Slovenčina v kabíne? Domáci nám ju asi rýchlo zatrhnú

BRATISLAVA (SZĽH) - Keď takto pred rokom opustil Matej Tomek zámorské hokejové prostredie a kývol na ponuku Dukly Trenčín, vravel, že pôsobenie na Slovensku preňho môže byť prestupnou stanicou k získaniu angažmánu v kvalitnejšej súťaži. Napokon aj bolo. V trenčianskom drese patril k najlepším brankárom skráteného tipsportligového ročníka 2019/20. 

V 32 dueloch vychytal pre Duklu 20 víťazstiev s priemerom 2,34 inkasovaných gólov na zápas a takmer 93-percentnou úspešnosťou zásahov. Nečudo, že charizmatického Slováka, ktorého v roku 2015 draftovala Philadelphia pomerne vysoko v 3. kole z 90. miesta, zameral fínsky klub SaiPa Lappeenranta. „V minulej sezóne asi všetko sadlo, ako malo. Hodnotím ju pozitívne. Obchádzali ma zranenia, s výkonmi som bol spokojný. Podarilo sa mi nakuknúť aj do reprezentácie, čo je skvelé. Uplynulý ročník mal viacero pozitívnych stránok, ale momentálne sa sústredím na novú výzvu,“ priblížil v našom videorozhovore člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie.

SaiPa má so Slovákmi pozitívne skúsenosti. V minulosti bola spokojná s výkonmi Ľubomíra Vaica, Richarda Lintnera, Tomáša Jaška či Kristiána Kudroča, v uplynulom ročníku si pochvaľovala Tomáša Záborského aj Mária Grmana. Od budúcej sezóny angažovala k posledným dvom menovaným aj Filipa Krivošíka s Matejom Tomekom, z čoho vyplýva, že v kabíne ambiciózneho tímu bude naraz sedieť netradične až kvarteto Slovákov. Žeby sa jedným z úradných jazykov v nej stala slovenčina? „Myslím si, že domáci nám takúto vymoženosť veľmi rýchlo zatrhnú a prioritná zostane angličtina či fínčina, ktorej by som sa rád priučil,“ doplnil Matej Tomek.