Osemnástka v Budapešti aj do tretice s výhrou

BUDAPEŠŤ / BRATISLAVA (SZĽH) - Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov dosiahla na Turnaji olympijských nádejí v Budapešti tri víťazstvá v troch zápasoch. Zverenci trénera Viliama Čacha zdolali v záverečnom vystúpení na turnaji domácich maďarských rovesníkov 4:2. Deň predtým deklasovali reprezentáciu Poľska 7:1 a vo štvrtok vyhrali aj nad o dva roky staršími rumunskými hráčmi 4:3 po predĺžení.

Zápas sa pritom v prvých 25 minútach vyvíjal výrazne lepšie pre domácich hráčov. Na konci 14. minúty vyšla Maďarom presilovka, keď Botond Farkas prekonal slovenského brankára Šimona Latkóczyho. Krátko po vstupe do druhej tretiny viedli domáci hráči už 2:0, keď skóroval Dávid Lövei. Potom však už strieľali góly len slovenskí hráči. Na začiatku 26. minúty znížil František Gajdoš a ešte v druhej tretine vyrovnal Artur Turanský.

V záverečnej tretine pridali mladí Slováci ešte dva góly. V 49. minúte sa presadil František Kupka a v 59. minúte uzavrel skóre svojím druhým gólom v zápase Gajdoš - tentoraz do prázdnej bránky. Slováci tak zostali v Budapešti neporazení a potvrdili úlohu favorita v konkurencii výberov Poľska, Maďarska a Rumunska.

Viliam Čacho, tréner SR 18: "Dnešný zápas sme nezačali vôbec dobre, v prvej tretine sme nemali dobrý pohyb, prehrávali sme súboje a hrali sme takpovediac na pol plynu. Potom v druhej tretine sme aj vplyvom zásahov do zostavy začali postupne zápas otáčať. Hra sa síce kúskovala, ale vyťažili sme viacerých hráčov a tí sa potom dostali do tempa. Treba však povedať, že Maďari výborne bránili a my sme s tým mali problém. Naše góly boli veľmi upracované, dali sme ich len vďaka tomu, že sme sa stále tlačili do bránky. Nakoniec rozhodla situácia, keď sme sa tlačili do útoku a víťazný gól sme dosiahli takou polostrelou, poloprihrávkou. Sme však radi, že sa nám napokon podarilo vyhrať všetky tri zápasy a tešíme sa aj z celkového víťazstva na tomto turnaji."

SR “18“ – Maďarsko “18“ 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)
Góly SR:
6. Gajdoš (Kupka, Jevoš), 35. Turanský (Chromiak, Hlaváč), 49. Kupka, 59. Gajdoš
Vylúčenia: 10:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0

Zostava SR: Latkóczy – Hlaváč, Ganz, Vereš, Gajdoš, Lavička, Droppa, Hudák, Veteška – Sojka, Turanský, Chromiak - Petriska, Jevoš, Kupka - Bača, Drábek, Eliaš - Jendek, Škultéty, Ďuriš