„Osemnástka“ už po rozkorčuľovaní, v bránke dostane priestor Hlavaj

ÖRNSKÖLDSVIK (SZĽH) – Reprezentačné družstvo do osemnásť rokov čaká dnes od 15.30 hod. úvodné vystúpenie na 21. majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie. Výber hlavného trénera Viliama Čacha si v otváracom zápase celého šampionáte zmeria sily s družstvom Ruska, jedným zo spolufavoritov celého šampionátu.

Ladili presilovky

Pred svojím prvým zápasom absolvovalo slovenské družstvo obligátne 30-minútové rozkorčuľovanie, v rámci ktorého hráči v rýchlosti prešli aj niektoré prvky herného systému. „Už sme iba ladili veci, najmä hru v obrannom pásme, prechod z neho do stredného pásma, aby sme zbytočne nestrácali puky, čo je mimoriadne dôležité. Popritom sme skúšali aj trochu popracovať na presilovkách, tak snáď to padlo na úrodnú pôdu,“ vysvetľuje asistent trénera Richard Kapuš.

Presilové hry boli náplňou aj včerajšieho hodinového tréningu. Práve táto herná činnosť šla na minuloročných majstrovstvách sveta „osemnástke“ výborne. S bezmála 35-percentnou úspešnosťou kraľovali spomedzi všetkých tímov tejto štatistike, pričom najväčšmi ich silu pocítili práve Rusi, ktorí zo štyroch oslabení vlani inkasovali od Slovákov až tri góly.

„V súčasnosti už v hokeji pri rovnovážnom stave piatich proti piatim nepadá toľko gólov,“ prízvukuje Kapuš. „Nerovnovážne stavy, teda presilovky a oslabenia, rozhodujú zápasy. Preto sme sa na tieto herné situácie zamerali a budeme len veľmi radi, ak v presilovkách nadviažeme na minuloročnú úspešnosť.“

Richard KapušRichard Kapuš (foto jh/SZĽH)

Na úvod si želal Rusov

Rozpis zápasov postavil Slovákov do pozície družstva, ktoré otvorí zápasom celý šampionát. Stretnutie proti Rusku bude totiž vôbec prvým na 21. majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov. S pribúdajúcim časom už cítiť aj istú dávku prirodzeného napätia pred úvodným buly. „Na zápas sa ale tešíme. Ja osobne určite,“ hovorí Kapuš. „Čaká nás síce veľmi silný súper, ale na majstrovstvách už slabého súpera niet. Pravdupovediac, som aj rád, že práve s Rusmi hráme prvý zápas a som presvedčený, že môžeme uhrať veľmi dobrý výsledok.“

Kapušov postoj vychádza predovšetkým z poznania ruského prostredia, ako aj skutočnosti, že práve úvodné zápasy bývajú pre favoritov, ktorým vo vzájomnom zápase Rusko určite je, mimoriadne ťažké. „Šesť rokov som pôsobil v Rusku a poznám, ako oni zvyknú reagovať. Som presvedčený o tom, že dnes môžete prekvapiť,“ hovorí 46-ročný tréner.

Na zápas Slováci nastúpia so siedmimi obrancami a dvanástimi útočníkmi, ktorí boli zapísaní počas včerajšieho direktoriátu na turnajovú súpisku. Z 23-člennej výpravy hráčov, tak do hry dnes nezasiahne okrem tretieho brankára Šimona Latkóczyho ani dvojica hráčov. „Budeme si jedno voľné miesto na súpiske držať pre prípad zranenia, alebo iných komplikácií, ktoré, dúfam, nenastanú. Dnes však na tribúne zostáva obranca Michal Beňo a obranca Alex Kupka. Do bránky nastúpi Samuel Hlavaj, na lavičke bude pripravený Patrik Kozel,“ dodal Kapuš na záver.