Sedemnástke bude chýbať vo Fínsku desať najlepších hráčov, realizačný tím rozšíri Ivan Švarný

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov odohrá v závere kalendárneho roka Turnaj piatich krajín vo Fínsku. Počas nasledujúceho týždňa bude čeliť vo Vierumäki kvalitným protivníkom v podobe domácich rovesníkov, Švédov, Čechov a Švajčiarov.

Zraz sedemnástky pred podujatím je naplánovaný na pondelok 25. decembra v Bratislave, na druhý deň ráno mladí Slováci odletia na sever Európy a v stredu 27. decembra vstúpia do turnaja súbojom so Švajčiarmi.

„Počas novembrovej reprezentačnej akcie sme mali dostatok priestoru na to, aby sme si prešli s hráčmi všetko, čo sme potrebovali. Preto nám teraz absencia výcvikového tábora pred podujatím až tak nevadí. Samozrejme, opäť máme v kádri nových chlapcov, a tak si s nimi prejdeme veci, ktoré chceme hrať v každom pásme. Vo Vierumäki stihneme pred turnajom jeden tréning a takisto jedna tréningová jednotka nás čaká počas voľného dňa. Navyše budeme mať k dispozícii rozkorčuľovania a mítingy, aby sme s hráčmi mohli riešiť systémové záležitosti,“ povedal hlavný tréner Ivan Králik.

Kouč slovenského tímu vo Fínsku nemôže počítať s najsilnejšou možnou zostavou. Lídri ročníka 2007 už tradične dostávajú priestor vo vyšších vekových kategóriách. Luka Radivojevič patrí do kádra dvadsiatky, v osemnástke figurujú Tobias Tomík, Ján Chovan, Vladimír Dravecký, Michal Svrček alebo Andreas Straka. Výber hokejistov do národného tímu navyše ovplyvnili zranenia. 

„Do Fínska vycestujeme bez desiatich najlepších hráčov, ale napriek tomu sme poskladali najsilnejší tím z tých hokejistov, ktorí boli k dispozícii. Polovica chlapcov dostane priestor vo vyšších vekových kategóriách a druhá polovica je zranená. Vzhľadom na to dáme šancu aj novým hráčom a verím, že budeme konkurencieschopní,“ pokračoval Králik, v ktorého nominácii sa objavila aj trojica hráčov zo zámoria.

V kádri figurujú Michal Tkáč, Dominik Danko a Adam Saloň hrajúci v amerických mládežníckych ligách. „Máme o nich informácie, že dobre nabehli do systému, ktorý hrávajú v zámorí. V závere roka sú doma, a tak máme priestor na ich vyskúšanie. Môžeme si porovnať ich výkonnosť s hráčmi, ktorí pôsobia v domácej Extralige juniorov alebo v iných mládežníckych súťažiach v Európe. Uvidíme, čo im dalo účinkovanie v Severnej Amerike.“

Slovenskí reprezentanti odohrajú na Turnaji piatich krajín štyri zápasy v priebehu piatich dní. V stredu 27. decembra nastúpia proti Švajčiarom, vo štvrtok proti Čechom, v piatok proti Švédom a v nedeľu na Silvestra zakončia účinkovanie na podujatí súbojom s Fínmi.

„Bez ohľadu na absencie v kádri, chceme hrať hokej, ktorým sa prezentujeme už dva roky. Chceme aktívne korčuľovať, napádať súperov a získavať puky. Samozrejme, čakajú nás oveľa náročnejší súperi ako v novembri a určite nás dobre preveria v defenzíve a disciplíne. Neúčasť viacerých hokejistov otvára priestor pre nových chlapcov, aby sa ukázali a vytvorili konkurenciu,“ uviedol Králik, ktorého realizačný tím rozšíril bývalý reprezentačný bek Ivan Švarný.

„Vítame každú pomoc od niekdajšieho hráča s bohatými skúsenosťami. Využijeme ho predovšetkým pri obrancoch, keďže práve na tejto pozícii hrával. Veríme, že hráčom odovzdá čo najviac vedomostí a bude prínosom pre náš tím,“ dodal Králik. 

Nominácia SR 17 na Turnaj piatich krajín vo Vierumäki (25. 12. 2023 - 1. 1. 2024)

Hráči podľa klubov
Michal ČUNDERLÍK BARANI Banská Bystrica
Michal PLANČÁR BARANI Banská Bystrica
Lukáš TOMKA BARANI Banská Bystrica
Tomáš TOMAŠKOVIČ HC SLOVAN Bratislava
Michal PRÁDEL Draci Liptovský Mikuláš
Tomáš CHRENKO HK Nitra
Adam NEMEC HK Nitra
Matej BAJZA MMHK Nitra
Ivan BERČÍK MMHK Nitra
Samuel MURIN HK ŠKP Poprad
Juraj Jonas ĎURČO HK DUKLA Trenčín
Samuel JAROŠKA HK DUKLA Trenčín
Adam GOLJER HK DUKLA Trenčín
Patrik BREZÁNI HKM Zvolen
Jakub DUBRAVÍK VLCI Žilina-mládež
Tomáš VAJKO VLCI Žilina-mládež
Jakub HABLA HC Energie Karlovy Vary/ČR
Adam KALMAN HC Olomouc/ČR
Dávid BALÁŽ Jukurit/Fín.
Michal TKÁČ Oakland Jr. Grizzlies/USA
Dominik DANKO South Kent School/USA
Adam SALOŇ South Kent School/USA
REALIZAČNÝ TÍM
Manažérka Chelsea Jeanette KUBEK
Hlavný tréner Ivan KRÁLIK
Asistent trénera Rastislav PAĽOV
Vzdelávací program Ivan ŠVARNÝ
Tréner brankárov Maximilian BAČA
Kondičný tréner Dávid KUREJ
Lekár Lukáš MIŇO
Masér Michal PÁLKA

Náhradníci (na telefonické zavolanie): BARANI Banská Bystrica – Tomáš GREČMAL, HC SLOVAN Bratislava – Roberto Leonardo HENRIQUEZ, Samuel SLOVÁK, HC Košice – Andrej ZUŠČÁK, Draci Liptovský Mikuláš – Kristián KRIŠKA, Viktor STAS, MMHK Nitra – Sebastián KRAJČI, Šimon KRČMÁR, HK ŠKP Poprad – Tomáš NOVOBILSKÝ, Maxim PAVLIČKO, MŠK Púchov – Ondrej ŠÁLY, HK Spišská Nová Ves – Viktor FERENC, Jakub POLČÍK, HK DUKLA Trenčín – Dávid BÓRIK, Patrik FÜLÖP, HK Trnava – Matej ZAŤKO, HKM Gladiators Trnava – Mário KOHÚT, HKM Zvolen – Lukáš HUKEL, Alex MIŠIAK, VLCI Žilina-mládež – Lukáš URDÁK.

Program SR 17 na Turnaji piatich krajín vo Fínsku (časy sú v SEČ)

STREDA 27. DECEMBRA
14.00 Slovensko – Švajčiarsko

ŠTVRTOK 28. DECEMBRA
14.00 Slovensko - Česko

PIATOK 29. DECEMBRA
17.30 Švédsko - Slovensko

NEDEĽA 31. DECEMBRA
16.30 Fínsko - Slovensko