Projekt SR 18: Prvá sezóna v Poprade priniesla desať víťazstiev, mladíci skórovali v každom zápase TIPOS SHL

BRATISLAVA (SZĽH) – Projekt centralizovanej prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov má za sebou prvú sezónu pod Tatrami. Realizačný tím vedený hlavným trénerom Tiborom Tartaľom strávil obdobie od začiatku septembra do konca februára v areáli Strednej športovej školy v Poprade.

Na severe krajiny našli hráči ideálne podmienky na štúdium aj hokejový rozvoj. „Po ukončení spolupráce s mestom Piešťany a tamojším zimným štadiónom sme hľadali vhodnú alternatívu, kde by mohol pôsobiť projekt osemnástky. Vďaka kooperácii Prešovského samosprávneho kraja a mesta sa nám naskytla šanca zamieriť práve do Strednej športovej školy v Poprade. Pod jednou strechou sa nachádza ľadová plocha, telocvičňa, šatňa, výborne vybavená posilňovňa, regeneračné, ubytovacie aj stravovacie priestory. Chlapci zároveň mohli navštevovať školu. Je to jedno z najlepších tréningových centier na Slovensku,“ pochvaľoval si manažér reprezentácie do 18 rokov Branislav Varga.

Osemnástka absolvovala počas šiestich mesiacov dovedna 36 zápasov v dvoch súťažiach. V Extralige juniorov odohrala dvanásť duelov a dvojnásobnú porciu zvládla v TIPOS Slovenskej hokejovej lige. Medzi juniormi nazbierali mladíci 20 bodov s pozitívnym skóre 43:28, pričom dosiahli sedem víťazstiev. V druhej najvyššej domácej seniorskej súťaži si pripísali tri triumfy v Skalici, v Brezne a v Martine. Celkovo nazbierali 12 bodov a skórovali vo všetkých 24 stretnutiach. Paradoxne, slovenskí reprezentanti sa tešili z víťazstiev iba na klziskách súperov v druhej polovici sezóny.

„Musím vyzdvihnúť pracovnú morálku celého tímu v tréningovom procese aj v zápasoch. Chlapci boli ochotní počúvať a robili to, čo sme od nich vyžadovali. Štart sezóny nebol jednoduchý, ani medzi seniormi, ani medzi juniormi. Hráči vstupovali do duelov s veľkým tréningovým objemom v nohách. Dostali obrovské množstvo nových informácií a potrebovali čas aj priestor, aby ich vstrebali a vedeli sa s tým vyrovnať. Zároveň ďakujem všetkým klubom TIPOS SHL, že nás zobrali medzi seba a ponúkli mladým chlapcom možnosť konfrontovať sa na tejto úrovni,“ povedal pre HockeySlovakia hlavný tréner Tibor Tartaľ, ktorý má mnoho skúseností s pôsobením v projekte. 

Z pozície asistenta sa pred aktuálnou sezónou posunul na post šéfa lavičky. „Pre mňa to bola už štvrtá sezóna v projekte. Vždy hráči prichádzajú na začiatku ročníka na nejakej úrovni a je zaujímavé vidieť, ako sa vyvíjajú. Menia sa po hernej aj osobnostnej stránke, keďže do projektu prichádzajú ako deti a odchádzajú ako polomuži,“ doplnil. 

Najproduktívnejším hráčom projektu v oboch súťažiach bol útočník Tomáš Pobežal. V osemnástich dueloch v TIPOS SHL nazbieral 16 bodov za sedem gólov a deväť asistencií. Rovnakú bilanciu mal aj jeho ofenzívny kolega Patrik Masnica, ale ten nastúpil na 24 súbojov. Stále iba 16-ročný Pobežal, ktorého v uplynulých týždňoch vyradilo z hry zranenie, bol ešte výraznejší v Extralige juniorov. V 12 vystúpeniach zaknihoval šesť gólov a jedenásť asistencií. 

Po skončení povinností v projekte zamierili hráči do svojich kmeňových tímov, kde ich čaká vyvrcholenie klubovej sezóny. Začiatkom nasledujúceho mesiaca odštartuje osemnástka prípravu na svetový šampionát vo Švajčiarsku, ktorý sa uskutoční od 20. do 30. apríla. 

Viac o prvej sezóne projektu centralizovanej prípravy slovenskej osemnástky v Poprade sa dozviete už čoskoro v krátkom dokumente z dielne Marketingu SZĽH.

Bilancia projektu SR 18 v sezóne 2022/23

TIPOS SHL – 24 zápasov, 3 víťazstvá (2 v riadnom hracom čase), 12 bodov
Extraliga juniorov – 12 zápasov, 7 víťazstiev (5 v riadnom hracom čase), 20 bodov