Šéf SZĽH Martin Kohút nevníma umiestnenie Slovákov na MS 2019 do menšej haly ako krok proti domácim fanúšikom

BRATISLAVA 22. mája (SITA) - Slovenská hokejová reprezentácia sa na 83. majstrovstvách sveta v domácom prostredí predstaví v základnej A-skupine v Košiciach. Jej súpermi budú tímy Kanady, USA, Fínska, Nemecka, Dánska, Francúzska a Veľkej Británie. V bratislavskej B-skupine si zahrajú Švédi, Rusi, Česi, Švajčiari, Nóri, Lotyši, Rakúšania a Taliani. MS na Slovensku sa uskutočnia od 10. do 26. mája 2019.

"V prvom rade treba povedať, že majstrovstvá sveta v nasledujúcom roku budú na Slovensku a uskutočnia sa v dvoch najväčších mestách. Slovensko odohrá v Košiciach iba základnú skupinu, v prípade postupu do štvrťfinále bude hrať vo štvrtok večer v Bratislave. Veríme, že misia našej reprezentácie bude úspešná a Slovensko si zahrá v oboch mestách. Argumentom je aj to, že na MS 2011 hrali Slováci len v Bratislave. Teraz veríme, že to bude v oboch mestách," povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút.

Košická hala je kapacitne o niečo menšia ako bratislavská, no Kohút to nevníma ako krok proti slovenským fanúšikom. "Je to krok k tomu, aby ľudia na celom Slovensku videli slovenskú reprezentáciu. Aj v sezóne 2017/2018 sme hrali dosť zápasov po rôznych mestách. Chceli sme našich reprezentantov viac priblížiť k ľuďom. Myslím si, že je to dobrá cesta. Verím, že ľudia po celom Slovensku budú fandiť našim reprezentantom. Trvalo by dlhšie vysvetliť všetky čísla a analýzy, no reálne sme ich urobili a chceli by sme dosiahnuť lepší výsledok ako v roku 2011. Chceme aj vyššiu návštevnosť aj lepšie čísla, čo sa týka financií. Zároveň aj na inej úrovni v rovine emócií," pokračoval Kohút. Šestnásť národných tímov bude bojovať v dvoch osemčlenných skupinách o miestenky vo štvrťfinále, kam sa prebojujú po štyri najlepšie družstvá z oboch skupín. Posledné tímy v oboch skupinách zostúpia do nižšej kategórie. Netýka sa to Švajčiarov, ktorí budú v roku 2020 organizovať svetový šampionát. V porovnaní so zložením skupín striktne podľa rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) prišlo k jedinej zmene - Slováci si vymenili miesto s Nórmi.

Teoreticky ešte môže prísť k jednej zmene, no šéf SZĽH nepredpokladá, že sa sa tak stane. Kanaďania totiž nechcú rovnako ako v roku 2011, keď sa šampionát konal tiež pod Tatrami, účinkovať v košickej základnej skupine. "Akúkoľvek inú zmenu musí riešiť Rada IIHF, čiže najvyšší orgán. My s takouto požiadavkou nesúhlasíme, teraz je na Rade IIHF, či zmení rozhodnutie organizátora. My už teraz nemáme právo na zmeny a nesúhlasíme s tým. Nepredpokladám však, že príde k takému kroku," vysvetlil Kohút.

Slováci chcú zorganizovať úspešný svetový šampionát. "Pri danej kapacite štadiónov nemáme šancu urobiť majstrovstvá sveta najúspešnejšie návštevami. Bol som by som rád, keby sme mohli konkurovať iným krajinám, ale teraz na to nemáme infraštruktúru. Dnes môžeme pripraviť špecifické a inovatívne majstrovstvá, ktoré odprezentujú Slovensko vo svete," poznamenal aktuálny šéf slovenského hokeja. Balík financií vyhradený pre organizáciu MS 2019 sa pohybuje na úrovni 20 miliónov eur. "Budeme sa snažiť o efektívne využitie týchto prostriedkov a aby sme ešte získali zdroje pre ďalší rozvoj slovenského hokeja. V roku 2011 bol zisk približne 3,5 milióna eur, chceli by sme ho mať vyšší," poznamenal Kohút.

Rozhodnutie umiestniť slovenskú reprezentáciu do Košíc konzultovali zástupcovia SZĽH aj s vedením národného tímu. "Pre náš tím chceme pripraviť podmienky tak, aby mali pokoj a boli v režime, ktorý im umožní ukázať maximum schopností. Atmosféra v reprezentácii je veľmi dobrá. S generálnym manažérom Mirom Šatanom a trénerom Craigom Ramsaym som si prešiel celé Košice, pozrel som si s ními aj hotely, súhlasia s pripravenými podmienkami. Miro Šatan ako člen výkonného výboru SZĽH hlasoval za túto alternatívu," uviedol prezident zväzu.

Hlavný kouč Craig Ramsay má zmluvu so SZĽH aj na sezónu 2018/2019, no generálny manažér Miroslav Šatan mal kontrakt iba na ročník 2017/2018. Šéf SZĽH prezradil, že so Šatanom hovoril o pokračovaní spolupráce. "Urobili sme maximum pre to, aby tento realizačný tím pokračoval. Verím, že aj bude pokračovať. Zmluva teda ešte nie je podpísaná," dodal Martin Kohút.