Rada IIHF suspendovala Rusko a Bielorusko, nebudú štartovať na viacerých podujatiach

BRATISLAVA (SZĽH) –  Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) suspendovala národné tímy Ruska a Bieloruska z účasti na medzištátnych podujatiach v jej gescii až do odvolania. Dôvodom je ruská vojenská intervencia na území Ukrajiny. Rozhodnutie IIHF znamená, že Rusi ani Bielorusi sa nepredstavia na májových MS vo Fínsku, na MS do 20 i 18 rokov ani na ďalších podujatiach minimálne do konca sezóny 2021/22.

V tlačovej správe, ktorú večer zverenila IIHF po mimoriadnom pondeľňajšom zasadnutí jej výkonného orgánu, strešná organizácia svetového hokeja ostro odsúdila použitie vojenskej sily a volá po diplomatickom urovnaní vzniknutého konfliktu.

V súvislosti s jeho vypuknutím sa členovia Rady IIHF napokon uzniesli na sankciách voči Rusku i Bielorusku, ktoré zahŕňajú vylúčenie z podujatí pod hlavičkou IIHF, nateraz do konca ročníka. Rusko ani Bielorusko sa nepredstavia v máji na MS vo Fínsku, čo bolo pravdepodobné už počas dňa, keďže severskí organizátori šampionátu sa vyslovili, že národné tímy oboch krajín nepustia na svoje územie. Exekutíva IIHF rovnako odobrala Rusom juniorský svetový šampionát 2023, ktorý sa mal na prelome rokov uskutočniť v Novosibirsku. Rusi ani Bielorusi nesmú štartovať na MS hráčov do 18 rokov v rámci elitnej kategórie. Ruský hokej nebude zastúpenie ani na dohrávaných juniorských MS 2022, ktoré sa uskutočnia v náhradnom letnom termíne v Kanade, ani na ženských MS 2022 či ženských MS do 18 rokov. Bieloruský klub HK Gomeľ zasa nebude môcť štartovať v Kontinentálnom pohári 2021/22. V súvislosti s juniorskými MS 2023, ktoré Rusku odobrali, bude IIHF intenzívne hľadať nové dejisko. 

"IIHF nie je politická organizácia a nemôže ovplyvniť rozhodnutia, ktoré boli prijaté v súvislosti s vojnou na Ukrajine," rozhovoril sa prezident IIHF Luc Tardif v oficiálnom komuniké a dodáva: "Napriek tomu je našou povinnosťou urobiť všetko, aby sme zabezpečili organizáciu podujatí pre členské federácie a všetkých účastníkov v systéme šampionátov IIHF v bezpečnom prostredí. Boli sme šokovaní, keď sme videli zábery, ktoré sa k nám dostali z Ukrajiny. Som v úzkom kontakte s členmi miestnej hokejovej federácie a dúfame v záujme všetkých Ukrajincov, že tento konflikt bude vyriešený mierovou cestou bez potreby ďalšieho násilia."

O ďalšom postupe v súvislosti s formátmi a účastníkmi šampionátov, na ktorých sa do konca aktuálnej sezóny nezúčastnia ruské a bieloruské národné tímy, bude IIHF informovať v nasledujúcich týždňoch. 

ROZHODNUTIA RADY IIHF 

MS 2022 VO FÍNSKU (13. - 29. 5. 2022)

- Rusko ani Bielorusko nebudú štartovať

MSJ 2022 V KANADE (august 2022)

- Rusko 20 nebude štartovať

MS DO 18 ROKOV V NEMECKU (21. 4. - 1. 5. 2022)

- Rusko 18 ani Bielorusko 18 nebudú štartovať

MS ŽIEN 2022 V DÁNSKU (26.8. - 4.9. 2022)

- Rusko nebude štartovať

MS ŽIEN DO 18 ROKOV V USA (jún 2022)

- Rusko 18 nebude štartovať

KONTINENTÁLNY POHÁR 2022 (4. - 6.3.2022)

- bieloruský klub HK Gomeľ nebude štartovať