chicago Blackhawks
8. Marco Kasper (Rak./ú) – Detroit Red Wings
9. Matthew Savoie (Kan./ú) – Buffalo Sabres 
10. Pavel Minťukov (Rus./o) – Anaheim Ducks

...

26. Filip Mešár (SR/ú)Montreal Canadiens