Parahokejisti na MS v Berlíne: Rusi nám desiatku nedali, chystáme sa na Nemcov

BERLÍN - Slovenská reprezentácia v parahokeji po dvoch víťazných zápasoch s Veľkou Britániou a Čínou čelila suverénnemu Rusku, ktoré štartuje v MS B kategórii kvôli trestu ruských športovcov za doping. Cieľom nášho tímu pred zápasom bolo dostať čo najmenej gólov, ušetriť nejaké sily na rozhodujúci zápas s Nemeckom a hlavne sa nezraniť.

Prvú tretinu sa Slováci držali statočne. Rusi otvorili skóre až v 9. minúte, ale veľa ich šancí pochytal skvelý Lepáček v slovenskej bránke. Od druhej časti tlak Ruska narastal a začali pribúdať góly v slovenskej sieti. Najmä štyri zlepené v rozpätí 36. – 37. minúty môžu našich mrzieť.  A hoci sa „zborná“ snažila, povestnú desiatku slovenskej reprezentácii napokon nedala.

Hlavný tréner Radoslav Bielečka zhodnotil stretnutie nasledovne: „Ťažký zápas s kvalitným súperom, ktorý bol jednoznačne lepší, ale hlavne nemá na šampionáte B skupiny čo robiť. Chalani zabojovali, dosiahli sme pre nás prijateľný výsledok bez zranení, takže spokojnosť a chystáme sa už na Nemcov“.

 „Hrali sme proti tímu z Top 3 na svete a podľa toho to aj vyzeralo. Našim hlavným cieľom bolo nezraniť sa a uhrať nejaký prijateľný výsledok. Možno to znie čudne, ale 0:9 s Ruskom ja osobne považujem za prijateľný výsledok vzhľadom k rozloženiu síl a to si ešte myslím, že vynikol náš brankár, ktorý zachytal fantasticky“, povedal obranca Peter Štít. Kapitán tímu Marián Ligda doplnil: „Bola to taká povinná jazda proti veľkej hokejovej krajine, ktorá má z koho vyberať hráčov. Ale my sme nesklamali samých seba, lebo v príprave sme od nich dostávali aj väčšie nakladačky. Trošku nás mrzí tretia tretina, lebo tam padli v rýchlom slede tri góly. Výsledok bez nich mohol byť trošku krajší“.

Áno, práve najbližší súper Slovákov ležal hráčom v hlavách zrejme počas celého zápasu, nakoľko v prípade zisku čo i len jedného bodu vo štvrtkovom zápase môže Slovensko postúpiť do elitnej A skupiny! Ešte pred pár rokmi utópia, dnes realita na dosah. „Máme dva dni na oddych a regeneráciu a pokúsime sa na nich pripraviť tak, aby sme minimálne zopakovali pondelkový výkon proti Číne“, konštatoval ďalší obranca Peter Kaščák a Peter Štít ho doplnil: „S Nemcami je to vždy veľmi tvrdé. Hrali sme s nimi veľa prípravných zápasov a som presvedčený, že to bude o hlavách. Sme na tom o niečom lepšie, lebo nám stačí remíza, ale nechcem vopred nič tipovať. Zatiaľ je to fantastické. Víťazstvom nad Čínou sme tak trochu prekvapili aj samých seba a užívame si to“.

Ako vidí naše šance tréner? „Nemci majú širší káder a trochu kvalitnejší tím ako my. Ale budú pod väčším tlakom, lebo nám stačí remíza a oni musia vyhrať. Takže karty sú rozdané. Na Nemcov by malo platiť to, čo na Čínu – poctivá obrana, bojovnosť, včas pristupovať k hráčom a hlavne premieňať šance. S prehnanou tvrdosťou rátame, oni tak hrajú vždy, ale musíme sa s tým vysporiadať“. „Natrénované máme a ja verím, že tento turnaj dopadne pre nás úspešne“, zakončil úvahy kapitán Marián Ligda.

Po trojzápasovej sérii je zajtra v Berlíne na programe voľný deň. Rusko je suverénnym lídrom tabuľky. O zostup si to rozdajú Briti s Poliakmi. Trojica Slovensko, Čína, Nemecko živí nádeje na druhé postupové miesto. Je potešiteľné, že v tejto partii majú najväčšie tromfy v rukách slovenskí reprezentanti. O všetkom rozhodne štvrtkový zápas Nemecko – Slovensko, ktorý sa začne o 19:00 hod.   

 

RUSKO - SLOVENSKO 9:0 (1:0, 3:0, 5:0)

Vylúčenia: 6:3, presilovky 0:3, oslabenia 0:0

Zostava SR: Lepáček - Štít, Kaščák, Fojtík, Ferenčík, - Ligda, Joppa, Korman, Večerek, Stašák, Rauš, Turic

Za najlepšieho hráča Slovenska vyhlásili Martina Joppu.