Prvé sústredenie má za sebou aj ženská reprezentácia do 16 rokov

DETVA (SZĽH) – Od 22. do 25. januára sa v Detve zišla na štvordňovom výcvikovom tábore ženská reprezentácia do šestnásť rokov, pre ktorú to bola vôbec prvá akcia v prebiehajúcej sezóne. Na mladé slovenské reprezentantky čakal pod Poľanou skutočne bohatý program s dvojfázovými tréningmi, prípravou na suchu, ale aj modelovaným zápasom, ktorým sa uzavrelo celé sústredenie. O tom, aký dojem dievčatá v Detve zanechali sme sa rozprávali s hlavnou trénerkou Barborou Kežmarskou.

Sústredenie v Detve bolo vôbec prvou akciou pre reprezentáciu žien do šestnásť rokov v tejto sezóne. Mohli by ste priblížiť váš program počas tohto sústredenia?
Začali sme pondelkovým zrazom, pričom počnúc týmto dňom sme každý deň absolvovali dve tréningové jednotky na ľade doplnené o prípravu na suchu. Sústredenie bolo ukončené štvrtkovým modelovaným zápasom medzi dievčatami. 

Ženská reprezentácia do 16 rokovŽenská reprezentácia do 16 rokov, ilustračná fotka

Tri dni za sebou ste mali dvojfázové tréningy. Dievčatá tak boli zrejme v záťaži, na ktorú nie sú úplne zvyknuté. Môžete vysloviť spokojnosť s tým, ako k tomu dievčatá pristúpili a ako to zvládli?
Ako ste spomínali, pre dievčatá to bol trošku náročný tréningový proces, ale musím povedať, že to zvládli bravúrne. Samozrejme, všade sú nedostatky, na ktorých sa dá pracovať. Pevne verím, že dievčatá si z tohto sústredenia vzali toho čo najviac, prenesú to do svojich klubov a možno aj rozšíria medzi svoje spoluhráčky a ďalšie mladé hokejistky. Dúfam dievčatá na tomto sústredení pri prvom kontakte s reprezentáciou spoznali, čo všetko reprezentácia obnáša a že – v prvom rade – to musí byť pre nich česť.

Chceli ste si týmto náročným programom otestovať aj morálno-vôľové vlastnosti hráčok a vidieť ich v situáciách, keď už nohy nechcú, ale hlava to musí nejako prekonať?
Určite áno, no v prvom rade, keď „nôžky“ nepracujú tak ako by mali, tak hlava už tobôž. Na druhej strane všetko, čo je cez určitú hranicu, posilňuje a posúva človeka ďalej.

Pre drvivú väčšinu dievčat to bola vôbec prvá reprezentačná skúsenosť. Museli ste sa teda vyrovnať s počiatočnou nervozitou či ostychom?
Dievčatám sme hneď na úvod povedali a ozrejmili, že my, realizačný tím, nehryzieme, ale naopak, sme tu pre to, aby sme si navzájom pomáhali. Ak teda budú mať akýkoľvek problém, tak sme prístupní a otvorení komunikácii. Reprezentácia je za odmenu a za to, aby mohli posunúť ďalej nielen svoje morálno-vôľové vlastnosti, ale hlavne svoje fyzično a zručnostný potenciál.

Barbora KežmarskáBarbora Kežmarská

Oficiálne toto bola akcia reprezentácie do 16 rokov, no k dispozícii ste mali na zraze len hráčky ročníka 2003 a mladšie, ktoré vekovo spadajú do reprezentácie do 15 rokov. Prečo?
Je to mierené pre budúcu sezónu. Veľakrát v sezóne navyše nastane situácia, že hráčky zo základného kádra vypadnú a následne je nesmierne ťažké ich doplniť. Tomu chceme predísť, aby nedochádzalo k situáciám, keď nominujeme hráčky bez reprezentačných skúseností. Tieto dievčatá navyše do budúcna v prípade pravidelného tréningového procesu a zodpovedného prístupu k povinnostiam môžu doplniť nielen káder reprezentácie do šestnásť rokov, ale aj káder reprezentácie do osemnásť rokov.

Reprezentácia do šestnásť rokov funguje oficiálne len druhú sezónu. Vy ste pri tejto vekovej kategórii pôsobili aj v minulej sezóne, hoci na pozícii asistentky trénera. Aký veľký význam má už v takomto veku zapracovávať dievčatá do národného tímu a vytvárať celoslovenský výber?
Vytvárať širší záber dievčat, ktoré majú potenciál dostať sa do reprezentácie, je nesmierne dôležité. Systém, aký funguje u chlapcov pri regionálnych výberoch do pätnásť rokov, by podľa mňa mal fungovať aj pri dievčatách, aby sme mali overené výkonnosti dievčat a predovšetkým, aby sme mali pod kontrolou ich herný progres.

