Pre Graňáka je olympijská sezóna výzvou, teraz sa sústredí na výkony v klube

BRATISLAVA 4. septembra (SITA) - Slovenský hokejový obranca Dominik Graňák začínal so seniorskou kariérou v Česku, no ostatných desať sezón strávil vo Švédsku, Rusku i Švajčiarsku.

Pred súťažným ročníkom 2017/2018 sa však havířovský rodák rozhodol pre návrat do Česka, zmluvu podpísal s Hradcom Králové. "Mesto poznám veľmi dobre, pretože tam mám rodinu a každé prázdniny som tam strávil aspoň dva týždne. Mám aj české občianstvo a moje trvalé bydlisko je už dlhý čas v Hradci Králové. Nie je to pre mňa neznáme prostredie. V klube je všetko v poriadku, zázemie je na vysokej úrovni. Máme všetko, čo potrebujeme," referuje 34-ročný bek po prvých týždňoch v novom pôsobisku.

Dominik Graňák má za sebou vo farbách Hradca Králové už aj niekoľko súťažných duelov, miestny HC Mountfield totiž štartuje v Lige majstrov 2017/2018. Českému tímu sa však veľmi nedarí, na svojom konte má len štyri body a v tabuľke F-skupiny mu patrí posledné 4. miesto. "Výsledkovo to nie je dobré, pretože priority vedenia klubu sú stanovené jasne a Liga majstrov v nich nefiguruje. Trochu ma to mrzí. Zápasy proti anglickému Nottinghamu sme hrali v nie najsilnejšej zostave, hral som len v jednom z nich. Naše šance na postup sú už len v teoretickej rovine. Je to škoda, pretože medzinárodné porovnávanie je pre mňa vždy zaujímavé. Máme však zhora jasnú prioritu a tou je extraliga a decembrový Spengler Cup v Davose," prezradil.

Skúsený zadák sa vyjadril aj o ambíciách klubu v najvyššej domácej súťaži. "Cieľ je dosť vysoký, keďže v minulej sezóne sa chalani dostali až do semifinále play-off. Mali sme stretnutie s vedením klubu a tam nám jasne povedali, že chcú skončiť lepšie ako na treťom mieste. Na papieri mužstvo vyzerá silné, ale uvidíme, ako to bude vyzerať priamo na ľade počas ligy. Mená totiž výsledky nerobia. Verím, že tím potenciál má," myslí si.

Dominika Graňáka sa sezóna 2017/2018 netýka len na klubovej úrovni. Ide totiž o olympijský súťažný ročník, v ktorom sú na medzinárodnej scéne hneď dva vrcholy. Prvým budú februárové ZOH v kórejskom Pjongčangu a druhým májové majstrovstvá sveta v Dánsku. "Je to špecifická sezóna. Ešte nerozmýšľam nad februárom či májom, ale uvedomujem si, aká sezóna to je. V roku 2014 som prišiel o olympiádu iba pár dní pred jej začiatkom, keď som sa zranil. Je to veľká motivácia, ale teraz je pre mňa priorita liga. Bude záležať na mne, či budem schopný sa svojimi výkonmi pobiť o miesto v reprezentácii," povedal.

Slovenská hokejová reprezentácia má nového trénera, v auguste sa ním stal Kanaďan Craig Ramsay. "To, že je novým hlavným koučom Kanaďan, nevnímam ako problém či niečo negatívne. Nechcem hodnotiť trénerov na základe toho, z akej krajiny sú, no trénera Ramsayho osobne nepoznám, iba som o ňom počul od chalanov. Moja osobná skúsenosť s kanadským trénerom je len jedna - s Glenom Hanlonom. Pod jeho vedením síce výsledky neboli oslňujúce, ale jeho práca ma veľmi oslovila. Veľmi sa mi páčila jeho práca a prístup. Verím, že hokeju na Slovensku môže príchod Ramsayho dať veľa. Mislav Rosandič sa rozprával s chalanmi, ktorí boli v auguste na prvej reprezentačnej akcii. Ich prvé pocity boli dobré, čo sa týka tréningov aj zadelenia úloh. Nejaký čas však potrvá, aby sa to premietlo do tímu, ale verím, že to bude dobré," dodal Dominik Graňák.