„Osemnástka“ už v Umei, zajtra prvý zápas baráže

UMEA (SZĽH) – Bitka o udržanie sa v elitnej divízii majstrovstiev sveta sa začína. Reprezentáciu do osemnásť rokov po nevydarenej základnej skupine čaká zajtra od 11.30 hod. prvý zápas série hranej na dva víťazné zápasy proti Švajčiarsku, ktorá určí kto z tejto dvojice si zachová príslušnosť v top divízii majstrovstiev sveta aj pre budúcu sezónu.

Sťahovali sa do Umey

Siedmy deň šampionátu do osemnásť rokov už tradične býva voľný. Po skončení zápasov v základných skupinách nasleduje deň voľna pre všetkých desať zúčastnených tímov, ktoré sa – v prípade potreby – počas tohto dňa aj presúvajú medzi jednotlivými dejiskami. To bol aj prípad Slovákov, ktorí opustili hlavné dejisko šampionátu, mesto Örnsköldsvik a presunuli sa zhruba 100 kilometrov na sever do univerzitného mesta Umea, kde na ľade miestnej A3 Areny absolvovali od 13.00 hod. hodinový tréning.

„Doobeda sme cestovali zhruba hodinu a pol do Umey, preto sme zvolili model tréningu, pri ktorom prvých pätnásť minút bolo určených pre brankárov. Následne sme si už s hráčmi dali krátke štarty na prebratie, prešli sme si rozohrávku a na záver sme si dali hru na malom priestore, aby chlapci mali aj trochu zábavy. Bol to ľahší tréning, zajtra hráme už o 11.30 hod., a tak veríme, že budeme čo najlepšie pripravení na zápas,“ priblížil obsah tréningovej jednotky hlavný tréner Viliam Čacho.

Pre slovenských hokejistov to bol vôbec prvý pobyt na ľade od nešťastného pondelkového zápasu proti Lotyšsku (prehra 0:2), ktorý rozhodol o tom, že miesto štvrťfinále budú bojovať len o záchranu elitnej divízie majstrovstiev sveta. Hoci včera mali Slováci naplánovaný na poobedie tréning na ľade Skyttishallen, vzdialenej zhruba jeden kilometer od Fjällräven Center, kde sa hrajú zápasy v skupine v Örnsköldsviku, realizačný tím sa rozhodol dať hráčom voľno.

Viliam ČachoViliam Čacho (foto SZĽH/jh)

„Včerajší deň pomohol. Odpočinuli sme si, zregenerovali sme, spolu s chalanmi sme si na večeri sadli, vysvetlili niektoré veci a povedali, čo musíme zlepšiť. Dúfam, že náš výkon bude lepší hneď v najbližšom zápase,“ hovorí obranca Matúš Hlaváč.

Práve psychická pohoda je pred vypätou sériou o udržanie mimoriadne dôležitá, a to najmä z toho dôvodu, že od slovenskej „osemnástky“ sa aj podľa papierových predpokladov čakal postup zo skupiny. „Skupina bola ťažká, vedeli sme, čo nás čaká, ale súčasne nepripúšťali sme si takýto scenár. Taká je však realita,“ priznáva Čacho. „Aj preto sme včera zvolili voľný deň, aby sme to všetci vyhodili z hlavy. Hráči boli včera na spoločnej večeri, kde si vyrozprávali nejaké veci, trochu vypustili hokej z hlavy, a snáď sa menntálne čo najlepšie pripravili na mimoriadne dôležité zápasy so Švajčiarmi.“

O súperovi sa rozhodlo len včera

Kým hráči miesto tréningu dostali voľno, trénerský štáb sa počas utorkového poobedia vydal z Örnsköldsviku do Umey na zápas medzi Fínskom a Švajčiarskom. Práve tento duel určil súpera do série o udržanie sa. Kým Švajčiarom na postup do štvrťfinále stačil zisk jediného bodu, Fíni museli bezpodmienečne bodovať naplno. Napokon zápas nepriniesol žiadnu drámu, keď Fíni nasúkali Helvétom tucet gólov, pričom sami neinkasovali ani raz.

„Švajčiari šli do zápasu s cieľom držať bezgólový stav čo najdlhšie. Prvých desať minút vôbec nenapádali súpera, no po tom, čo dostali dva góly, tak trochu otvorili hru a snažili sa s výsledkom niečo spraviť. Do prestávky však dostali ešte ďalšie dva. Následne už akoby zápas vypustili a šetrili sily na baráž,“ približuje svoje poznatky hlavný tréner slovenskej „osemnástky“. „Od prvej tretiny to bol jednoznačný zápas v prospech Fínov, ktorí si robili, čo chceli a Švajčiari už len čakali na koniec zápasu.“

Matúš Hlaváč (foto SZĽH/jh)Matúš Hlaváč (foto SZĽH/jh)

Hráčsky káder prítomný v Umei na tomto zápase nebol, no duel medzi Švajčiarskom a Fínskom pozorne sledovali aj na diaľku. „Poobede sme mali krátku prechádzku z hotela na štadión, kde sme pozerali zápas Lotyšska so Spojenými štátmi. Stav zápasu v Umei sme ale sledovali na mobiloch,“ priznáva Matúš Hlaváč.