Ako budete kontrolovať tento progres? Máte v pláne ešte nejaké sústredenie v tejto sezóne?
Od 12. do 15. marca máme v pláne ešte jedno sústredenie. Miesto nateraz známe nie je, no určite na túto akciu pozveme aj ďalšie dievčatá, aby sme sa na nich pozreli a mohli spraviť rešerš hráčok v tejto vekovej kategórii.

Ženská reprezentácia do 16 rokovŽenská reprezentácia do 16 rokov, ilustračná foto

Tréner reprezentácie žien do 18 rokov Peter Kúdelka krátko po majstrovstvách sveta v Asiagu povedal, že ročníky 2003 a 2004 sú na slovenské pomery na tom kvantitatívne dobre. Môžete túto informáciu potvrdiť? Súčasne, ako máte dojem o kvalitatívnej stránke po týchto štyroch dňoch?
Počet dievčat je slušný, to je pravda. Pokiaľ ide o kvalitu, tak dievčatá sú rozptýlené po celom Slovensku v rôznych kluboch, pričom nie všade je ešte tréningový proces nastavený rovnako. Vidno na nich určité nedostatky, ale to je tiež spôsobené rôznym športovým vekom, v ktorom začali dievčatá športovať a zaujímať sa o ľadový hokej. To spraví taktiež veľmi veľa.

Všetky štyri dni bola s vami trénerka ženskej reprezentácie Jenny Potter. Aká bola jej úloha a aký význam prikladáte tomu, aby dievčatá už v takomto mladom veku prichádzali do styku s trénerkou ženskej reprezentácie?
Jenny tu bola v pozícii našej konzultantky. Celý tréningový proces sme si prešli spolu, každú jednu tréningovú jednotku sme si pred jej začiatkom ozrejmili a schválili. Jenny taktiež mala právomoc, aby nám zasiahla do tréningového procesu, mala taktiež možnosť viesť tréningy. Pre hráčky to bola, myslím si, výborná skúsenosť. Jenny je skúsenou hráčkou americkej reprezentácie, má za sebou veľmi veľa svetových šampionátov, aj štyri olympijské hry. Pre dievčatá to teda musí byť česť a napokon, čo môže byť pre nich viac než ukázať sa prezentovať sa pred tou najvyššou autoritou, teda trénerkou ženskej reprezentácie?

Trénerka ženskej reprezentácie nešetrila chválou

Na výcvikovom tábore dievčenskej reprezentácie do šestnásť rokov nebol prítomný len realizačný tím reprezentácie tejto vekovej kategórie. Pod Poľanu zamierila aj trénerka ženskej hokejovej reprezentácie, Američanka Jenny Potter (39), ktorá štyri dni v Detve strávila v pozícii konzultantky.

„Bolo to skvelé. Mala som možnosť pracovať s Barborou (Kežmarskou – pozn. aut.) a Tomášom (Segiňom – pozn. aut.) a bolo to skutočne výborné,“ neskrývala Potter svoje nadšenie. „Mohla som vidieť niekoľko nových mladých hráčok z kategórie šestnásťročných a snáď niekoľko z nich v blízkej budúcnosti uvidím aj v reprezentácii do osemnásť rokov či v seniorskom národnom tíme,“ pokračovala.

Držiteľka zlatej medaily z olympiády v Nagana vyzdvihuje prínos takýchto sústredení. Podľa Potterovej aj takéto výcvikové tábory napomáhajú rozvoju ženského hokeja na Slovensku. „Je to podľa mňa nesmierne dôležité pre celý reprezentačný program, ako aj pre zväz, aby identifikoval dievčatá, ktoré na Slovensku hrajú hokej. Taktiež týmto môžeme sústrediť na jedno miesto tie najlepšie hráčky z celého Slovenska a naučiť ich niečo, čo im môže do ďalších sezón pomôcť k tomu, aby jedného dňa boli súčasťou tímu na majstrovstvách sveta a pomohli nám na nich dosahovať úspechy.“

39-ročná bývalá niekoľkonásobná účastníčka svetových šampionátov v hokeji bola príjemne prekvapená tým, ako sa mladé slovenské reprezentantky popasovali s náročným programom a záťažou, ktorú museli na štvordňovom sústredení v Detve podstúpiť. „Áno, vieme, že mali veľmi náročný program. Tvrdo sme s nimi trénovali, ale súčasne sme ich naučili aj niekoľko nových vecí. Snáď si tieto poznatky prenesú aj do klubov alebo si ich zapíšu, aby si ich zapamätali do budúcnosti. Myslím si, že dievčatá sa chopili tohto náročného programu veľmi dobre, tvrdo pracovali, počúvali… Snáď ich chuť do práce vydrží aj ďalej.“