Réway verí, že ak má hrať v NHL, tak sa mu to raz podarí

HRADEC KRÁLOVÉ 20. júna (SITA) - Slovenský hokejista Martin Réway si za klub, v ktorom reštartuje svoju kariéru, vybral český Hradec Králové. Vrátil sa teda do súťaže, ktorú opúšťal ako hviezda.

V rokoch 2014 a 2015 nazbieral talentovaný útočník v drese Sparty Praha v rámci dvoch sezón dovedna 59 bodov za 15 gólov a 44 asistencií v 56 zápasoch. Následne kontroverzne zamieril do švajčiarskej NLA, kde ďalej hviezdil v tíme Fribourg-Gottéron. Keď sa pred ročníkom 2016/2017 pripravoval na boj o zámorskú NHL, objavili sa uňho závažné problémy so srdcom, pre ktoré vynechal celú sezónu. Po ročnej prestávke sa znovu snažil presadiť v NHL, ale v nižšej AHL sa mu vôbec nedarilo a rozhodol sa pre návrat do Európy. Stratenú pohodu nenašiel ani v Slovane Bratislava v KHL.

"Už som v Česku hral, čo bolo jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol hrať extraligu. Poznám tu veľa chlapcov, či už zo slovenskej reprezentácie alebo keď som proti nim hral za Spartu. Extraliga je podľa mňa veľmi podceňovaná. Môže sa zdať, že nie je tak náročná, keď ju hraje veľa starších hráčov. Opak však dokazuje to, koľko hráčov podpísalo zmluvy s mužstvami z NHL. Hráčom, ktorých skoro nikto nepozná, sa vydarí sezóna a dohodnú sa na kontrakte napríklad s Montrealom. Liga má svoju úroveň, sledujú ju ľudia z Ameriky, veľa sa tam o nej hovorí. Viem, že dokážem v extralige hrať, aspoň podľa toho, ako mi to išlo v Sparte," uviedol Réway pre oficiálnu internetovú stránku Hradca Králové.

Dvadsaťtriročný útočník mal ponuky z iných klubov, ale verí, že si vybral správne. "Nejaké možnosti som mal, v hre bolo aj Rusko. Verím však, že toto je pre mňa ideálna možnosť. Vôbec neberiem Hradec ako nejakú prestupnú stanicu, chcem tu dosiahnuť nejaký úspech. Neberiem to tak, že by som tu mal byť rok a potom zmiznúť, chcem oplatiť dôveru, ktorú mi dali tréneri a vedenie," povedal rodák z Prahy. Zároveň si uvedomuje, že ak mu pôsobenie v Hradci nevyjde, už ďalšia šanca nemusí prísť. "Musí to byť reštart. Buď sa tu presadím alebo nie," dodal.

Držiteľ bronzovej medaily z MS hráčov do 20 rokov priznal, že keď sa dozvedel o chorobe, ktorá ho postihla, nebolo mu všetko jedno. Jeho ďalšie pokračovanie kariéry bolo v ohrození, bolo to náročné i na psychiku. "Určite to je aj o hlave. Vždy, keď som išiel po zranení do zápasu, zase sa mi darilo, teraz to však volo veľmi zložité. Veril som, že to zvládnem, ale ako ukázal čas, optimálne som sa na zápasové tempo začal cítiť až po olympijskej prestávke, keď sme na Slovane veľa trénovali. Teraz to budem chcie zachytiť oveľa skôr," prezradil.

Jednoduché preňho nebolo ani zistenie, že s NHL sa môže nateraz rozlúčiť. "Pred rokom som zistil, že NHL z toho asi nebude. Keď som to tam skúšal a videl, ako na tom momentálne fyzicky som... Všetky tvrdé tréningy, ktoré som v lete absolvoval, boli napokon na nič. Úplne všetko som stratil. Dvadsaťjeden rokov som makal, aby som sa tam dostal. A keď som bol blízko, stalo sa mi toto. Som zase na začiatku a verím, že tvrdou prácou sa zase môžem vrátiť," vyjadril sa Réway. "Bol som tam i rok predtým a videl som, že som veľmi blízko k NHL. Potom som prišiel na ďalší rok a zistil som, že som medzi poslednými chlapcami, ktorí sa do NHL môžu dostať. Ak si v zámorskej profilige mám zahrať, raz sa tam dostanem," dodal.

Šikovný útočník by si rád výkonmi v českej extralige vypýtal miestenku v reprezentácii pred domácim svetovým šampionátom. "Majstrovstvá sveta budú na Slovensku a urobím všetko pre to, aby som presvedčil trénerov a dostal sa znovu do národného tímu," uzavrel Réway.