Opustil ruskú zimu a už si užíva švajčiarsku jar. Je tu nádherne, teší sa Libor Hudáček

„Čo vám budem hovoriť, je tu nádherne,“ vyhŕklo z očividne spokojného Libora Hudáčka na úvod nášho rozhovoru. Len pár hodín pred jeho zrodom dorazil do svojho nového pôsobiska na brehu Ženevského jazera a spoločne s rodinkou privítali jar.

Je to veľmi príjemná zmena. Veľmi si to s rodinou užívame, veď v Nižnekamsku sme mali minulý týždeň mínus 31 stupňov a ešte včera sme boli v Moskve,  kde bolo mínus 25 stupňov. A teraz tu máme krásnu jar a plus 15. O krásnej švajčiarskej krajine asi nemusím rozprávať. Je tu nádherne. Práve vychádzam z bytu na veľkú terasu a predo mnou je krásne jazero,“ pokračuje slovenský reprezentant,  ktorého sme zastihli počas prvej tretiny duelu jeho nového klubu proti Langnau. „Levi“ prekvapivo zakopli s posledným tímom tabuľky po výsledku 0:1.

„Volali mi, či sa neprídem pozrieť. Potrebovali sme sa však s rodinkou zabývať, pretože sme prišli do Lausanne iba pár hodín pred zápasom. Cestovali sme prakticky celú stredu. Našťastie sme mohli prespať v Moskve u Jula a aspoň sa naše deti po dlhom čase spoločne pohrali. Ráno sme potom vyrazili do Švajčiarska,“ približuje dlhý presun z Nižnekamsku do Lausanne.

V drese piateho tímu tabuľky NLA by mal debutovať v sobotňajšom stretnutí v Rapperswile. Cieľom bude nadviazať na kvalitné výkony z KHL. Hudáček bol totiž so ziskom 38 bodov (17 gólov) v 50 zápasoch najproduktívnejším hráčom svojho tímu.

„Prvá polovica sezóny bola naozaj tip top. Potom som však ochorel presne na Vianoce. Na to sa nedá zabudnúť, pretože som sa trápil 24. i 25. decembra a tam sa to začalo zhoršovať. Dlho som bol unavený, nemohol som trénovať a hrával som iba zápasy. Druhá polovica sezóny bola preto náročná, ale celkovo som to zvládol a osobne som spokojný. Horšie to vyzeralo z pohľadu tímu,“ upozorňuje Libor na predposlednú priečku Neftechimika v tabuľke Východnej konferencie KHL.

Vzhľadom na nelichotivé postavenie tímu oslovil v závere prestupového obdobia svojho agenta so žiadosťou o prestup.

„Črtala sa šanca na zmenu pôsobiska v rámci KHL, ale toto mi zatrhol náš generálny manažér. Povedal mi, že prestúpiť budem môcť až po sezóne. Svoju pozornosť sme teda upriamili na zahraničie,“ vysvetľuje 30-ročný Harichovčan. „Chcel som si predĺžiť sezónu, veď každý športovec túži bojovať v play-off a snažiť sa o zisk nejakej trofeje. Nechcel som skončiť po základnej časti. Napokon to vyšlo tak, že ma čaká poriadne dlhá sezóna. Vo Švajčiarsku totiž odohrali iba 30  zápasov a čo som si pozeral rozpis, tak nás čaká nejakých dvadsať zápasov ešte v základnej časti a hrávať budeme prakticky každý druhý deň.“

Bezproblémovej aklimatizácii v novom prostredí by mala pomôcť aj prítomnosť viacerých Čechov. Riaditeľom hokejových operácií klubu je olympijský víťaz Petr Svoboda, asistentom trénera jeho brat Karel a v obrane „Levov“ úraduje Vladimír Roth.

„S Petrom som už telefonoval a veľmi sa teším aj prítomnosti „Roťáka“,  ktorého poznám z Třinca. S priateľkou nám to tu určite spríjemnia a zo začiatku poukazujú potrebné veci,“ víta českú stopu v Lausanne Libor Hudáček. Plný očakávaní je aj v súvislosti s hviezdnym obsadením realizačného tímu. Hlavným trénerom je štvornásobný víťaz Stanleyho pohára Craig MacTavish a trénerom brankárov je legendárny Francúz Cristobal Huet. „Na to sa veľmi teším. Sú to veľkí odborníci s úžasnými kariérami a z tohto pohľadu to bude určite super.“

A aby nebolo tých švajčiarskych bonusov málo, blízko Lausanne žije aj časť rodiny Hudáčkovcov. „Už mi aj písali, že sa na mňa prídu pozrieť. Sme od seba vzdialení iba 45 minút a nie je to teda ďaleko,“ pochvaľuje si Libor. Do mesta sídla Medzinárodného olympijského výboru však prišiel v prvom rade za hokejom. „Určite chcem nadviazať na výkony z Ruska a aj tu si tak otvoriť dvere do budúcnosti. Nikdy som sa netajil tým, že ma švajčiarska liga láka a som rád, že som teraz tu.“