Projekt SR 18: Trojgólový Varga vystrieľal mladíkom tretie víťazstvo v TIPOS SHL

MARTIN (SZĽH) – Tím projektu centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov si pripísal tretie víťazstvo v aktuálnej sezóne TIPOS SHL. Mladí Slováci vo štvrtkovom zápase prekvapili favorizovaný Martin, ktorý zdolali na jeho ľade najtesnejším rozdielom 3:2. Všetky tri góly hostí pred viac ako dvoma tisíckami divákov strelil Timotej Varga. Posledný duel v tomto ročníku odohrá osemnástka budúci týždeň, keď v utorok nastúpi proti majstrovskej Žiline. 

Úvodná tretina ponúkla obojstranne aktívny hokej. Mladíci dostali výhodu presilovky už po 39 sekundách, ale početnú výhodu nevyužili. Skórovali až v 10. minúte, keď sa v predbránkovom priestore presadil Varga. Domáci však rýchlo zareagovali. Poľský útočník Damian Tyczynski sa pohral s defenzívou osemnástky a pohodlne poslal puk do siete. Martinčania mali vo zvyšku prvého dejstva prevahu a súpera zatlačili najmä v závere počas presilovky. Pri viacerých gólových šanciach domácich výborne zasiahol Lukáš Fürsten.

Hokejisti Martina boli lepší aj na začiatku druhej dvadsaťminútovky, ale slovenskí reprezentanti ich dobrým korčuľovaním nepúšťali do vyložených príležitostí. Naopak, postupne prebrali iniciatívu. Domácich dostali pod tlak v presilovke v polovici tretiny a v 34. minúte mohol skórovať Michal Liščinský, ktorého dvojnásobné zakončenie z tesnej blízkosti skončilo na betónoch Pavla Maťovčíka. Vydarená herná sekvencia napokon priniesla druhý gól osemnástky. Po strele Milana Tadeáša Jobeka sa dostal k puku Varga, ktorého dorážka napla sieť. 

Hráči projektu odštartovali poslednú tretinu tretím gólom. Stanislav Gron v prečíslení dvoch proti jednému posunul puk voľnému Vargovi, ktorý vyslal nechytateľnú strelu do horného rohu bránky. Martinčania následne zvýšili aktivitu, čoraz viac času trávili pred výborne chytajúcim Fürstenom a dočkali sa zníženia. V 50. minúte skóroval Roman Vaňo. Mladíci však vďaka veľkej bojovnosti v závere odolali útokom domácich a udržali si najtesnejší náskok. 

Hlas po zápase

Tibor Tartaľ, tréner SR 18: "Opäť sa urobila skvelá akcia, v rámci ktorej deti zaplnili tribúny. Dodalo nám to energiu v Topoľčanoch a rovnako to bolo aj v Martine. Snažili sme sa túto energiu preniesť na ľadovú plochu a teší ma, že sa nám to podarilo. Ľudia videli kvalitný a rýchly hokej z oboch strán. Odohrali sme síce tretí zápas za štyri dni, ale nemôžeme sa na to pozerať. Náročný program nás bude čakať aj na majstrovstvách sveta a musíme sa s tým vysporiadať. V ťažkých momentoch nás podržal brankár a hetrik Timoteja Vargu bol vyústením dobrej tímovej práce. Každý si na ľade odviedol svoju prácu na sto percent, čo nám prinieslo tri body."

TIPOS SHL

HK Martin – JOJ ŠPORT Slovensko 18 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Góly:
11. Tyczynski (Vaňo, Krempaský), 50. Vaňo (Lavička, Tyczynski) – 10. T. Varga (Královič), 35. T. Varga (Jobek, Rohaľ), 42. T. Varga (S. Gron ml., Šlank).
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 55:27, rozhodovali: Crman, Čahoj – Ščurka, Kovalčík, 2111 divákov.

Slovensko 18: Fürsten – Královič, Pišoja, Sakmár, Beluško, Šlank, S. Kupec, Ďurina, Petras – Ridzoň, Párička, Masnica – Maruna, Jobek, Liščinský – T. Varga, S. Gron ml., Rohaľ – Feranec, Sobotka, M. Liška. Tréner T. Tartaľ.