Švajčiarskym problémom defenzíva

Reprezentácia do osemnásť rokov zlyhala v základnej skupine najmä v hre dozadu. V štyroch zápasoch inkasovala dohromady až dvadsaťpäť gólov, najväčšmi máta zrejme „dvanástka“ od Američanov. Na druhej strane, ešte vypuklejšie problémy v defenzíve zrejme majú Švajčiari, ktorí inkasovali ešte o poltucet gólov viac. Navyše, za zápasy v základnej skupine šlo na ich bránu neuveriteľných 240 striel na bránu, čo činí priemer 60 striel za zápas. Čo minúta, to jedna strela na švajčiarsku bránku...

„Aj v zápase včera bolo vidieť, že najviac to Švajčiarom viazne v obrane,“ hovorí Čacho. „Pri hre v obrannom pásme robili chyby, po ktorých sa Fíni dostávali do čistých gólových príležitostí. My si však chceme s hráčmi rozobrať hlavne zápas Švajčiarov s Bielorusmi, v ktorom dali Švajčiari päť gólov a bol to z ich strany zrejme najlepší zápas. Chceme sa teda pripraviť na švajčiarsky najlepší hokej a podľa toho aj nastaviť taktiku na zajtrajší prvý zápas.“

Aktívna bilancia

Slovensko a Švajčiarsko sú zrejme najtradičnejší súperi na mládežníckej úrovni počas sezóny. Napokon aj v tejto sezóne hrala „osemnástka“ proti Švajčiarsku s jednou výnimkou počas každej asociačnej prestávky. „Všetky zápasy proti Švajčiarsku v tejto sezóne boli prakticky totožné,“ spomína Čacho. „Kvalita je podľa mňa na našej strane, ale Švajčiari sú stále náročný súper. V ich prospech hovorí bojovnosť a húževnatosť. Veľmi dobre korčuľujú, nie je pre nich žiadny puk stratený a zápasy, v ktorých sme boli herne lepší, nám vždy dokázali skomplikovať, či už tým, že znížili, alebo dokonca otočili stav,“ dodáva 41-ročný tréner.

Viliam Čacho (foto SZĽH/jh)Viliam Čacho (foto SZĽH/jh)

Na druhej strane, v aktuálnej sezóne ešte „osemnástka“ proti Švajčiarsku neokúsila trpkosť prehry. V auguste na Hlinka Gretzky Cupe uspela po výsledku 5:3, v decembri na Turnaji piatich krajín v Zuchwile 6:5 po predĺžení, vo februári na tradičnom Turnaji Vlada Dzurillu 3:1 a k poslednému meraniu síl došlo len krátko pred svetovým šampionátom, keď v poslednom prípravnom zápase vyhrali Slováci vo fínskom Vierumäki pomerom 6:4. Summa summarum, štyri zápasy – štyri víťazstvá.

„Myslím si, že aj hlavne kvôli tomuto je psychická výhoda na našej strane. Aj keď sme ich v sezóne zakaždým zdolali, budú to veľmi náročné zápasy a dopredu nie je nič dané,“ hovorí Viliam Čacho. „Je to povzbudzujúce, ale nemôžeme nič podceniť,“ rovnako varuje obranca Matúš Hlaváč

„Nemôžeme ísť do zápasu s tým, že sme ich štyrikrát porazili a teraz to pôjde samo. Musíme hrať naplno, zodpovedne celých šesťdesiat minút, neustále ‚makať‘ a snáď tam nejaký gólik padne.“ Zvykne sa hovoriť, že hrať o udržanie sa je ďaleko náročnejšie než hrať o titul. Z tohto dôvodu bývajú podobné zápasy viac o hlave, než o skutočných hokejových kvalitách. „Je to asi pravda. Myslím si, že tieto zápasy budú hlavne o hlave,“ dodáva Hlaváč.

Slováci aj naďalej ešte majú otvorenú turnajovú súpisku, na ktorej majú zapísaných devätnásť korčuliarov. O tom, či na posledné dvadsiate miesto bude zapísaný útočník Alex František Kupka, alebo obranca Michal Beňo sa ešte len rozhodne. „Nechali sme si to na dnes. Dnes si to rozoberieme, hlavne pre zdravotný stav hráčov. Niektorých hráčov trápia menšie problémy, preto sme čakali do poslednej chvíle, ako to s hráčmi bude vyzerať. Keďže séria môže byť trojzápasová, tak si jedno voľné miesto nechávame až pre ďalší zápas a definitívne rozhodnutie, či dopíšeme obrancu alebo útočníka padne po prvom zápase série so Švajčiarskom,“ uzavrel Čacho.