Reprezentácia do 18 rokov absolvovala vo Vierumäki prvý tréning

VIERUMÄKI (SZĽH) – V utorok prípravný zápas v Kravařoch na severovýchode Česka, v stredu doma v kruhu svojich rodín a vo štvrtok dopoludnia let do Fínska. Reprezentácia do osemnásť rokov mala ostatné dni mimoriadne hektické. Po oznámení nominácie na záverečnú časť prípravy pred majstrovstvami sveta totiž boli hráči pustení domov, no už v stredu večer sa znovu zišli v Bratislave, aby deň nato odleteli do fínskeho Vierumäki, kde si na štyri dni rozložili svoj tréningový kemp.

Tri dni cestovania

Tie najvystupňovanejšie dni z hľadiska cestovania však už reprezentácia do osemnásť rokov zrejme má za sebou. Sami hráči priznávajú, že sústavné cestovanie dokáže vziať sily. „Keďže som z Púchova, tak som bol v stredu doma o niečo dlhšie než zvyšok tímu, keďže z Kravařov to tak ďaleko nie je,“ rozhovoril sa útočník Simon Jellúš. „Tieto tri dni som takmer celé strávil na cestách. Bolo to dosť vyčerpávajúce. Doma som bol len chvíľku, keďže bývam ďaleko od Kravařov,“ doplnil obranca a rodák zo Zvolenskej Slatiny Dávid Mudrák.

Na druhej strane, majstrovstvá sveta sa už nezadržateľne blížia, príprava pred nimi vstupuje do svojej záverečnej fázy, a tak je prirodzené, že hokeju v týchto dňoch treba podriadiť všetko, a to aj navzdory náročnému cestovaniu. Vedomí sú si toho aj hráči. „Je to náročné. Niektorí chalani boli dva týždne predtým v Piešťanoch, ja som s tímom bol týždeň v Žiline, potom tri dni v Česku a teraz hneď preprava do Fínska. Je to však príprava pred majstrovstvami sveta. Verím, že nám to pomôže, aby sme sa zocelili ako tím a napokon stále máme ešte čo trénovať pred majstrovstvami,“ prízvukuje Jellúš.

Simon JellúšSimon Jellúš (foto jh/SZĽH)

Známa trasa

Do Helsínk letela 35-členná výprava vo štvrtok dopoludnia z viedenského letiska. Dvaapolhodinový let je dôverne známy najmä Dávidovi Mudrákovi, ktorý poslednú sezónu strávil vo fínskom klube TUTO Hockey sídliacom v meste Turku. „Samozrejme, vynorili sa spomienky, keďže touto trasou letím celú sezónu, keď idem do alebo zo svojho klubu,“ prezrádza. „Je to síce krátka, ale dosť vyčerpávajúca cesta. Zvládli sme to, teraz sa už musíme pripraviť na dôležité prípravné zápasy proti Fínom a Švajčiarom a verím, že na majstrovstvá sveta pôjdeme najlepšie pripravení ako len vieme.“

Helsinki však neboli miestom určenia pre slovenský tím. Z fínskeho hlavného mesta sa ešte autobusom presunuli do 130 kilometrov vzdialenej obce Vierumäki, kde od 19.45 miestneho času vo štvrtok absolvovali prvú zhruba 60-minútovú tréningovú jednotku. Prakticky okamžite po ceste tak mohli hráči vykorčuľovať únavu.

„Je to lepšie, ako keby sme teraz boli na hoteli. Je lepšie, keď hneď na tréningu vykorčuľujete cestu z nôh. Rýchlejšie sa adaptujete a piatkový tréning tak bude potom kvalitnejší,“ myslí si Jellúš, s ktorým súhlasí aj jeho spoluhráč Dávid Mudrák. „Samozrejme, na prvom tréningu ešte cítiť únavu, ale verím tomu, že teraz sme to vykorčuľovali a zajtra (v piatok – pozn. aut.) bude tréning o to lepší.“

Dávid MudrákDávid Mudrák (foto jh/SZĽH)

V olympijskom tréningovom centre

Obec Vierumäki, v ktorej sa aktuálne Slováci pripravujú, má len zhruba jednu tisícku obyvateľov. Napriek tomu ju možno považovať za centrum fínskeho športu. Sídli tu totiž športová fakulta Univerzity aplikovaných vied Haaga-Helia, ktorého súčasťou je veľký športový komplex, ktorý bol vybudovaný hlavne z finančných prostriedkov Fínskeho olympijského výboru, ktorý ho využíva aj ako svoje tréningové stredisko.

„Počul som o tomto areáli, že je veľmi pekný, no dosiaľ som v ňom nikdy nebol,“ hovorí legionár z Fínska Dávid Mudrák. „Všetko je tu pokope, čo je super. Prvé dojmy sú zatiaľ super.“ S tým súhlasí aj Simon Jellúš. „Je to krásny areál. Sú tu ľadové plochy, bežecký areál, ďalšie športoviská, hotel, a to všetko na jednej hromade,“ povedal o areáli, v ktorom sa okrem Slovákov pripravujú aj reprezentácie Fínska, Švajčiarska a Spojených štátov.

Vo Vierumäki Slováci ostanú do pondelka, 15. apríla, následne naberú smer Vaasa, odkiaľ sa trajektom presunú do švédskej Umey a z nej už do dejiska základnej skupiny do Örndsköldsviku. Šampionát sa už nezadržateľne blíži, reprezentácia do osemnásť rokov bude dokonca protagonistom úvodného duelu šampionátu, 18. apríla od 15.30 hod. proti Rusku. „Ako tím sa momentálne pripravujeme na dva prípravné zápasy proti Fínsku a Švajčiarsku. Na ne momentálne upriamujeme všetku našu koncentráciu, až potom sa plne sústredíme na majstrovstvá. Stále nás čaká veľa roboty, ale predsa len kdesi vzadu v mysli už sú aj tie majstrovstvá,“ dodal na záver Jellúš.