Prvá medaila: Slzami krstené striebro (6. časť)

BRATISLAVA (SZĽH) - Finále! Prvé pre slovenský hokej na majstrovstvách sveta v ére samostatnosti. Hráči, tréneri, členovia relizačného tímu - všetci riešili záležitosti v situácii, ktorú nikdy predtým nezažili. Možno sa práve nižšia miera koncentrácie podpísala pod slovenský neúspech v bratskom súboji s Čechmi. Mnohí z našich reprezentantov dlho nedokázali preglgnúť prehru 3:5. Až časom si uvedomili, čo pre slovenský hokej urobili.

Prvá medaila: Slzami krstené striebro (6. časť)

Naši dovtedy poznali chuť finále majstrovstiev sveta len z éry spoločného štátu a spoločnej reprezentácie. Teraz v ňom boli premiérovo sami. Ak by mali možnosť nastúpiť naň po 20-tich rokoch ešte raz a odznova, určite boli by obozretnejší. V 13. minúte prehrávali 0:3. A hoci sa do hry o zlato vrátili v závere tretej tretiny, keď v 58. minúte znížili stav na 3:4, vytúžený vyrovnávajúci gól nepridali. Inkasovali aj piatykrát. Na ľade petrohradskej arény sa zo striebornej medaily nedokázali tešiť. Mnohí ju docenili až následne v kabíne či počas osláv v Bratislave.

Dozviete sa tiež:

Čo riešili naši hokejisti pred finálovým zápasom?

Ako prebiehal pamätný duel s Čechmi a čo nám v ňom chýbalo k historickému triumfu?

Prečo mal Miroslav Šatan pri preberaní trofeje a striebornej medaily bezduchý výraz v tvári? 

Akú pamätnú vetu odkázal Slovákov Ján Lašák po finále v Petrohrade?

Ďalšia, finálová časť seriálu Prvá medaila už v pondelok 11. mája!

Nech bože dá, veď my na to máme... Poznáte tie slová? Veríme, že áno. Legendárna hokejová pesnička, neoficiálna hymna nášho hokeja, slávi 20 rokov. Málokto vie, že vznika práve pred majstrovstvami sveta v Petrohrade. Navyše za jednu noc v prestížnom slovenskom nahrávacom štúdiu pod taktovkou producenta a speváka Milana Špaňa. Prežila už dve dekády. Po medialovej generácii slovenského hokeja si ju osvojili ďalšie. Ako vznikla? Prečo vznikla? Aký je jej odkaz? A prečo bola taká úspešná? Odhalí vám posledná časť nášho seriálu!