Reprezentačná „osemnástka“ podľahla v poslednom prípravnom zápase Kanade

ČEĽABINSK (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov má za sebou zápasovú generálku pred majstrovstvami sveta tejto vekovej kategórie, ktoré sa začnú už 19. apríla. Zverenci Viliama Čacha v Čeľabinsku vyzvali tím Kanady, ktorému podľahli 0:5, pričom o konečnom výsledku rozhodla úvodná dvadsaťminútovka, v ktorej Slováci dostali až štyri góly.

Už v druhej minúte zápasu dostali Slováci výhodu presilovej hry po faule Noela, no hra v početnej výhode nepriniesla výraznejší efekt. Do šancí sa spočiatku nedostávali ani Kanaďania, no predsa len v 9. minúte otvorili skóre, keď z nevinne vyzerajúcej akcie Noelova strela prešla za Vojvodu – 1:0. Prešlo iba 36 sekúnd a Kanada sa tešila znovu. Strela Byrama od modrej čiary vypadla Vojvodovi z držania a Fonstad dorážkou zvýšil. V 14. minúte mohol pridať tretí gól Clarke, no jeho strelu do odryktej bránky poslal do bezpečia brániaci Ferenyi. Do prestávky sa však Kanada ešte predsa len presadila. A nie raz. Pri vlastnom oslabení totiž najprv Lafreniere zužitkoval Dellandreovu zadovku a krátko nato stále vo štvorici Merkley našiel medzierku medzi Vojvodovými betónmi – 4:0.

Od druhej tretiny šiel miesto Vojvodu do brány Vyletelka, ktorý už po dvadsiatich sekundách hry čelil veľkej príležitosti McBaina po prihrávke Foudyho, no prvý menovaný netrafil odkrytú bránku. Piaty gól tak Kanada pridala „až“ o štyri minúty neskôr, keď sa po druhýkrát v zápase presadil Noel. V 27. minúte sa v ďalšej dobrej príležitosti ocitol Hillis, no ani on a ani vzápätí Sarvaš na opačnej strane z dobrých príležitostí nedali. Dosiaľ najväčšiu šancu si Slováci vypracovali v 33. minúte, keď do úniku ušiel Paulíny, no zoči-voči Mandolesemu neuspel. Dobrými zákrokmi sa však prezentoval aj jeho náprotivok Vyletelka, ktorý na konci tretiny musel likvidovať šance Foudyho s Clarkeom. Poslednú šancu v tretine si nakoniec vypracovali Slováci, keď v 39. minúte sa Sojka zbavil brániaceho hráča, no Okuliar strelou bez prípravy minul priestor bránky.

Tretia tretina priniesla opticky najvyrovnanejší hokej. Slováci sa už pravidelne dostávali do útočnej tretiny, v ktorej si dokázali ostať na puku a vytvoriť si šance. Kvalita príležitostí však aj naďalej bola na kanadskej strane. V 43. minúte sa v ľavom kruhu ocitol voľný Smith, ale Vyletelka proti jeho strele zakročil. O sedem minút neskôr zas slovenský gólman musel čeliť tečovanej Foudyho strele, ale aj s touto šancou si poradil. V 51. minúte už Vyletelka po kombinácii Fonstada s McShaneom inkasoval, avšak rozhodcovia gól nakoniec neuznali, keďže bol dosiahnutý nohou, a aj preto sa už skóre do konca zápasu nemenilo.

Oba tímy sa ešte pred zápasom dohodlo aj na realizácii doplnkových samostatných nájazdov. Z piatich strelcov na obidvoch stranách sa zo Slovákov presadil iba Kristián Kováčik, na opačnej strane zas Peyton Krebs a keďže v následnej šiestej sérii uspel Kristián Kováčik aj po druhý raz, kým Serron Noel stroskotal na Vyletelkovi, tak sa v doplnkovom rozstrele z víťazstva tešili Slováci.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas by som rozdelil na dve časti. V úvodných desiatich minútach zápasu sme s Kanadou hrali veľmi slušnú partiu, korčuľovali sme so súperom, nepúšťali sme ich do šancí… Následne však prišli dva smolné góly, po ktorých sa nám hra zosypala a už do konca tretiny sme nedokázali reagovať na hru Kanady. Ostali sme zabetónovaní vo vlastnej tretine a nekorčuľovali sme so súperom. V druhej a tretej tretine sme už zase dokázali vstúpiť do diania na ľade a vo zvyšných štyridsiatich minútach sme odohrali celkom slušný zápas.“

Kanada „18“ – Slovensko „18“ 5:0 (4:0, 1:0, 0:0)
Góly: 9. Noel (Dellandrea), 9. Fonstad (Byram), 19. Lafreniere (Dellandrea), 20. Merkley, 24. Noel (McShane)
Vylúčenia 2 min.: 5:3, presilovky 0:0, oslabenia 2:0. Rozhodovali: Baturin, Beliajev – Zagidulin, Kislov (všetci Rus.). 70 divákov.
Doplnkové samostatné nájazdy: McShane nedal, M. Čajkovič nedal; Lafreniere nedal, O. Okuliar nedal; Fonstad nedal, Džugan nedal; Foudy nedal, K. Kováčik dal – 0:1; Krebs dal – 1:1, D. Zubek nedal; K. Kováčik dal – 1:2, Noel nedal.

Kanada: Mandolese – Smith, Byram, Bahl, Merkley, Tychonick, Robertson – Wouters, Foudy, McBain – Lafreniere, Dellandrea, Noel – Fonstad, Hillis, McShane – Clarke, Krebs, Dach.
Slovensko: Vojvoda (21. Vyletelka) – Dlugoš, Česánek, Matej Ilenčík, S. Kňažko, A. Zekucia, M. Bučko, O. Turan, S. Hudec – Džugan, Tkáč, Paulíny – O. Okuliar, K. Kováčik, M. Čajkovič – Michal Mrázik, D. Sojka, D. Zubek – S. Čederle, Ferenyi, Sarvaš.

Highlighty zo zápasu

Rozhovory