Rada IIHF rozhodla o zmene dejiska MS 2021, v Minsku šampionát nebude

BRATISLAVA (SZĽH) – Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa na pondelňajšom zasadnutí uzniesla na zmene dejiska tohtoročného svetového šampionátu. Pôvodne ho malo od 21. mája do 6. júna usporiadať Bielorusko s Lotyšskom. V pondelok sa však členovia výkonného orgánu IIHF zhodli, že vzhľadom na súčasnú politickú a epidemiologickú situáciu v Bielorusku je nevyhnutné šampionát presunúť do iného dejiska.

V súvislosti s vrcholným hokejovým podujatím bolo v uplynulých týždňoch a mesiacoch veľa vzruchu. Prvé obavy spustilo kontroverzné víťazstvo Alexandra Lukašenka v bieloruských prezidentských voľbách koncom leta minulého roka. Pre dôvodné podozrenia z manipulácie výsledkov vyšli do ulíc státisíce nespokojných občanov, ktorí spustili niekoľkotýždňové masívne protesty. Ruka v ruke s nelichotivou politickou a spoločenskou situáciou bolo riešenie otázky ohľadom pandémie koronavírusu. Súčasné politické špičky v krajine jej dlhý čas venovali nízku pozornosť. Nedostačujúce obmedzenia sa prejavili najmä v druhej vlne, ktorá krajinu prudko zasiahla. Zľahčujúci postoj Bieloruska k pandémii sa napriek rapídne rastúcim číslam príliš nezmenil. Naďalej patrí medzi krajiny s najnižšou mierou obmedzení v Európe. 

Aj preto sa vedenie Medzinárodnej hokejovej federácie na čele s prezidentom Reném Faselom začalo zaoberať otázkou konania MS v Minsku. V súvislosti s vyššie uvedenými príčinami, predovšetkým tými politickými, už dávnejšie zarezonoval postoj Lotyšska, ktoré za daných okolností odmietlo spoluorganizovať šampionát s Bieloruskom. Vlna odporu pre kontroverzné spoločenské či politické dianie a obáv z bezpečnosti pred koronavírusom začala silnieť aj v ďalších členských federáciách IIHF, ktoré mali vyslať mužstvá na MS do Minska. 

Vedenie IIHF sa preto minulý týždeň osobne stretlo s prezidentom Lukašenkom i predstaviteľmi Bieloruskej hokejovej federácie a organizačného výboru MS. S pomocou nezávislých odborníkov začalo v rámci takzvaného „starostlivého procesu“ vyhodnocovať situáciu. Napokon sa Rada IIHF rozhodla odobrať Minsku usporiadateľské práva, ktoré krajine spoločne s Rigou pridelil kongres IIHF v závere MS 2017 v Nemecku. „IIHF má povinnosť postarať sa o všetkých účastníkov MS. Bod číslo 9 v stanovách IIHF umožňuje Rade odstúpiť práva na organizovanie šampionátu krajine v prípade, že je dôvod na znepokojenie či pochybnosti v súvislosti so zabezpečením bezpečnej slobody pohybu hráčov, rozhodcov, fanúšikov a novinárov,“ píše sa v pondelňajšom komuniké IIHF.  

Za súčasných podmienok nie je možné v Bielorusku zabezpečiť blahobyt pre mužstvá, fanúšikov či rozhodcov.

Na základe viacerých nezávislých reportov, zozbieraných indícií i stretnutia s bieloruskými politickými a hokejovými špičkami v rámci spomínaného „starostlivého procesu“ vyhodnocovania situácie dospela Rada IIHF k nasledovnému stanovisku: „Za súčasných podmienok nie je možné v Bielorusku zabezpečiť blahobyt pre mužstvá, fanúšikov či rozhodcov.“

„Je to poľutovaniahodná skutočnosť," pokračoval prezident IIHF René Fasel a na margo bližších skutočností doplnil: „V celom procese sme sa snažili svetový šampionát využiť ako nástroj zblíženia či pomoci, ktorý pomôže upokojiť spoločensko-politické problémy v Bielorusku a bude pozitívnym odrazovým mostíkom vpred. Rada IIHF sa však uzniesla, že majstrovstvá sveta nemôžu byť zneužité na politickú propagácia žiadnej strany. Ich organizovanie v Minsku by z tohto hľadiska nebolo vhodné, keďže sú tu aj väčšie problémy spojené s bezpečnosťou mužstiev, divákov či rozhodcov a mnohých administratívnych pracovníkov. A to je primárne.“  

Rada IIHF v najbližších dňoch zváži ďalšie kroky. Rovnako aj účasť Lotyšska v pozícii spoluorganizátora turnaja. Vyhodnocovať bude tiež možný presun do iného dejiska. Ohľad pritom bude brať na situáciu ohľadom pandémie koronavírusu, bezpečnostné, cestovné a iné možné obmedzenia.  

K rozhodnutiu odobrať svetový šampionát Bielorusom sa vyjadril aj prezidetn SZĽH Miroslav Šatan: "Berieme na vedomie rozhodnutie IIHF v súčasnej situácii stiahnuť organizáciu majstrovstiev sveta 2021 z Bieloruska. Veríme, že IIHF robí všetko preto, aby sa svetový šampionát v tomto roku uskutočnil a v dohľadnej dobe sa nájde plnohodnotné náhradné riešenie."