Sedemnástka potvrdila celkové prvenstvo na turnaji víťazstvom nad Nemeckom

MONTHEY (SZĽH) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 17 rokov sa stali celkovými víťazmi Turnaja štyroch krajín vo švajčiarskom Monthey. Tím pod vedením hlavného trénera Ivana Králika si zabezpečil prvenstvo na podujatí triumfmi v prvých dvoch zápasoch, v ktorých zdolal švajčiarsku sedemnástku a francúzsku osemnástku. Zvládol však aj posledný nedeľňajší duel proti rovesníkom z Nemecka. Slováci otočili nepriaznivý vývoj a zvíťazili 4:3 po samostatných nájazdoch. 

Nemeckí reprezentanti si v prvej tretine vypracovali dvojgólový náskok. Už v 5. minúte využil presilovku Moritz Warnecke a v závere úvodného dejstva presne namieril aj Nikita Kessler. Mladí Slováci vo zvyšku riadneho hracieho času doťahovali manko. V druhej tretine gólmi Adama Nemca a Adama Kalmana znížili na 2:3, keďže v nemeckom drese sa presadil Elias Schneider. Slovenský tím sa dočkal vytúženého vyrovnania až v 58. minúte, keď opäť skóroval Adam Nemec. V siedmej sérii samostatných nájazdov rozhodol o víťazstve Slovákov Tomáš Chrenko.

Turnaj štyroch krajín hráčov do 17 rokov (Monthey/Švaj.):

Slovensko - Nemecko 4:3 po samostatných nájazdoch (0:2, 2:1, 1:0 – 0:0, 1:0)
Góly:
35. Nemec (Vajko), 37. Kalman (Berčík), 58. Nemec (Kalman), rozhodujúci nájazd Chrenko – 5. Warnecke (Schneider, Hempel), 17. Kessler (Willhöft), 37. Schneider.

Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Massy, Imbach – Gurtner, Muggli, 215 divákov.

Zostava SR 17: Henriquez – Goljer, Kalman, Čapoš, Tkáč, Vajko, Bajza, Grečmal – Tomka, Čunderlík, Mišiak – Nemec, Chrenko, Baláž – Kohút, Habla, Berčík – Polčík, Kriška, Zuščák. Tréner: I. Králik.

Hlas po zápase

Ivan Králik, tréner SR 17: "V prvej tretine sme nemali taký dobrý pohyb ako v predchádzajúcich dvoch zápasoch. Nerobili sme správne malé veci a neboli sme dostatočne dôrazní pri napádaní. Od druhej tretiny to však opäť bolo mužstvo, ktoré chce víťaziť a ide si za svojim cieľom. Turnaj vo Švajčiarsku bol pre nás dobrou skúškou. Až ôsmich hráčov sme mali v starších reprezentáciách, takže dostali priestor noví chalani. Vyskúšali sme si veci, ktoré sa nám nie vždy podarí zrealizovať vzhľadom na krátkosť času na výcvikových táboroch. Teraz sme mali priestor na päť tréningových jednotiek pred odchodom na podujatie a ďalšie dve sme absolvovali vo Švajčiarsku. Turnaj bol pre nás prínosný. Zápasy na reprezentačnej úrovni sú vždy vyrovnané a nútia hráčov pracovať tvrdo a zodpovedne počas celých šesťdesiatich minút."